Automotive

Automotive

De Nederlandse automotive sector is de afgelopen jaren flink gegroeid en telt inmiddels ruim 40.000 banen. Een groot deel van de industrie is geconcentreerd in Brainport Regio Eindhoven. Het is de vestigingsplaats van wereldleiders als DAF trucks, VDL Groep, TomTom, NXP semiconductors en Philips en top onderzoeks- en opleidingsinstituten als de Technische Universiteit Eindhoven, TNO Automotive, PDE Automotive en TTAI (TÜV Rheinland TNO Automotive International).

Tech United wint WK robotvoetbal met combinatievoetbal

Het robotvoetbalteam van de TU/e heeft de WK robotvoetbal in Brazilië gewonnen, de RoboCup. Het team won met 3-2 van Water, het team van de universiteit van Beijing. Het betere combinatiespel en de uitstekende keeper brachten het Eindhovense team de titel. Ook zorgrobot AMIGO zette een uitstekende prestatie neer, in de @Home-league. Hij eindigde weer hoger dan vorig jaar en werd tweede.

Lees verder
Automotive

Koning heropent VDL Nedcar in Born

Koning Willem-Alexander heropende donderdagmiddag 17 juli de fabriek van VDL Nedcar in Born. De heropening is tevens het startsein voor de productie van de MINI in Nederland.

Lees verder
Automotive

Extra geld voor internationale beurzen

Minister Bussemaker stopt extra geld in internationale beurzen om buitenlandse topstudenten naar Nederland te lokken. Tegelijkertijd moeten talentvolle Nederlandse studenten met deze beurzen worden gemotiveerd om in het buitenland een studie te volgen. De bewindsvrouw creëert hiervoor een scholarship-programma met jaarlijks duizend beurzen van 5000 euro voor tegemoetkoming in de studiekosten.

Lees verder
Automotive

TNO werkt met DAF en TU/e aan zelfrijdende trucks

Vrachtwagens op de snelweg zonder actieve chauffeur. Dat is nu nog vragen om problemen, maar over vijf jaar zou het heel normaal kunnen zijn. Met ‘treintjes’ van twee trucks vlak achter elkaar, waarbij de achterste niet actief bemand is, kan de transportsector veel voordelen halen. Minder brandstof, minder CO2-uitstoot en een besparing op personele kosten. TNO gaat, in samenwerking met onder anderen DAF en de TU/e, in praktijkproeven laten zien dat dit mogelijk is en veilig kan.

Lees verder
Automotive

Elektrische raceauto van University Racing Eindhoven krijgt vleugels

25 raceauto’s in kolonne door Helmond.

Studententeam University Racing Eindhoven (URE) van de TU Eindhoven presenteerde woensdag 28 mei haar tiende raceauto. Het meest opvallende verschil met de auto van vorig jaar zijn de grote vleugels, die moeten gaan zorgen voor betere grip in scherpe bochten. De auto heeft een fenomenale acceleratie: hij gaat van 0 tot 100 in 2,7 seconden, sneller dan elke standaard Lamborghini of Ferrari. URE neemt komende zomer deel aan races op Silverstone, Hockenheim en Barcelona-Catalunya.

Lees verder
Automotive

Nieuwe visie Automotive Campus 2014-2018

‘Driven to move the future’

‘Driven to move the future’. Dat is de naam van het nieuwe visiedocument van de Automotive Campus dat dinsdag 20 mei op de campus in Helmond werd gepresenteerd. Het document omschrijft de visie op de Automotive Campus voor de periode 2014-2018 en vormt de basis om verder te werken aan het versterken van de positie van de campus. De focus ligt daarbij op de samenwerking tussen bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden met de focus op Technology, Talent en Traffic. Uiteindelijk doel: van de Automotive Campus de Automotive ‘hotspot’ van Europa te maken. Niet vanaf morgen, maar vanaf NU!

Lees verder
Automotive

Sioux-consortium pakt spookfiles A58 aan

Het Sioux-consortium van bedrijven is als beste serviceprovider door naar de ontwikkelfase van de ‘Spookfiledienst’. Het A58 Smart-CAR (Cooperative Assistance on-the Road) consortium geleid door Sioux Embedded Systems, bestaat verder uit klinkende namen als Beijer Automotive, NXP, TNO, Prime Vision/ Prime DATA, RTL Nederland en strategische partner Fleetlogic. De dienst zal weggebruikers lokale, slimme en situatieafhankelijke rijadviezen geven om spookfiles te voorkomen of terug te dringen.

Lees verder

Kinderen rollen door techniek tijdens AutoTech

Auto’s, brommers en trucks. Het rolt, knettert of is -elektrisch aangedreven- muisstil. In welke vorm dan ook, de aantrekkingskracht is groot. Geen wonder dus dat donderdag 22 mei ruim duizend kinderen naar de AutoTech op de Automotive Campus in Helmond kwamen. Om tijdens de Dutch Technology Week te beleven wat ze met techniek allemaal kunnen doen.

Lees verder
Automotive

DAF zoekt ‘motormuizen’

Voor een klein, select gezelschap had het testcenter van DAF donderdag 22 mei even geen geheimen. De bezoekers, voornamelijk studenten, konden hun theoretische vakkennis aanscherpen met de praktijkervaring die de ingenieurs van de truckfabrikant aanreikten. De rondleiding op het fabrieksterrein eindigde met een knallende presentatie van de robuuste paradepaardjes van DAF in de Experience.

Lees verder
Automotive

Isa schoolvoorbeeld van samenwerking in Brainport

Dertien studenten van de TU/e presenteerden woensdag 7 mei op de Automotive Campus in Helmond de zuinigste wagen van Nederland: Isa. De elektrische stadsauto die het team TU/ecomotive heeft gebouwd, verbruikt omgerekend naar benzine slechts 1 liter op 500 kilometer. Isa is door de Rijksdienst voor Wegverkeer goedgekeurd en voorzien van een kentekenplaat. TU/ecomotive gaat van 15 tot en met 18 mei de strijd aan met 200 andere studententeams tijdens de Europese editie van de Shell eco marathon in Rotterdam.

Lees verder
Automotive

Helmond trapt af met schoon en stil busvervoer

Helmond krijgt begin 2015 de eerste elektrische bus die de opmaat is naar schoon en stil busvervoer in de hele provincie Noord-Brabant. Het provinciebestuur heeft de ambitie om het openbaar vervoer uiterlijk in 2025 met bussen zonder schadelijke uitstoot te laten uitvoeren.

Lees verder
Automotive

Belgen bestellen 105 hybride bussen bij VDL

Het Belgische personenvervoersbedrijf De Lijn heeft een bestelling van 105 hybride Citea’s bij VDL Bus & Coach geplaatst. Dat heeft VDL donderdag 2 april bekendgemaakt. De opdracht onderstreept dat de innovatieve kracht van de Automotive sector in Brainport regio Eindhoven zich uitbetaald.

Lees verder
Automotive

Rollenbank Automotive Campus Shared Facilities

Automotive

Automotive Campus Shared Facilities

Automotive

Een van de grootste rollenbanken van Europa staat in Helmond

Minister Kamp opent Automotive Campus Shared Facilities en nieuwbouw Benteler Engineering Services in Helmond

Met een gewicht van 800 ton en een omtrek van 7 bij 22 meter heeft de Automotive Campus in Helmond een van de grootste rollenbanken van Europa in huis. Vrachtwagens, bussen en trailers tot 30 ton kunnen erop worden getest. Een unieke kans voor het bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen in de automotive om voertuigen robuuster, duurzamer en veiliger te maken. De rollenbank, waar busfabrikant VDL in deelneemt, behoort tot de de zogeheten Shared Facilities op de Automotive Campus te Helmond. Minister Kamp van Economische Zaken heeft het nieuwe complex maandag 27 januari 2014 officieel geopend. Hij deed dat samen met Hubertus Benteler van Benteler Engineering en Ad Marneffe, directeur van de Automotive Campus.

Lees verder
Automotive

Huldiging Solar Team Eindhoven en Stella

Het was een ritje van niks voor Stella. Van de High Tech Campus naar de TU/e. Maar elke kilometer was een glorieuze, want de zonnewagen van het Solar Team Eindhoven (STE) stond in het middelpunt van de belangstelling tijdens een huldiging in de stad. Die eer viel de wagen en STE te beurt na het winnen van de World Solar Challenge 2013 in Australië.

Lees verder
Automotive

Waterstof tanken kan voortaan aan de pomp in Helmond

AutomotiveCampusNL in Helmond heeft sinds vrijdag 29 november een eigen waterstoftankstation. Nieuwe prototypes bussen en vrachtwagens kunnen er waterstof tanken. Binnen enkele maanden is het station ook geschikt voor personenauto’s op waterstof. Na Amsterdam en Arnhem is Helmond de derde plaats in Nederland waar het milieuvriendelijke waterstof aan de pomp verkrijgbaar is. Daarmee maakt de regio een belangrijke stap naar nieuwe vormen van transport zonder uitlaatgassen.

Lees verder
Automotive

Solar Team Eindhoven wint Cruiserklasse World Solar Challenge 2013

Gezinsauto op zonne-energie van Technische Universiteit Eindhoven is ’s werelds beste

De studenten van het Solar Team Eindhoven moesten er na het laatste wedstrijdonderdeel nog een volle dag op wachten, maar op zondag 20:00 uur lokale tijd werd het op de prijsuitreiking in Adelaide dan toch echt duidelijk: Stella, ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie, heeft de Cruiser-klasse gewonnen van de World Solar Challenge 2013.

Lees verder
Automotive

Nieuw PACCAR Parts Distribution Center in gebruik genomen

PACCAR Parts heeft in Eindhoven het nieuwe state-of-the-art PACCAR Parts Distribution Center (PDC) in gebruik genomen. Dit nieuwe onderdelen-distributiecentrum heeft een oppervlakte van zo’n 26.000 m², biedt ruimte aan ruim 65.000 verschillende truckonderdelen en speelt een belangrijke rol in de verdere groei van DAF Trucks op de Europese markt. Met de realisatie van het nieuwe PDC is een investering van zo’n dertig miljoen euro gemoeid.

Lees verder