Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Bladel krijgt eerste medicijnrobot van Nederland

24 mei 2016

De huisartsenpost in Bladel krijgt de eerste medicijnrobot van Nederland. Het gaat om een uitgifte-automaat voor farmaceutische spoedzorg. Met inzet van de robot kunnen patiënten voortaan ook buiten openingstijden van de apotheek terecht voor spoedmedicatie. Vooral voor patiënten in landelijke gebieden is dit een praktische en betaalbare oplossing om de zorg te verbeteren. Met deze primeur toont de Brainportregio opnieuw haar vaardigheid om slimme technologische innovaties in de praktijk toe te passen en maatschappelijke uitdagingen op te pakken.

De Centrale Dienstapotheek Eindhoven start tijdens de Dutch Technology Week (23 mei t/m 28 mei) een proefproject met de medicijnrobot. Via een beeld- en geluidverbinding met de Centrale Dienstapotheek in Eindhoven is het mogelijk medicatie op afstand in Bladel op te halen met behulp van de uitgifte-automaat. Alle farmaceutische handelingen vinden plaats in Eindhoven bij de Centrale Dienstapotheek. De medicijnrobot pakt het juiste medicijn uit de voorraad in de machine en vervolgens gaat het medicijn via een lopende band naar het uitgiftebakje. Door interne bewaking en fotocontrole wordt altijd het juiste medicijn aan de juiste persoon afgegeven.

Handige dienst

De overleg- en afgifteterminal van de firma CareFusion/Rowa wordt in Bladel in werking gesteld naast de huisartsenpost. De huisartsenposten in Bladel en Eersel hebben een verzorgingsgebied van circa 75.000 inwoners. Patiënten kunnen buiten de openingstijden van de normale apotheek bij de uitgifte-automaat terecht voor persoonlijk advies, afgifte van medicijnen op spoedrecept en voor afgifte van zelfzorgartikelen op advies van de arts en/of apotheker.

Feestelijke opening

Na de start van de pilot tijdens de Dutch Technology Week, vindt op vrijdag 3 juni tussen 17.00 tot 19.00 uur de officiële opening plaats bij RSZK ZorgProfessionals aan de Floriaan in Bladel. Dan wordt voor de deelnemende partners, huisartsen, apothekers en andere betrokkenen uit de zorgwereld de automaat gedemonstreerd en een toelichting gegeven op het proefproject.

De pilot maakt deel uit van een samenwerking tussen de Centrale Dienstapotheek Eindhoven (CDE), Stichting Huisarts Organisaties Kempen en Omstreken (SHOKO), CareFusion/Rowa, CompuGroupMedical (CGM), Coöperatie Slimmer Leven 2020 en de zorgverzekeraars CZ en VGZ. RSZK ZorgProfessionals heeft de ruimte in Bladel ter beschikking gesteld.

Meer weten?

Wij beantwoorden graag uw vraag
Eline van der Plas
Communicatiemedewerker Slimmer Leven