Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

200 studenten bedenken zorginnovaties voor hartpatiënten

21 februari 2017

200 studenten van diverse onderwijsinstellingen hebben tijdens de kick-off van de Slimmer Leven Challenge 2017 op vrijdag 17 februari nieuwe oplossingen bedacht voor de hartpatiëntenzorg. De zes beste studententeams mogen hun zorginnovaties presenteren tijdens de Dutch Technology Week.

Het is de vierde keer dat de Slimmer Leven Challenge wordt georganiseerd door Coöperatie Slimmer Leven 2020, Fontys Hogescholen, Summa College en Technische Universiteit Eindhoven. Dit jaar is het overkoepelende thema ‘het hart’ en is er een samenwerking met de Hartstichting. Elke dag overlijden er in Nederland meer dan 100 mensen aan een hart- of vaatziekte en worden er meer dan 1000 mensen opgenomen in het ziekenhuis. De urgentie om deze aantallen terug te dringen is hoog.

De Hartstichting presenteerde drie vraagstukken waar de teams zich op konden focussen: bewustwording van het risico van hart- en vaatziekten, stimuleren van een gezonde levensstijl bij hartpatiënten en verbeteringen van acute hulp bij hartfalen. Vervolgens gingen de teams aan de slag met brainstormen om de beste concepten te bedenken. Ze werden daarbij ondersteund door 30 experts uit het werkveld.

Dutch Technology Week

Een vakjury – bestaande uit vertegenwoordigers van de overheid, de zorgwereld, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen – selecteerde zes teams met de beste zorginnovaties. Deze studententeams worden gedurende drie maanden getraind en begeleid door experts uit het werkveld om de innovatie verder uit te werken. Aan het einde van de rit hebben alle teams een businessplan, een plan om de innovatie op de markt uit te rollen en de skills om de innovatie te pitchen. Tijdens de Dutch Technology Week vindt op 16 mei de finale plaats en bepaalt een jury welk team uiteindelijk de Slimmer Leven Challenge 2017 wint.

Hilde Meijs, directeur Summa Zorg en tevens voorzitter van het organisatieteam Slimmer Leven Challenge, licht toe: “De Slimmer Leven Challenge bewijst hoe belangrijk en krachtig het is voor innovatie om in multidisciplinaire teams samen te werken. Studenten van Summa, Fontys en TU/e hebben in een intensieve samenwerking hele bruikbare en inventieve zorginnovaties voor de Hartstichting uitgewerkt in intensief overleg met experts uit de praktijk. De studenten hebben veel geleerd door ieder vanuit hun eigen invalshoek en ervaring de theorie en de praktijk samen te brengen.”