Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

André Kuipers met Techniekpact Collegetour in Helmond

10 mei 2019

Vrijdag 10 mei kwamen ruim 400 basisschoolleerlingen uit Helmond en Deurne naar Het Speelhuis in Helmond om zich door astronaut André Kuipers te laten verwonderen over de bijzondere wereld van de ruimtevaart, met alle bijbehorende techniek en wetenschap daaromheen. Kuipers sprak daar op uitnodiging van Brainport Development en Jet-Net & TechNet om met de Techniekpact Collegetour de leerlingen enthousiast te maken over techniek en wetenschap. Het college werd door burgemeester van Helmond, Elly Blanksma, geopend.

Levendige voorbeelden

Aan de hand van filmpjes en foto’s uit de ruimte, levendige verhalen, voorwerpen als ballen en ballonnen, en vragen van de leerlingen vertelt Kuipers honderduit over techniek en wetenschap in de ruimte. Ze werden duidelijk enthousiast over wat er allemaal in en om het ruimtestation gebeurde. Met veel gelach, applaus en soms adembenemende stilte leerden ze over zwaartekracht, snelheid, zonne-energie, verbranding, 3D-printen, voedselbederf, luchtstromen, recycling, experimenten en het leven van een astronaut. Natuurkunde, scheikunde, wiskunde en techniek kwamen allemaal uitvoerig aan bod. Dat een astronaut hulp krijgt van duizenden slimme mensen op de grond, ook uit Nederland en zelfs uit Brabant, hadden ze eerder nog niet zo goed door. Wat de leerlingen vooral op hebben gestoken van het college van de astronaut is dat techniek en wetenschap heel leuk en belangrijk zijn. Dat het overal en voor iedereen is. Of de leerlingen later daadwerkelijk een opleiding in de techniek of wetenschap gaan kiezen, is niet zeker. Maar dat het een stuk interessanter is geworden, dat bleek wel.


  • Bv Of 2019 0510 Apx Collegetour Andre Kuipers In Helmond
  • Bv Of 2019 0510 Aov Collegetour Andre Kuipers In Helmond
  • Bv Of 2019 0510 Anz Collegetour Andre Kuipers In Helmond
  • Bv Of 2019 0510 Alu Collegetour Andre Kuipers In Helmond
  • Bv Of 2019 0510 Ajg Collegetour Andre Kuipers In Helmond

Onderwijs en techniek

Hoewel Kuipers vooral de leerlingen toespreekt over techniek en wetenschap, geeft hij aan dat men eigenlijk al moet beginnen bij de PABO's, om daar de toekomstige leraren te enthousiasmeren voor techniek. ''De kinderen willen wel, maar de leerkrachten moeten al vroeg laten zien dat wetenschap leuk is en wat ermee mogelijk is. Het beste is om techniek en wetenschap te integreren in het normale lesprogramma.'', zegt Kuipers. ''Je kunt het hebben over muur en bloem, maar je kunt het ook hebben over bout en moer.''

André Kuipers over Brainport Eindhoven

Kuipers is lovend over Brainport Eindhoven. Hij denkt dat het belangrijk is om alles te bundelen, concentreren en goed te overleggen met anderen. Het is nodig dat overheden daar enthousiast achter staan en faciliteiten bieden. Vooral in een land zonder grote industrieën. Kuipers: ''Wij moeten het hebben van technologie en daar zijn we heel goed in. Of dat nu kassenteelt is of transport. We ontwikkelen nieuwe technologieën. En dat is ons sterke punt. Het moet een hightech land worden en dat kun je exporteren. Met onze techniek kunnen wijzelf en de wereld verder. We kunnen helpen de luchtvervuiling in China op te lossen bijvoorbeeld. We moeten het hier uitvinden op alle niveaus. Vroeger had techniek het imago van een vuile overal in een lawaaierige, gevaarlijke fabrieksomgeving. Maar je hebt nu ASML, Philips medische technologie, ruimtevaarttechnologie, enzovoorts. Het is dus heel clean, heel hightech en daar kunnen we ontzettend goed mee aan de bak in de wereld.'' 

Onderwijsambitie Brainport Eindhoven

De Techniekpact Collegetour past binnen de onderwijsambitie van Brainport Eindhoven. Brainport wil de talentontwikkeling van kinderen blijven stimuleren, hen weerbaar maken en zo optimaal mogelijk voorbereiden op de maatschappij en arbeidsmarkt van de toekomst. Kernthema's van het onderwijs in Brainport zijn technologie, ondernemerschap, creativiteit en wereldburgerschap. 

©  Foto's: Bart van Overbeeke