BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Additive Industries presenteert 4-laser versie MetalFAB1 voor Amerikaanse markt

10 mei 2017

Op de eerste dag van RAPID 2017, de grootste 3D printbeurs van Noord-Amerika die plaatsvindt van 9 tot en met 11 mei, heeft Additive Industries haar 4-laser versie van het industriële 3D print systeem MetalFAB1 voor de Amerikaanse markt gepresenteerd. De engineers van Additive Industries, het Eindhovense bedrijf dat 3D-printen wil vertalen naar de maakindustrie, zijn erin geslaagd om een bouwkamer en optische sets te ontwikkelen voor het gebruik van vier lasers op het gehele bouwvlak.

Dit stelt de MetalFAB1 gebruikers in staat om grote machineonderdelen te printen zonder ongewenste deelnaden die het product verzwakken of de noodzaak om het bouwvolume op te delen in zones. Alle lasers kunnen gebruikt worden om metaalpoeder te smelten op de volledige bouwplaat terwijl automatische kalibratie van de lasers onderling zorgt voor een nauwkeurige uitlijning. De modulaire architectuur biedt klanten de mogelijkheid om te starten met een of twee lasers en later meer lasers toe te voegen. Bovendien zorgt dit ontwerp voor redundantie; als een van de lasers onverhoopt uitvalt, kunnen de andere lasers de opdracht alsnog voltooien na een automatisch hernieuwde toewijzing van de lasers.

Sinds de levering van de eerste MetalFAB1 aan Airbus in het eerste kwartaal van vorig jaar heeft Additive Industries succesvol zeven systemen geïnstalleerd. Vijf zijn intensief getest door de Beta klanten en inmiddels zijn ook de eerste productiesystemen in gebruik genomen, onder andere door BMW. Deze systemen bevatten allen vier lasers voor maximale productiviteit.