RSS
Automotive

Automotive

De Nederlandse automotive sector is de afgelopen jaren flink gegroeid en telt inmiddels ruim 40.000 banen. Een groot deel van de industrie is geconcentreerd in Brainport Regio Eindhoven. Het is de vestigingsplaats van wereldleiders als DAF trucks, VDL Groep, TomTom, NXP semiconductors en Philips en top onderzoeks- en opleidingsinstituten als de Technische Universiteit Eindhoven, TNO Automotive, PDE Automotive en TTAI (TÜV Rheinland TNO Automotive International).

Automotive

Automotive Week 2015

Start voor landelijke uitrol smart mobility

Efficiënter, veiliger, schoner en comfortabeler van A naar B? De ontwikkeling van nieuwe technologie, toonaangevende concepten en interactie tussen weggebruiker, wegkant en voertuig maken dit in Nederland mogelijk. De proeftuinfase zijn we voorbij en de resultaten worden komende jaren geïmplementeerd. Om deze ideeën en concrete oplossingen aan nationale en internationale relaties te tonen, vindt van 25 maart tot en met 1 april aanstaande de Automotive Week 2015 plaats. Maak kennis met, beleef en denk mee over smart mobility!

Lees verder

Op elektrische motorfiets de wereld rond

Een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft zich verenigd binnen het team STORM. Ze willen in 2016 op een zelfgebouwde elektrische motorfiets de wereld rond in tachtig dagen.

Lees verder
Automotive

Helmond zoekt testrijders

Compass4D – Optimalisatie van het dagelijkse wegverkeer

Altijd al testrijder willen worden? Die wens kan nu in vervulling gaan. De gemeente Helmond zoekt namelijk chauffeurs die regelmatig via de N270/A270 tussen Helmond-Eindhoven op en neer pendelen. De informatie over het rijgedrag van de deelnemers zal in de nabije toekomst bijdragen aan veiliger en schoner wegverkeer.

Lees verder
Automotive

Grote order Arriva voor VDL Bus & Coach

VDL Bus & Coach, onderdeel van VDL Groep, gaat 164 bussen leveren aan vervoersbedrijf Arriva. De opbouw van de bussen gebeurt grotendeels in Heerenveen en deels in Valkenswaard. De productie van het chassis vindt plaats in Eindhoven. De voertuigen worden ingezet in West- en Oost-Brabant waar Arriva vanaf 14 december een deel van het openbaar vervoer gaat verzorgen. Het contract is door beide partijen op vrijdag 3 oktober ondertekend en naar buiten gebracht.

Lees verder
Automotive

EU-subsidie voor intelligente transportsystemen

Nederland krijgt 95 miljoen euro subsidie van de Europese Unie voor 18 verschillende infrastructuurprojecten. Behalve het verhelpen van een aantal knelpunten op auto- en vaarwegen, gaat een groot deel van de subsidie naar intelligente transportsystemen en de aanleg van tankstations voor duurzame brandstoffen als waterstof en vloeibaar aardgas.

Lees verder
Automotive

Uitstekend halfjaar voor VDL Groep

VDL Groep, met het hoofdkantoor in de Brainport Regio Eindhoven, heeft in het eerste halfjaar van 2014 een gecombineerde omzet van 1.117 miljoen euro gerealiseerd. Dit is een stijging van 19 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2013 (937 miljoen euro). De orderportefeuille is nog steeds stijgende (van 647 miljoen euro eind 2013 naar 682 miljoen euro medio 2014) en ook het aantal medewerkers is toegenomen van 9.216 eind 2013 naar 10.000 medio 2014.

Lees verder

Tech United wint WK robotvoetbal met combinatievoetbal

Het robotvoetbalteam van de TU/e heeft de WK robotvoetbal in Brazilië gewonnen, de RoboCup. Het team won met 3-2 van Water, het team van de universiteit van Beijing. Het betere combinatiespel en de uitstekende keeper brachten het Eindhovense team de titel. Ook zorgrobot AMIGO zette een uitstekende prestatie neer, in de @Home-league. Hij eindigde weer hoger dan vorig jaar en werd tweede.

Lees verder
Automotive

Koning heropent VDL Nedcar in Born

Koning Willem-Alexander heropende donderdagmiddag 17 juli de fabriek van VDL Nedcar in Born. De heropening is tevens het startsein voor de productie van de MINI in Nederland.

Lees verder
Automotive

Extra geld voor internationale beurzen

Minister Bussemaker stopt extra geld in internationale beurzen om buitenlandse topstudenten naar Nederland te lokken. Tegelijkertijd moeten talentvolle Nederlandse studenten met deze beurzen worden gemotiveerd om in het buitenland een studie te volgen. De bewindsvrouw creëert hiervoor een scholarship-programma met jaarlijks duizend beurzen van 5000 euro voor tegemoetkoming in de studiekosten.

Lees verder
Automotive

TNO werkt met DAF en TU/e aan zelfrijdende trucks

Vrachtwagens op de snelweg zonder actieve chauffeur. Dat is nu nog vragen om problemen, maar over vijf jaar zou het heel normaal kunnen zijn. Met ‘treintjes’ van twee trucks vlak achter elkaar, waarbij de achterste niet actief bemand is, kan de transportsector veel voordelen halen. Minder brandstof, minder CO2-uitstoot en een besparing op personele kosten. TNO gaat, in samenwerking met onder anderen DAF en de TU/e, in praktijkproeven laten zien dat dit mogelijk is en veilig kan.

Lees verder
Automotive

Elektrische raceauto van University Racing Eindhoven krijgt vleugels

25 raceauto’s in kolonne door Helmond.

Studententeam University Racing Eindhoven (URE) van de TU Eindhoven presenteerde woensdag 28 mei haar tiende raceauto. Het meest opvallende verschil met de auto van vorig jaar zijn de grote vleugels, die moeten gaan zorgen voor betere grip in scherpe bochten. De auto heeft een fenomenale acceleratie: hij gaat van 0 tot 100 in 2,7 seconden, sneller dan elke standaard Lamborghini of Ferrari. URE neemt komende zomer deel aan races op Silverstone, Hockenheim en Barcelona-Catalunya.

Lees verder
Automotive

Nieuwe visie Automotive Campus 2014-2018

‘Driven to move the future’

‘Driven to move the future’. Dat is de naam van het nieuwe visiedocument van de Automotive Campus dat dinsdag 20 mei op de campus in Helmond werd gepresenteerd. Het document omschrijft de visie op de Automotive Campus voor de periode 2014-2018 en vormt de basis om verder te werken aan het versterken van de positie van de campus. De focus ligt daarbij op de samenwerking tussen bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden met de focus op Technology, Talent en Traffic. Uiteindelijk doel: van de Automotive Campus de Automotive ‘hotspot’ van Europa te maken. Niet vanaf morgen, maar vanaf NU!

Lees verder
Automotive

Sioux-consortium pakt spookfiles A58 aan

Het Sioux-consortium van bedrijven is als beste serviceprovider door naar de ontwikkelfase van de ‘Spookfiledienst’. Het A58 Smart-CAR (Cooperative Assistance on-the Road) consortium geleid door Sioux Embedded Systems, bestaat verder uit klinkende namen als Beijer Automotive, NXP, TNO, Prime Vision/ Prime DATA, RTL Nederland en strategische partner Fleetlogic. De dienst zal weggebruikers lokale, slimme en situatieafhankelijke rijadviezen geven om spookfiles te voorkomen of terug te dringen.

Lees verder

Kinderen rollen door techniek tijdens AutoTech

Auto’s, brommers en trucks. Het rolt, knettert of is -elektrisch aangedreven- muisstil. In welke vorm dan ook, de aantrekkingskracht is groot. Geen wonder dus dat donderdag 22 mei ruim duizend kinderen naar de AutoTech op de Automotive Campus in Helmond kwamen. Om tijdens de Dutch Technology Week te beleven wat ze met techniek allemaal kunnen doen.

Lees verder
Automotive

DAF zoekt ‘motormuizen’

Voor een klein, select gezelschap had het testcenter van DAF donderdag 22 mei even geen geheimen. De bezoekers, voornamelijk studenten, konden hun theoretische vakkennis aanscherpen met de praktijkervaring die de ingenieurs van de truckfabrikant aanreikten. De rondleiding op het fabrieksterrein eindigde met een knallende presentatie van de robuuste paradepaardjes van DAF in de Experience.

Lees verder
Automotive

Isa schoolvoorbeeld van samenwerking in Brainport

Dertien studenten van de TU/e presenteerden woensdag 7 mei op de Automotive Campus in Helmond de zuinigste wagen van Nederland: Isa. De elektrische stadsauto die het team TU/ecomotive heeft gebouwd, verbruikt omgerekend naar benzine slechts 1 liter op 500 kilometer. Isa is door de Rijksdienst voor Wegverkeer goedgekeurd en voorzien van een kentekenplaat. TU/ecomotive gaat van 15 tot en met 18 mei de strijd aan met 200 andere studententeams tijdens de Europese editie van de Shell eco marathon in Rotterdam.

Lees verder
Automotive

Helmond trapt af met schoon en stil busvervoer

Helmond krijgt begin 2015 de eerste elektrische bus die de opmaat is naar schoon en stil busvervoer in de hele provincie Noord-Brabant. Het provinciebestuur heeft de ambitie om het openbaar vervoer uiterlijk in 2025 met bussen zonder schadelijke uitstoot te laten uitvoeren.

Lees verder
Automotive

Belgen bestellen 105 hybride bussen bij VDL

Het Belgische personenvervoersbedrijf De Lijn heeft een bestelling van 105 hybride Citea’s bij VDL Bus & Coach geplaatst. Dat heeft VDL donderdag 2 april bekendgemaakt. De opdracht onderstreept dat de innovatieve kracht van de Automotive sector in Brainport regio Eindhoven zich uitbetaald.

Lees verder
Automotive

Rollenbank Automotive Campus Shared Facilities