BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

ASML deelt studiebeurzen uit

14 mei 2014


ASML gaat vijfentwintig beurzen uitreiken aan masterstudenten. Zij krijgen ieder vijfduizend euro om hun opleiding te bekostigen. Het hightechbedrijf uit Veldhoven wil hiermee jongeren stimuleren om aan een masterstudie te beginnen. Dat heeft Peter Wennink, ceo van ASML, vorige week in een radiogesprek met BNR Radio aangekondigd.


Wennink uitte in het interview zijn zorgen over het nieuwe sociaal leenstelsel voor studenten. De topman van ASML vreest dat zonder basisbeurs nog minder studenten gaan kiezen voor een technische studie. Het kost ASML nu al veel moeite om in Nederland gekwalificeerd personeel aan te trekken. Het tekort zou alleen maar groter worden, verwacht Wennink.


De producent van machines voor de halfgeleiderindustrie heeft zelf onderzoek gedaan naar de effecten van het leenstelsel. Uit de eigen enquête komt naar voren dat bijna de helft van de huidige technische bachelor studenten een master wil gaan volgen. Maar één op de drie van hen zou vanwege het sociaal leenstelsel afhaken.


Behalve de vijfentwintig beurzen gaat ASML ook een internationaal beurzenprogramma op poten zetten. Het bedrijf betaalt uit eigen zak het collegegeld en de verblijfskosten voor buitenlandse studenten.


Tegenover het genereuze gebaar van ASML staan relatief weinig verplichtingen. “Studenten met een ASML Technology Scholarship zijn niet verplicht om bij ons af te studeren of te komen werken”, laat een woordvoerster van ASML weten. “Wij werken nauw samen met onze partner universiteiten – momenteel TU/e, TU Delft, UTwente en UvA. Zij promoten de scholarships en wijzelf brengen ze natuurlijk ook onder de aandacht van studenten. Studenten die geïnteresseerd zijn, kunnen via onze website ‘solliciteren’, je hoeft dus niet voorgedragen te worden.”


Het invoeren van de studiebeurzen is een langetermijnplan van ASML. En in feite een vorm van samenwerking met universiteiten. ASML financiert de beurzen en de universiteiten ondersteunen bij de werving van de studenten. De kennisinstellingen adviseren ook bij het bepalen van de criteria en de studies. Deze zijn terug te vinden op de website van ASML.


Nu de vraag naar technisch talent groot is, zijn er meer bedrijven die uit eigen middelen studiebeurzen uitreiken. Zo stelt onder anderen elektronicabedrijf Thales tien studiebeurzen in het vooruitzicht voor vrouwelijke studenten die kiezen voor een technische studie.