Automotive

Automotive

De Nederlandse automotive sector is de afgelopen jaren flink gegroeid en telt inmiddels ruim 40.000 banen. Een groot deel van de industrie is geconcentreerd in Brainport Regio Eindhoven. Het is de vestigingsplaats van wereldleiders als DAF trucks, VDL Groep, TomTom, NXP semiconductors en Philips en top onderzoeks- en opleidingsinstituten als de Technische Universiteit Eindhoven, TNO Automotive, PDE Automotive en TTAI (TÜV Rheinland TNO Automotive International).

Automotive

Helmond trapt af met schoon en stil busvervoer

Helmond krijgt begin 2015 de eerste elektrische bus die de opmaat is naar schoon en stil busvervoer in de hele provincie Noord-Brabant. Het provinciebestuur heeft de ambitie om het openbaar vervoer uiterlijk in 2025 met bussen zonder schadelijke uitstoot te laten uitvoeren.

Lees verder
Automotive

Belgen bestellen 105 hybride bussen bij VDL

Het Belgische personenvervoersbedrijf De Lijn heeft een bestelling van 105 hybride Citea’s bij VDL Bus & Coach geplaatst. Dat heeft VDL donderdag 2 april bekendgemaakt. De opdracht onderstreept dat de innovatieve kracht van de Automotive sector in Brainport regio Eindhoven zich uitbetaald.

Lees verder
Automotive

Rollenbank Automotive Campus Shared Facilities

Automotive

Automotive Campus Shared Facilities

Automotive

Een van de grootste rollenbanken van Europa staat in Helmond

Minister Kamp opent Automotive Campus Shared Facilities en nieuwbouw Benteler Engineering Services in Helmond

Met een gewicht van 800 ton en een omtrek van 7 bij 22 meter heeft de Automotive Campus in Helmond een van de grootste rollenbanken van Europa in huis. Vrachtwagens, bussen en trailers tot 30 ton kunnen erop worden getest. Een unieke kans voor het bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen in de automotive om voertuigen robuuster, duurzamer en veiliger te maken. De rollenbank, waar busfabrikant VDL in deelneemt, behoort tot de de zogeheten Shared Facilities op de Automotive Campus te Helmond. Minister Kamp van Economische Zaken heeft het nieuwe complex maandag 27 januari 2014 officieel geopend. Hij deed dat samen met Hubertus Benteler van Benteler Engineering en Ad Marneffe, directeur van de Automotive Campus.

Lees verder
Automotive

Huldiging Solar Team Eindhoven en Stella

Het was een ritje van niks voor Stella. Van de High Tech Campus naar de TU/e. Maar elke kilometer was een glorieuze, want de zonnewagen van het Solar Team Eindhoven (STE) stond in het middelpunt van de belangstelling tijdens een huldiging in de stad. Die eer viel de wagen en STE te beurt na het winnen van de World Solar Challenge 2013 in Australië.

Lees verder
Automotive

Waterstof tanken kan voortaan aan de pomp in Helmond

AutomotiveCampusNL in Helmond heeft sinds vrijdag 29 november een eigen waterstoftankstation. Nieuwe prototypes bussen en vrachtwagens kunnen er waterstof tanken. Binnen enkele maanden is het station ook geschikt voor personenauto’s op waterstof. Na Amsterdam en Arnhem is Helmond de derde plaats in Nederland waar het milieuvriendelijke waterstof aan de pomp verkrijgbaar is. Daarmee maakt de regio een belangrijke stap naar nieuwe vormen van transport zonder uitlaatgassen.

Lees verder
Automotive

Solar Team Eindhoven wint Cruiserklasse World Solar Challenge 2013

Gezinsauto op zonne-energie van Technische Universiteit Eindhoven is ’s werelds beste

De studenten van het Solar Team Eindhoven moesten er na het laatste wedstrijdonderdeel nog een volle dag op wachten, maar op zondag 20:00 uur lokale tijd werd het op de prijsuitreiking in Adelaide dan toch echt duidelijk: Stella, ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie, heeft de Cruiser-klasse gewonnen van de World Solar Challenge 2013.

Lees verder
Automotive

Nieuw PACCAR Parts Distribution Center in gebruik genomen

PACCAR Parts heeft in Eindhoven het nieuwe state-of-the-art PACCAR Parts Distribution Center (PDC) in gebruik genomen. Dit nieuwe onderdelen-distributiecentrum heeft een oppervlakte van zo’n 26.000 m², biedt ruimte aan ruim 65.000 verschillende truckonderdelen en speelt een belangrijke rol in de verdere groei van DAF Trucks op de Europese markt. Met de realisatie van het nieuwe PDC is een investering van zo’n dertig miljoen euro gemoeid.

Lees verder
Automotive

VDL Steelweld scoort diverse grote orders

VDL Steelweld in Breda, onderdeel van VDL Groep, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar diverse grote orders gescoord. Het gaat om opdrachten voor onder andere Jaguar Land Rover, Volvo en Ford. Tezamen hebben de orders een totale waarde van meer dan 200 miljoen euro.

Lees verder
Automotive

Studententeam TU/e onthult eerste gezinsauto op zonne-energie

Het studententeam Solar Team Eindhoven (STE) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) presenteerde op donderdag 4 juli ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie. ‘Stella’ is de eerste ‘energiepositieve auto’ met plaats voor vier personen, een kofferbak, intuïtieve besturing en een range van 600 kilometer. De auto heeft ondertussen ook de goedkeuring van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) om in Nederland de openbare weg te betreden.

Lees verder
Automotive

Basisschoolleerlingen maken kennis met automotive techniek uit Brainport

Zo’n 950 leerlingen van basisscholen uit de omgeving van Helmond maakten donderdag 6 juni tijdens het AutoTech Automotive en Techniek Evenement op een bijzondere manier kennis met de autotechniek. Op de AutomotiveCampusNL in Helmond konden zij onder andere robots besturen, vrachtwagens trekken, zeepkistenraces houden en segways maken van piepschuim.

Lees verder
Automotive

Nieuw lab versterkt onderwijsfunctie AutomotiveCampusNL

AutomotiveCampusNL in Helmond heeft er sinds kort een hightech laboratorium bij, met interactieve leermiddelen van Lucas Nülle. Bij de campus zijn opleidingen betrokken van alle niveaus, met onderwijsprogramma’s die goed op elkaar aansluiten en op het bedrijfsleven. Deze onderwijscomponent maakt de campus tot ideale plek voor innovatieve bedrijvigheid en draagt onmisbaar bij aan het verder uitbouwen van de automotive sector. Kortom: alle reden om te investeren in state-of-the-art lesmateriaal.

Lees verder
Automotive

Verkeerscentrale Zuid-Nederland naar Helmond

De verkeerscentrale voor Zuid-Nederland, die nu gevestigd is aan de A67 in Geldrop verhuist naar de AutomotiveCampusNL in Helmond. De gemeente Helmond en de AutomotiveCampusNL zijn erg blij met de komst van de verkeerscentrale.

Lees verder
Automotive

Waterstoftankstation op AutomotiveCampusNL Helmond

Helmond is één van de vier steden die een waterstoftankstation krijgen. Dit semi-permanente station zal geplaatst worden op AutomotiveCampusNL. De realisatie van dit station ligt helemaal in lijn met bestaande en nieuwe proeftuinen en demonstratietrajecten rondom slimme mobiliteit. Het waterstoftankstation zal eind september geopend worden.

Lees verder
Automotive

Arriva plaatst grote order bij VDL

Arriva heeft een order geplaatst voor meer dan 80 right-hand drive VDL SB-200 chassis, die dit jaar via Arriva Bus and Coach, VDL-distributeur in Groot-Brittannië, worden geleverd. Deze order volgt op een eerdere order voor een vergelijkbaar aantal VDL DB-300 dubbeldeks chassis die VDL op dit moment voor Arriva bouwt.

Lees verder
Automotive

Bedrijven uit Brainport regio denken mee over innovatief kruispunt

De gemeente Helmond nodigt innovatieve bedrijven uit om tijdens een informatiesessie op 28 februari mee te denken over het voorlopige ontwerp van het nieuwe innovatieve kruispunt dat de AutomotiveCampusNL in Helmond op de Europaweg aansluit.

Lees verder
Automotive

Rheinbahn bestelt 60 VDL Citea’s LLE

Rheinbahn uit Düsseldorf heeft op 2 januari 2013 de officiële gunning voor het aanbesteden van 60 bussen met lage instap aan VDL Bus & Coach toegekend. “Dit is voor VDL Bus & Coach Deutschland de grootste opdracht ooit. Een teken dat de ervaringen met de eerste 2 bussen buitengewoon positief zijn”, aldus een trotse Boris Höltermann, manager openbaar vervoer van VDL Bus & Coach Deutschland.

Lees verder
Automotive

Automotive Campus

Een high tech campus, speciaal op automotive gebied, voor R&D en business in de hoogste versnelling. Dat is Automotive Campus in Helmond, gelegen in de Brainport Regio. Een internationale campus, die ruimte biedt aan bedrijven, kennisinstituten, onderwijsinstellingen en worldclass onderzoeks- en testfaciliteiten. 

Lees verder
Automotive

DAF Trucks en ACE ondertekenen intentieverklaring

DAF Trucks en Automotive Center of Expertise (ACE) - een samenwerkingsverband tussen de drie automotive HBO-opleidingen in Nederland; Fontys Hogescholen, de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en de Hogeschool Rotterdam (HR) - hebben op 20 december 2012 een intentieverklaring ondertekend om meer HBO topstudenten binnen de automotive te begeleiden in hun studieloopbaan. DAF Trucks ondersteunt de opleidingen met gastcolleges, branche gerelateerde praktijkprojecten en de mogelijkheid stage te lopen of af te studeren in DAF’s eigen ontwikkel- en productieomgeving.

Lees verder