RSS
Automotive

Automotive

De Nederlandse automotive sector is de afgelopen jaren flink gegroeid en telt inmiddels ruim 40.000 banen. Een groot deel van de industrie is geconcentreerd in Brainport Regio Eindhoven. Het is de vestigingsplaats van wereldleiders als DAF trucks, VDL Groep, TomTom, NXP semiconductors en Philips en top onderzoeks- en opleidingsinstituten als de Technische Universiteit Eindhoven, TNO Automotive, PDE Automotive en TTAI (TÜV Rheinland TNO Automotive International).

Automotive

Verkeer A67 vloeiender dankzij slimme apps

Slimme apps die rijadvies op maat geven aan weggebruikers dragen bij aan een betere doorstroming van het verkeer. Ook zijn weggebruikers bereid om hun rijstijl op basis van deze adviezen aan te passen. Maar voor het daadwerkelijk verminderen van files is het percentage weggebruikers dat deze apps gebruikt cruciaal. Dat zijn de conclusies na proeven op de A67, een van de belangrijkste verkeersaders van Brainport Regio Eindhoven.

Lees verder
Automotive

Helmond spin in Zuid-Nederlands stratenweb

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en haar Belgische collega Jacqueline Galant hebben woensdag 25 maart de nieuwe verkeerscentrale Zuid-Nederland en de Innovatiecentrale van Rijkswaterstaat officieel geopend. Vanuit de vestiging op de Automotive Campus Helmond wordt niet alleen het verkeer van de drie zuidelijke provincies aangestuurd, maar worden ook innovaties voor intelligente mobiliteit in de praktijk getest. De officiële aftrap viel tegelijk met het startsein voor de Automotive Week (#AMW15), die in het teken staat van nieuwe innovatieve mobiliteit.

Lees verder
Automotive

Publieksdebat TU/e over zelfrijdende voertuigen

Hoe zullen we ons in de toekomst gaan verplaatsen? Aan de hand van deze vraag zullen wetenschappers in gesprek gaan met het publiek tijdens de Automotive Week 2015 (#AMW15). Op initiatief van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn er twee openbare bijeenkomsten in café De Zwarte Doos op de campus. Belangstellenden kunnen daar terecht op donderdag 26 en maandag 30 maart om de nieuwste ontwikkelingen en laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van mobiliteit te ontdekken.

Lees verder
Automotive

Automotive Week 2015 is onderweg

Noteer hem vast op je twitteraccount: #AMW15. De Automotive Week 2015 in Helmond zal ongetwijfeld van zich doen horen. Van 25 maart tot en met 1 april komen op de Automotive Campus Helmond ruim 1500 beleidsmakers, vakmensen en andere mobiliteitsliefhebbers bij elkaar. Twee thema's staan centraal: zelfrijdende voertuigen en coöperatieve systemen. Ingenieuze toepassingen die onder het motto 'Smart Mobility on the road' dichterbij komen voor alledaags gebruik.

Lees verder
Automotive

STORM showt design elektrische motorfiets

Met een uitgekiende show op de Automotive Campus Helmond presenteerde STORM donderdagavond 5 maart het design van haar elektrische motorfiets. Het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven wil op de duurzame tweewieler volgend jaar in tachtig dagen om de wereld rijden als deelnemer aan de internationale 80DR. Als de reis net zo soepel loopt als de presentatie in Helmond, lonkt het erepodium in hoog tempo.

Lees verder

STORM bouwt duurzame wervelwind op twee wielen

In tachtig dagen rond de wereld op een elektrische motorfiets. Dat is nog nooit vertoond. Het studententeam STORM van de Technische Universiteit Eindhoven wil deze jongensdroom in 2016 realiseren. Hoewel jongensdroom? Met zeven meiden bestaat de ploeg voor een kwart uit vrouwelijke techneuten. Senja Boom is er een van. “Met dat aantal hebben we ons eerste record al te pakken”, vertelt ze lachend.

Lees verder
Automotive

Rutte rolt miljoenste DAF-truck van band

Minister-president Mark Rutte heeft woensdag 25 februari de miljoenste DAF-truck die in Eindhoven is gebouwd van de band gerold. Een historische mijlpaal voor de truckbouwer uit de Brainport regio die in 1949 haar eerste vrachtwagenchassis introduceerde. Van Doorne’s Automobiel Fabriek (DAF) behoort tot de meest succesvolle vrachtwagenproducenten van Europa en is marktleider in onder andere Groot-Brittannië, Hongarije en Nederland. Een op de drie vrachtwagens die hier rondrijdt komt uit de productiehallen aan de Geldropseweg in Eindhoven. 

Lees verder
Automotive

Maak kennis met Nova, ’s werelds eerste modulaire auto

Nova is ’s werelds eerste modulaire auto, welke aangepast kan worden aan elke mogelijke situatie. Het idee van een modulaire auto ontstond uit het ontdekken dat de altijd veranderende wensen van de consument een probleem opleveren. Tegenwoordig kopen mensen elke paar jaar een nieuwe auto, en na deze aankoop kan er bijna niets meer aan de auto veranderd worden. Wanneer mensen ontevreden worden over sommige onderdelen van hun auto, verlaten ze hun oude auto, en kopen een nieuwe. Dit leidt tot een enorme afvalproductie. Al deze problemen worden opgelost door Nova’s modulariteit. Mensen hoeven geen nieuwe auto’s meer te kopen, maar ze kunnen hun auto op elk gewenst moment upgraden en aanpassen, zodat het gevoel van een nieuwe auto altijd blijft.

Lees verder
Automotive

TU/e wint 'Oscar van de technologie’ met Stella

Solar Team Eindhoven ontvangt Crunchie in San Francisco

De TU/e heeft in San Francisco de Crunchie voor 'Beste technologische ontwikkeling' gewonnen met Stella, ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie. De duurzame auto is bedacht, ontworpen en gebouwd door studenten van het Solar Team Eindhoven (STE). Ze laten daarmee grote namen achter zich, zoals Apple, SpaceX, Bitcoin en European Space Agency (ESA).  De Crunchies zijn vrijdag 6 februari uitgereikt door TechCrunch en VentureBeat - twee van de grootste technologie websites van de wereld.

Lees verder

All About Signs weet de weg op luchthavens

Een techneut en een designer uit Eindhoven ontwikkelden samen een innovatief luchthavenbord waarmee vliegtuigen in de juiste banen worden geleid. Met hun bedrijf All About Signs staan ze te trappelen om een nichemarkt te veroveren die de hele wereld omspant.

Lees verder
Automotive

Eerste line-up internationale Automotive Week 2015 bekend

Van 25 maart tot en met 1 april 2015 worden tijdens de internationale Automotive Week 2015 tal van evenementen georganiseerd. Hiermee wordt de landelijke opschaling en ambitie van smart mobility voor nationaal en internationaal publiek getoond. Onder het thema ‘Smart mobility on the road’ komen onder andere ontwikkeling van nieuwe technologie, toonaangevende concepten en interactie tussen weggebruiker, wegkant en voertuig aan bod.

Lees verder
Automotive

Canadese Westport koopt Prins Autogassystemen

Het Canadese Westport Innovations Inc. neemt Prins Autogassystemen in Eindhoven over voor een bedrag van 12,2 miljoen euro. Dat hebben beide bedrijven 2 december bekendgemaakt. Westport is wereldwijd een van de leidende bedrijven op het gebied van gastechnologie en is partner van talrijke motoren- en autofabrikanten.

Lees verder
Automotive

Kamer stemt tegen Ruit rond Eindhoven

De Ruit rond Eindhoven om de Brainportregio goed bereikbaar te houden, is voorlopig van de baan. De Tweede Kamer heeft donderdagavond gekozen om af te zien van de zogenoemde Noordoostcorridor en in plaats daarvan de A67 en A58 versneld te verbreden. Met 82 tegen 60 stemde een meerderheid van de Kamerleden voor een motie daarover van PvdA’er Duco Hoogland.

Lees verder
Automotive

Prijzen voor Prodrive en ASML

Prodrive Technologies uit Son is door LINK uitgeroepen tot de ‘beste industriële toeleverancier 2014 van Nederland’. Deze titel moet het bedrijf delen met en BUS’ Handelsmij uit Zwolle. Een andere winnaar uit de Brainport regio is ASML. De onderneming uit Veldhoven wint een award voor de ‘Best Industrial Customer’. De prijsuitreiking vond 20 november plaats op landgoed Mereveld in Utrecht.

Lees verder

Nature J winnaar BrainTrigger Mobility Challenge 2014

Jenny van basisschool De Straap uit Helmond is met haar uitvinding Nature J de winnaar geworden van de BrainTrigger Mobility Challenge 2014. De jury, bestaande uit Rob van Kalmthout van Heijmans, Gerard van Lankveld van automotivebedrijf Benteler en wethouder Erik de Vries, verkoos haar tot winnaar tijdens de finale op donderdag 20 november op de Automotive Campus in Helmond. Samen met haar klasgenoten mag Jenny nu gratis naar De Ontdekfabriek in Eindhoven.

Lees verder
Automotive

Rijden in de toekomst: de Helmondse waterstofauto

Wat een fantastische kick: rijden in een waterstofauto. Razendsnel optrekken, superstil en nul emissie! De duurzame droom van de toekomst rijdt nu al in Helmond rond. Sinds dinsdag 18 november kunnen op de Automotive Campus personenauto’s ook terecht om waterstof te tanken. Het zal voorlopig geen wachtrijen opleveren, want de enige auto die op waterstof kan rijden in de wijde omgeving is de Hyundai ix35 FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) van WaterstofNet, de eigenaar van het tankstation, dat gebouwd is binnen het Europese Interreg-programma.

Lees verder
Automotive

'Pratend verkeer' verbetert bereikbaarheid Brainport

Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, bezocht woensdag 19 november de bijeenkomst ‘Beter Benutten’ op de Automotive Campus Helmond. Daar werd de bewindsvrouw op de hoogte gebrachte van de laatste technologische snufjes om het verkeer beter te laten doorstromen op de A58 en A67.

Lees verder
Automotive

Rijk blijft Ruit om Eindhoven steunen

Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, bezocht woensdag 19 november de bijeenkomst ‘Beter Benutten’ op de Automotive Campus Helmond. Daar herhaalde ze desgevraagd haar standpunt dat ze de Ruit om Eindhoven de beste oplossing vindt om de Brainport regio bereikbaar te houden. De bewindsvrouw blijft de provincie Noord-Brabant steunen bij het realiseren van haar voorkeurstraject.

Lees verder
Automotive

Minister Schultz van Haegen bezoekt Automotive Campus

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) bezoekt woensdagochtend 19 november de Automotive Campus in Helmond. De bewindsvrouw zal zich op de hoogte stellen van de zogenoemde Talking Traffic technieken. Met deze technieken communiceren voertuigen met systemen langs de weg en met elkaar. Op deze manier ontvangen de bestuurders persoonlijke rijadviezen met als doel het verminderen van filevorming, verbeteren van het comfort voor de automobilist en het verhogen van de verkeersveiligheid.

Lees verder