Eerste editie ICT in Practice Onderzoekssymposium is een feit

19 maart 2018

Donderdag 8 maart 2018 organiseerde Fontys Hogeschool ICT(FHICT) de eerste editie van het ICT In PracticeOnderzoekssymposium in het Natlab op Strijp- S in Eindhoven. ICT In Practice is een platform om initiatieven van praktijkgericht onderzoek binnen het domein van ICT en voortkomend uit de FHICT-community een podium te bieden ten behoeve van kennisuitwisseling en netwerken. Eén van de uitingen van het platform is het jaarlijks terugkerende ICT In Practice Onderzoekssymposium, waarbij iedere editie een ander thema centraal staat. Dit jaar was het thema: Robotica.

Programma
Het programma bestond uit twintig verschillende presentaties van professionals over Robotics en vele andere ICT onderwerpen. Ook waren er twintig project- en productdemonstraties te zien van ICT-studenten, waarin zij o.a. lieten zien wat toegepast onderzoek is en hoe het product werd bedacht. Daarnaast was er plaats voor diverse discussies over relevante thema’s, zoals security, data science, open educatie en technologie acceptatie. Tenslotte kon men ook deelnemen aan een Robotica Challenge workshop. Een inspirerend programma dus, maar tevens ook een mooie gelegenheid om te netwerken. ICT In Practice bruisde van de activiteiten waarmee kennis, ambities, kansen en mogelijkheden werden gedeeld binnen de FHICT-community.

Thema Robotica
Komen robots de mens helpen of zullen ze de mens juist gaan vervangen? De opmars van de robot roept tegenstrijdige vragen op. Het beeld dat men had van robots die alleen zwaar en repetitief werk konden uitvoeren is inmiddels flink veranderd. Met het groter worden van de rekenkracht en het scherper worden van de sensoren zijn ze in staat steeds complexere taken uit te voeren en interacties met de mens aan te gaan. Daarnaast zijn robots meer dan gewone speeltjes geworden. Ze blijven echter een haast onweerstaanbare aantrekkingskracht op ons uitoefenen. Deze tegenstrijdigheden leverden een interessante invalshoek voor de diverse tracks tijdens het ICT In Practice Onderzoekssymposium. Hoewel robotica centraal stond, was er ook ruimte voor andere interessante ontwikkelingen binnen het ICT-domein. 

HTSM Award
Tijdens het symposium werd de HTSM Award uitgereikt, een prijs van 500,-. De winnaar hiervan is geworden: Louis van Zijst met zijn Basecam Adaptive Audio Scores.

De jury bestond uit:
- Wim Renders - projectleider High Tech Software Cluster
- Johan van Uden - Technical Consultant Automotive & Mobility ICT+
- Jeroen de Bruijn - CEO Festa Solution
- Bob Nieme - CEO Datastreams
- Erik de Roij - Team leader TomTom Eindhoven
- Benno Beuting - CEO Cordis Automation

De jury lette vooral op:
- het praktijkgericht onderzoekaspect van jouw project;
- de T-shape kwaliteit dimensies van jouw project/product. In hoeverre levert jouw project/product een bijdrage aan de oplossing van het probleem van de klant of doelgroep (horizontale dimensie)? En in hoeverre voldoet jouw project/product aan professionele standaarden en is het dus een professioneel ICT product/project (verticale dimensie)?

Download here