RSS
Automotive

Automotive

De Nederlandse automotive sector is de afgelopen jaren flink gegroeid en telt inmiddels ruim 40.000 banen. Een groot deel van de industrie is geconcentreerd in Brainport Regio Eindhoven. Het is de vestigingsplaats van wereldleiders als DAF trucks, VDL Groep, TomTom, NXP semiconductors en Philips en top onderzoeks- en opleidingsinstituten als de Technische Universiteit Eindhoven, TNO Automotive, PDE Automotive en TTAI (TÜV Rheinland TNO Automotive International).

Automotive

Inzamelingsactie voor Stella Lux

Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel is vrijdag 17 juli een inzamelingsactie voor Stella Lux gestart. Een speciaal fonds om de nieuwe gezinsauto op zonne-energie van de TU/e te helpen. Het studententeam Solar Team Eindhoven van de universiteit wil van 18 tot en met 25 oktober deelnemen aan de Solar Challenge in Australië. Van Gijzel die zelf als eerst een donatie geeft, roept iedereen in de Brainportregio op om dit initiatief te steunen.

Lees verder

Automotive Brainport start met Truck Academy

Tien truck merkdealers met in totaal dertig filialen en het MBO Automotive Center (M.A.C.) / Summa College starten met een Truck Academy in de Brainportregio. De samenwerking moet leiden tot meer instroom van nieuwe medewerkers in de truckbranche en het verbeteren van de kwaliteit van studenten bedrijfsautotechniek in het beroepsonderwijs. Woensdag 8 juli ondertekenden de betrokken partijen hiertoe een convenant op de Automotive Campus in Helmond.

Lees verder
Automotive

Deense order voor VDL Bus & Coach

Het Deense Umove A/S, een jong en snel groeiend personenvervoersbedrijf, heeft een bestelling van 55 VDL Citea’s LLE geplaatst. Daarnaast gaat VDL Bus & Coach in Valkenswaard ook het onderhoud en de reparaties van de bussen verzorgen gedurende de contractperiode. De bussen gaan vanaf december 2015 rijden in de Deense hoofdstad Kopenhagen (40 stuks) en in de Deense stad Helsingør (15 stuks). Dat heeft VDL donderdag 9 juli bekendgemaakt.

Lees verder
Automotive

Stella Lux is ‘energie-positieve’ zonneauto

Het studententeam Solar Team Eindhoven (STE) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft donderdag 2 juli haar nieuwe zonneauto gepresenteerd. ‘Stella Lux’ is een intelligente gezinsauto op zonne-energie die meer energie oplevert dan verbruikt. De Lux kent een reikwijdte van tenminste duizend kilometer in Nederland, heeft plaats voor vier personen en is uitgerust met een speciaal ontworpen navigatiesysteem. Met deze auto gaat het team vanaf 18 oktober meedingen om de wereldtitel in de Cruiser klasse van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Lees verder
Automotive

Bright Night toont toekomst van techmode

Op de Strip van de High Tech Campus in Eindhoven ontbrak donderdagavond 4 juni alleen de catwalk, maar verder was het design en mode wat er de klok sloeg. Onder de titel ‘Tech meets Design’ lieten ontwerpers tijdens Bright Night zien hoe hightech en design samen uit kunnen groeien tot nieuwe ‘wearables’ en andere aantrekkelijke hebbedingetjes. Van kleding met zonnecellen waarmee een smart Phone kan worden opgeladen tot een kekke fiets met een tracking device tegen diefstal.

Lees verder

Bruggenbouwer uit Brainport regio overspant Grand Départ

Event Bridge, een start-up uit Brainport Regio Eindhoven, is prominent aanwezig tijdens de Grand Départ van de Tour de France in Utrecht. Speciaal voor de openingsrit van deze wielerronde bouwt het bedrijf van Frank de Groof in de binnenstad drie innovatieve voetgangersbruggen over het parcours.

Lees verder
Automotive

Balkenende ambassadeur van STORM

Tijdens een goedbezochte ‘partnermiddag’ heeft automotiveteam STORM woensdag 22 april zijn eerste ambassadeur bekendgemaakt. Met een videoboodschap kondigde voormalig premier Jan Peter Balkenende zijn steun aan voor het studententeam, dat volgend jaar in tachtig dagen om de wereld hoopt te reizen op een zelfgebouwde elektrische toermotor.

Lees verder
Automotive

Jan Lammers maakt zich met InMotion op voor Le Mans

Tijdens de persdag van de AutoRAI 2015, vrijdag 17 april, heeft InMotion van de gelegenheid gebruikt gemaakt om een nieuwe samenwerking aan te kondigen voor de IM01 en KP&T IM/e. Erkend coureur Jan Lammers kondigde aan dat hij deel uit zal gaan maken van het team. Hij zal gaan rijden voor de KP&T IM/e, en in de toekomst wellicht in de IM01. 

Lees verder

NXP en universiteit Singapore starten ‘Smart Mobility Test Bed’

NXP Semiconductors in Eindhoven gaat met de Nanyang Technology University (NTU) een living lab creëren op de universiteitscampus voor testen met voertuigen rondom smart mobility. Het ‘Test bed’ is een opstap naar de ‘Smart Mobility 2030’ strategie van Singapore. Doel is om de stadstaat uit te laten groeien tot innovatieplatform voor intelligente transport- en communicatiesystemen die de verkeersveiligheid verbeteren. 

Lees verder

Girlsday brengt meisjes en techniek bij elkaar

Het bedrijfsleven in Brainport Regio Eindhoven zet in de maand april de deuren open voor meisjes van tien tot vijftien jaar. Rondom het landelijke Girlsday op 23 april worden bedrijfsbezoeken en andere activiteiten georganiseerd om de deelname van meisjes in bèta, techniek en ICT in Nederland te vergroten.

Lees verder

Minister Kamp 'testrijder' STORM

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dinsdag 14 april het schaalmodel (1:1) van de motor van studententeam STORM Eindhoven onthuld op de Hannover Messe. Het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven presenteerde zich op ludieke wijze op de grootste industriebeurs ter wereld. De studenten hebben het doel om in 2016 op een volledig elektrische motor de wereld rond te gaan in tachtig dagen.

Lees verder
Automotive

TU/e toont modulaire auto op AutoRAI

Studenten van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) presenteren donderdag 16 april ’s werelds eerste modulaire auto tijdens de AutoRAI in Amsterdam. De auto met de naam ‘Nova’ is een elektrische driepersoonsauto met bagageruimte en rijdt volgens berekeningen van de studenten 1 op 800 omgerekend naar het verbruik van een benzineauto. 

Lees verder

Voetbalrobots TU/e naar Portugal

Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven doet van 8 tot en met 12 april mee aan de RoboCup Portugal Open. Het toernooi, dat de Eindhovense robots in 2014 en 2013 al wonnen, is de opmaat naar het WK RoboCup in het Chinese Hefei. Daar zal het team van Tech United in juli zijn wereldtitel gaan verdedigen.

Lees verder

Studenten en scholieren Brainport naar WK Robotica

Jongeren uit Brainport Regio Eindhoven zijn goed vertegenwoordigd op het WK Robotica dat 23 en 24 april wordt gehouden in de Amerikaanse stad St. Louis. Het gaat om vijfendertig studenten van Fontys Hogescholen (Engineering) en vijf leerlingen van het Zwijsencollege in Veghel, verenigd in Team Rembrandts.

Lees verder
Automotive

Driven Award 2015 voor Stella

Alle mannen uit de wereld van automotive moesten het woensdagmiddag 1 april afleggen tegen een jonge dame. Namens het Solar Team Eindhoven (STE) gaf Liselotte Kockelkoren een prima presentatie over Stella, de eerste gezinsauto die zonnecellen als krachtbron gebruikt. Ze haalde daarmee zowel de publieksprijs als de Driven Award 2015 binnen tijdens de Automotive Week op de Automotive Campus in Helmond.

Lees verder
Automotive

Automotive Week 2015 positieve impuls voor smart mobility

Met de uitreiking van de Driven Award aan het Solar Team Eindhoven is woensdag 1 april de Automotive Week 2015 succesvol afgesloten. Een week lang was de Automotive Campus in Helmond ‘the place to be’ voor intelligente mobiliteit. Het doel van deze week was om de stap te zetten naar landelijke opschaling en versnelling van de implementaties van nieuwe technieken die leiden tot sneller, efficiënter, schoner en comfortabeler verkeer.

Lees verder

BOM investeert in ontwikkelaar van innovatief laadsysteem

Specialist in hightech vermogenselektronica Heliox ontvangt een financiering van de BOM. Aanleiding is een door Heliox ontwikkeld ultrasnel laadsysteem voor elektrische stadsbussen. Het in Best gevestigde bedrijf heeft er opnieuw een kansrijk, nieuw product mee in handen en de potentie om de komende jaren flink door te groeien. Inmiddels leverde het eveneens Brabantse VDL Bus & Coach in Zweden de eerste elektrische bus voorzien van deze innovatie. Directeur Mark Smidt van Heliox: “De investering van de BOM biedt ons de ruimte om grote stappen te zetten op de Europese markt.”

Lees verder

Studententeams mooi uithangbord voor TU/e

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) scoort laatste jaren uitstekend in de media. Er is veel positief nieuws te melden, mede dankzij de studententeams die jagen op technologische records. Met in het oog springende projecten, bewijzen ze dat het sneller, efficiënter, veiliger en vooral duurzamer kan. Vooral rond het thema Automotive bundelen studenten hun kennis en creativiteit om avontuurlijke dromen uit te laten komen. Door de teams vanaf april in één ruimte onder te brengen, zal de inspiratie alleen maar toenemen, zo verwacht de TU/e.    

Lees verder
Automotive

Verkeer A67 vloeiender dankzij slimme apps

Slimme apps die rijadvies op maat geven aan weggebruikers dragen bij aan een betere doorstroming van het verkeer. Ook zijn weggebruikers bereid om hun rijstijl op basis van deze adviezen aan te passen. Maar voor het daadwerkelijk verminderen van files is het percentage weggebruikers dat deze apps gebruikt cruciaal. Dat zijn de conclusies na proeven op de A67, een van de belangrijkste verkeersaders van Brainport Regio Eindhoven.

Lees verder
Automotive

Helmond spin in Zuid-Nederlands stratenweb

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en haar Belgische collega Jacqueline Galant hebben woensdag 25 maart de nieuwe verkeerscentrale Zuid-Nederland en de Innovatiecentrale van Rijkswaterstaat officieel geopend. Vanuit de vestiging op de Automotive Campus Helmond wordt niet alleen het verkeer van de drie zuidelijke provincies aangestuurd, maar worden ook innovaties voor intelligente mobiliteit in de praktijk getest. De officiële aftrap viel tegelijk met het startsein voor de Automotive Week (#AMW15), die in het teken staat van nieuwe innovatieve mobiliteit.

Lees verder