Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Algemeen Directeur European Space Agency prof. Jan Wörner bezoekt TU/e

18 april 2018

Het bezoek van Jan Wörner aan de TU/e campus begon met een lezing over de Ruimtevaart 4.0 in het Auditorium. Volgens de heer Wörner staan we aan het begin van het Ruimtevaart 4.0 tijdperk, een periode dat de ruimte zich ontwikkelt van een territorium van overheden van enkele ruimtevarende naties naar een situatie waarin er een groeiend aantal diverse spelers van over de hele wereld in de ruimte is, waaronder ook deelname van particuliere bedrijven, samenwerkingen met de academische wereld, industrie en burgers, digitalisering en wereldwijde interactie.

Om de uitdagingen van dit tijdperk het hoofd te bieden en om proactief de verschillende aspecten van de Ruimtevaart 4.0 te ontwikkelen, kan de Europese ruimtevaart sector alleen wereldwijd competitief worden als het volledig integreert in de Europese maatschappij en economie. Dit vraagt om een duurzame ruimtevaart sector nauw verbonden met het web van maatschappij en economie. Daarvoor moet de ruimte veilig en makkelijk toegankelijk zijn, en gebouwd op een fundering van uitmuntendheid in wetenschap en technologie – geheel en continu in de loop van jaren. De heer Wörner nodigde ons uit om een aantal uitdagingen aan te gaan en beantwoordde vele vragen van de aanwezige studenten en medewerkers. 

Naderhand werden de algemeen directeur, met de directeuren van de European Space Agency (ESA), een delegatie van de Netherlands Space Office (NSO) en de directeur ruimtevaart beleid van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, uitgenodigd door de bestuursvoorzitter van de universiteit, Jan Mengelers, voor een lunch in TU/e innovation Space. Dit is de nieuwe hub op de campus die interdisciplinair hands-on onderwijs, technisch ontwerpen en ondernemerschap faciliteert. Jan Mengelers benadrukte de verbinding van de universiteit met Brainport Eindhoven.

Het bezoek eindigde met een tour van de verschillende projecten in TU/e innovation Space, allemaal gerelateerd aan de ruimtevaart. Twee studententeams toonde hun ruimtevaart gerelateerde werk. Het REXUS team PR^3 is een deel van een ESA raket aan het bouwen, die in het voorjaar van 2019 gelanceerd zal worden (met focus op laadvermogen voor stralingsmeeting en radio-interferometrie in raketten). Studenten van de Innovation Space Project master cursus werken aan een uitdaging van NSO, om goede omgevingen voor bijen te ontdekken. Twee aio’s mede-gesponsord door ESA en NSO, presenteerden hun werk over de organisatie van samenwerkingsprocessen voor innovatie over sectoren heen, met nadruk op de sectoren Ruimtevaart en Energie, en Ruimtevaart en Veiligheid. Professor Gerrit Kroesen, decaan van de faculteit Toegepaste Natuurkunde, demonstreerde zijn prototype van het ARGES experiment, dat in 2004 in de ISS de ruimte in ging. 

Het was een eer deze delegatie in onze regio te ontvangen en we hopen op verdere samenwerking in de toekomst.

Foto's: Bart van Overbeeke