BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Brainport Assembly toonbeeld sociaal ondernemerschap

30 januari 2015

Een opmerkelijk initiatief vanuit de ondernemerswereld in Brainport. Zo kun je Brainport Assembly zeker noemen. Dit nieuwe bedrijf in Geldrop combineert economische kansen binnen de regionale maakindustrie met de sociale uitdagingen waar ondernemers voor staan met de invoering van de nieuwe participatiewet. Brainport Assembly wil de komende jaren honderden mensen met een erkende afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen en daarmee financieel en maatschappelijk goede rendementen behalen.

Samen ondernemen is de toekomst. Op basis van dit credo wil Lars van der Hoorn, ondernemer in de Brainport regio, de komende jaren zo’n honderdtachtig mensen met een erkende afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen. Zijn nieuwe bedrijf Brainport Assembly gaat in een werkplaats, whiteroom en/of cleanroom omgeving onderdelen monteren en assembleren voor de maakindustrie in de Brainport regio. De bedrijven die nu in Nederland hun montage en assemblage werk laten uitvoeren doen dat vaak met te dure hoog opgeleide krachten, aldus Van der Hoorn. Daarnaast laten bedrijven in de Brainport-regio hun producten assembleren in het buitenland. Producten worden daartoe over grote afstanden heen en weer verscheept. Dat kost tijd en geld. Dit werk kan ook met minimaal dezelfde kwaliteit duurzaam en kostenefficiënt dicht bij huis worden gedaan.

Bijzonder in de aanpak is dat het werk wordt gedaan door mensen met beperkingen. Brainport Assembly wil de werkzaamheden zó organiseren dat haar klanten voldoen aan de verplichting in de Participatiewet dat een bepaald percentage van het personeelsbestand van elke onderneming ingevuld moet zijn met mensen die nu een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

"Het is niet slim dat we vanuit onze regio, waar we zoveel dingen maken, het werk verplaatsen naar het buitenland terwijl we dat zelf ook kunnen doen’’, zegt Lars van der Hoorn. ‘’Ik geloof in sociaal ondernemerschap waar iedereen mee wint. Brainport Assembly is een normaal modern assemblagebedrijf dat op alle vlakken kan concurreren. De structuur is wel uniek."

Iedereen die bijdraagt aan het bedrijfsresultaat deelt ook mee in het economisch, sociaal en maatschappelijk rendement. Van der Hoorn: "Als we winst maken dan wordt die voor een deel gebruikt voor extra training en ontwikkeling voor medewerkers die dat willen. We zullen ook een deel van de winst in een nieuw fonds stoppen dat sociale projecten van klanten een extra zetje geeft.’ Nog belangrijker is dat Brainport Assembly arbeidsplaatsen creëert voor mensen die nu niet aan de bak kunnen maar die dat wel graag willen. Extra voordeel is daarmee op langere termijn de lasten dalen van de gemeentes die daarvoor nu opdraaien. Het geld dat de gemeentes uitsparen kunnen zij dan weer gebruiken om andere projecten om werkgelegenheid of participatie te stimuleren."

Het succes van Brainport Assembly vergt draagvlak in de samenleving. De afgelopen maanden is achter de schermen hard gewerkt aan een gedegen plan. De eerste klanten hebben zich gemeld. Bedrijven als NTS-Group en Frencken Europe BV steunen het plan en hebben interesse om samen te werken. Het proces van werving en selectie is bepaald om gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers te vinden. Gemeentes zijn enthousiast. Staf Depla, wethouder van de Gemeente Eindhoven: "Wij zullen Brainport Assembly waar mogelijk steunen. Ik ben blij als een ondernemer de daad bij het woord voegt. Een bedrijf oprichten, nieuwe banen en daarbij mensen met een beperking een kans geven op werk. Typisch op zijn Brabants door samen te werken. Een mooi initiatief."

Brainport Assembly bouwt voort op ervaring van Van der Hoorn Sociale Werkvoorziening en werkt samen met experts op het gebied van arbeidsintegratie. Van der Hoorn: "Wij weten hoe je mensen die wat extra aandacht nodig hebben moet aantrekken, het best begeleidt en motiveert. En natuurlijk snappen we hoe we tegen een scherpe marktconforme prijs moeten produceren. Ik ben ervan overtuigd dat we in onze regio kunnen bewijzen dat we zowel op het gebied van technologie als sociaal ondernemerschap de slimste zijn."

Mensen uit de doelgroep die een baan zoeken, kunnen contact zoeken met Brainport Assembly via de website: www.bpass.nl. Ook bedrijven die de mogelijkheden willen verkennen die Brainport Assembly biedt, kunnen via deze website terecht.