BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

ASML-machines belangrijk voor Nederlandse goederenexport

07 februari 2017

Chipmachines van ASML behoren tot de meest winstgevende exportproducten van Nederland. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale export van alle Nederlandse machines en machineonderdelen leverde in 2015 bijna 13 miljard euro op.

Machines vormen een steeds belangrijker onderdeel van de Nederlandse export. Lag het aandeel van machines in de totale exportverdiensten in 1995 op 8,9 procent, in 2015 was dat 11,5 procent. CBS noemt de toegenomen verkoop van machines die computerchips vervaardigen als belangrijke reden van de groei. Deze machines worden voornamelijk gemaakt bij ASML in Veldhoven.

Top 10 exportproducten

Na de machines is Nederlands aardgas via de export het lucratiefst. Sierteelt (bloemen, planten, boomkwekerijproducten, bloembollen) staat op plaats drie in de top tien van meest waardevolle exportproducten. Hoogwaardige kunststoffen en metaalproducten staan op vier en vijf.De tien belangrijkste Nederlandse exportproducten zijn samen goed voor 48 procent van alle exportverdiensten aan goederen. In 2015 leverden deze goederen via de export 53,3 miljard euro op. De top tien van exportproducten zorgt daarmee voor 7,9 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product.

Bron: CBS