Test met slimme lantaarnpaal tegen inbraken

19 februari 2019

In de strijd tegen woninginbraken worden in Rotterdam slimme lantaarnpalen getest. Deze lantaarnpalen kunnen geluiden waarnemen en gedrag herkennen, waarmee verdachte bewegingen in een vroeg stadium opvallen.

De test loopt nu nog in het speciale Fieldlab aan de Dantestraat in Rotterdam-Lombardijen. Maar bij succes worden deze slimme ogen en oren ook op straat getest. Het Fieldlab is een initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en Stichting DITSS. In de toekomst wordt hier mogelijk ook geëxperimenteerd met sensoren in huis.

De verwachting is dat de sensoren kunnen helpen om inbraken te voorkomen, maar ook vaker verdachten op te pakken en het veiligheidsgevoel te verbeteren. De eerste resultaten van de proef worden dit najaar verwacht.

Het aantal woninginbraken daalde verleden jaar al met 14 procent tot 2066 inbraken of pogingen tot inbraak. Maar niet in alle wijken waren er minder inbraken. In Pendrecht en juist ook in Lombardijen steeg het aantal. Ook het aantal straatroven, roofovervallen en woninginbraken in Rotterdam is vorig jaar opnieuw gedaald. Dit blijkt uit een brief van burgemeester Ahmed Aboutaleb aan de gemeenteraad. 

Bron: AD 19 februari 2019

Wil je de ontwikkelingen van de inbraakvrije wijk volgen,
klik hier voor de website
klik hier voor aanmelden nieuwsbrief.Test met slimme lantaarnpaal tegen inbraken