Ondernemers bepalen de toekomst van de sport in Philips Stadion Eindhoven

07 november 2017

Technologie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij, en ook niet uit de sport. Omdat voor veel innovaties geen spelregels zijn opgesteld en/of de innovaties steeds complexer, ingenieuzer en beter worden, wordt het steeds moeilijker om deze te beoordelen aan de hand van de bestaande regels. Opkomende technologieën zetten druk op de bonden daar waar ook nieuwe
sporten worden ontwikkeld. Op 9 november wordt bovenstaande analyse gevat in de Sport Business Day met als thema: 'Entrepreneurs push boundaries'. In het Philips Stadion presenteren meer dan dertig internationale sportondernemers hun innovaties aan een breed publiek en delen meer dan twintig sprekers hun inzichten. Deze dag geeft een inzicht hoe de sport zich op technologisch vlak ontwikkelt en gaat ontwikkelen.

Spelregels
Elke eredivisieclub heeft een data-analist, we gaan hardlopen met de nieuwste gadgets en met de nieuwste kennis over materialen gaan we nog sneller. Technologie zorgt ervoor dat we meer plezier beleven, prestaties verbeteren, in vorm blijven en/of de sociale interactie niet uit het oog verliezen. Met het ontwikkelen van innovaties wordt continu de grens opgezocht van het toelaatbare. In de sport zijn dit de spelregels. Eigenlijk zijn de bonden niet degenen die de grenzen bepalen, ondernemers bepalen de toekomst van de sport. De bonden volgen. Op Sport Business Day belichten diverse internationale sprekers deze thematiek vanuit verschillende invalshoeken. Daarnaast laten diverse innovatieve bedrijven zien hoe zij de toekomst van de sport veranderen. 

Level playing field
Het Amerikaans Olympisch Comité investeert jaarlijks miljoenen dollars om de nieuwste technologie beschikbaar te stellen aan hun topatleten. Dat geeft de Amerikaanse atleten een duidelijke voorsprong op hun concurrentie. Dit is het oneerlijke voordeel van hun succes op de Olympische Spelen. Het binnen bereik hebben van deze technologische voorsprong is niet iedereen gegund. Technologie ontneemt het beginsel van een level playing field, als voorwaarde voor een eerlijke strijd. Zo omzeilen ondernemers de spelregels. De mechanische doping voor wielrenners is bekend. Inmiddels zijn de strips op de schaatspakken en de zwempakken niet meer toegestaan. Door deze ontwikkelingen zijn de regels aangescherpt/aangepast. De klapschaats is daarentegen wel toegestaan.

Nanotechnologie
De combinatie tussen nanotechnologie en textiel levert verrassende resultaten op. Professor Juan Hinestroza van Cornell University onderzoekt onder andere toepassingen van nanotechnologie in de sport. Deze toepassing maakt het mogelijk om materialen van kleur te laten veranderen tijdens het sporten. Aan de kleur van een tennisbal kan de speler de druk aflezen. Een club kan meerdere
sponsoren op het shirt laten zien. De toepassingen van nanotechnologie zijn eindeloos, zegt Hinestroza.

Robotica

Om de vier jaar organiseert de ETH Zürich de Cybathlon. Co-Director Dario Wyss bespreekt dit unieke event waar mensen met een beperking met behulp van robotica met elkaar de competitie aangaan. De impact van robotica geeft deze doelgroep nieuwe mogelijkheden en vertrouwen voor de toekomst. Daarbij versnelt een evenement als de Cybathlon de maatschappelijk relevante innovatie van deze technologie. De eerstvolgende editie van de Cybathlon is in 2020.

Nieuwe visie op doping
Vrouwelijke intersex atleten maken teveel androgenen aan waardoor zij worden onderworpen aan speciale voorwaarden om deel te nemen aan wedstrijden. Om dit voordeel te onderdrukken, nemen zij anti-doping om onder de gestelde norm te geraken. Claudio Tamburrini (onderzoeker Centrum voor Gezondheid en Ethiek van de Stockholm Universiteit) ziet ethische bezwaren aan deze voorwaarden. Hij stelt verschillende aanpakken voor hoe om te gaan met doping vanuit het perspectief van de vrouwelijke intersex atleten.

Het volledige programma van Sport Business Day is te vinden op www.sportbusinessday.org.

Ondernemers bepalen de toekomst van de sport in Philips Stadion Eindhoven