BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Beieren en Brainport Eindhoven versterken samenwerking

01 mei 2017

Het Beierse industriecluster Mechatronics & Automation en een Nederlands consortium bestaande uit Brainport Development, Technische Universiteit Eindhoven en Brainport Industries gaan intensief kennis en expertise uitwisselen op het gebied van Industrie 4.0. Beide partijen ondertekenden hiervoor onlangs intentieverklaringen tijdens de innovatiebeurs Hannover Messe.

Essentieel onderdeel van de gezamenlijke visie is om regionale innovatieprocessen te ‘openen’ door ook kennis, bronnen en partners van buiten te betrekken. Het doel van de samenwerking is om de expertise die beschikbaar is bij de regionale kennisinstellingen op het gebied van digitalisering in productie, Industrie 4.0, robotica en 3D printen met elkaar te delen en uit te wisselen. Vervolgens is het belangrijk om deze kennis te koppelen aan de behoeften van het midden- en kleinbedrijf. De samenwerking biedt zo niet alleen nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en ontwikkeling, het opent ook nieuwe markten en projecten voor bedrijven in beide regio's.

Levendige uitwisseling

Een levendige uitwisseling tussen de Duitse en de Nederlandse regio’s – die beiden tot de top behoren in onderzoek en waar veel toonaangevende bedrijven zijn gevestigd – bestond al langer. Brainport Development, Brainport Industries en de TU/e zijn al langere tijd bezig om relaties op te bouwen in Beieren met als doel om bedrijven uit Brainport Eindhoven ingangen te bieden in nieuwe bedrijfs- en kennisnetwerken. Dit leidde in het verleden tot diverse projecten tussen clusternetwerken en universiteiten, bijvoorbeeld met de Internationale Handelskamer Neurenberg (Automation Valley), met Medical Valley ENM uit Erlangen en met de TU München.

Dit vormt nu de basis voor de ontwikkeling van een gerichte en gezamenlijke strategie die zijn oorsprong vindt in een subsidieprogramma van het Duitse Federale Ministerie van Economische Zaken. Hiermee wordt een prikkel gegeven aan ‘topclusters’ om grensoverschrijdende strategische samenwerking tot stand te brengen onder de titel: ‘Internationalisering van kennisclusters, toekomstige projecten en soortgelijke netwerken’.

Belangrijke stap

Dit is voor het Brainport Eindhoven consortium een belangrijke stap omdat men van Duitse zijde nu hun vizier langjarig op onze regio richt als het over innovatiesamenwerking gaat. Uiteindelijk gaat dit relaties opleveren tussen innovatieve ecosystemen tussen Brainport Eindhoven en Beieren, waar de hightech maakindustrie baat bij heeft. Denk aan contact met krachtige (nieuwe) partners, het leren van best practices (methoden), nieuwe kennis, samenwerken aan innovaties, toegang tot nieuwe markten en co-ontwikkelingen van nieuwe toekomstgerichte producten en diensten.