Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Young Engineers Conference

10 mei - 12 mei | Parklaan 93, Eindhoven | Young Kivi | Website

Young KIVI organiseert samen met de European Young Engineers een 3 daagse conferentie in Eindhoven. Een vol programma met excursies workshops en lezingen. Er wordt afgesloten met een bruisend galadiner plus een uitje op de zondag.

Volgens voorzitter Toon Lamers is er behoefte onder jonge ingenieurs om hun netwerk ook buiten hun werkgevers te verbreden. Jonge mensen willen graag hun netwerk opbouwen en dat wordt pas echt waardevol als dit het digitale niveau van LinkedIn ontstijgt. Het gaat om echte contacten, met generatie genoten uit alle hoeken van de industrie, maar ook met seniors die al een groot netwerk en een ruime ervaring hebben. Deze contacten smeden we door met onze jonge leden zelfstandig projecten uit te voeren zoals bovengenoemde conferentie.

Dit gebeurt geheel in vrije tijd, dus het vraagt wel veel van de jongeren. Echter, ze zijn erg gemotiveerd om zichzelf te ontplooien in hoog tempo en  dus ook in het opdoen van nieuwe ervaringen die ze in hun professionele leven nog maar beperkt tegenkomen. In dergelijke projecten wordt ook samengewerkt met het bedrijfsleven, soms ook met de werkgever van de jonge ingenieur zelf, dus meteen een mooie manier om jezelf breder te profielen bij je eigen werkgever. Vaak worden via de KIVI senior leden met de nodige tips en aanwijzingen ingangen bij andere bedrijven gevonden. Door elkaar te kennen en samen te werken ontstaat vanzelf kruisbestuiving tussen de generaties.

Ook is er een sterke behoefte aan grotere diversiteit, niet alleen onder de jonge ingenieurs, maar binnen de hele beroepsgroep. Op dit moment is bijvoorbeeld de man/vrouw verhouding nog altijd extreem niet in balans. Nederland is daar zo ongeveer wereldwijd koploper in. Ook blijft de aandacht voor softskills achter ten opzichte van hardskills. Technologisch gaat het meestal behoorlijk goed, dat is uiteraard ook de eerste randvoorwaarde, maar een groot potentieel deel van het concurrerend vermogen van de Nederlandse industrie ligt zeker ook in communicatie, creativiteit, vertrouwen en goede samenwerking.

Voor de conferentie zit het met diversiteit wel goed. Er is een mix van Europese culturen, ingenieurs disciplines, studenten en young professionals, ook is de man/vrouw verhouding gezonder en zijn er specifieke softskill workshops. Het is ondertussen gelukt om voldoende contacten met het bedrijfsleven te leggen om de inhoud en uitvoering de juiste kwaliteit en uitstraling te geven. 

De conferentie trekt jonge ingenieurs (met 0 tot 15 jaar werkervaring) en studenten vanuit heel Europa. Er zijn drie tracks voor de bezoekers te volgen, High Tech, Automotive en Water management. Onderwerpen waar het kleine Nederland grote bijdragen levert. 

Het Thema is "Shaping Future Society". De groep zal in drie dagen ontdekken op welke wijze in de Nederlandse industrie vaart zet achter de realisatie van de toekomstige maatschappij, en welke strategische keuzes en visies daar nu voor ontwikkeld worden.

Op de eerste conferentiedag (vrijdag) zullen de track excursies plaatsvinden. Voor elke track staan twee bedrijfsbezoeken gepland, waar interessante projecten bezocht worden of workshops gevolgd met betrekking tot de toekomstvisies en uitdagingen voor de toekomst. Op de tweede dag vinden de workshops en lectures plaats, alle ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, netwerken en verdieping. De dag wordt afgesloten met een galadiner in Eindhoven. Op zondag wordt de conferentie afgesloten en vindt er nog een culturele activiteit plaats.

Aanmelden voor het evenement kan via deze link.