Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

'Brainport Smart District'

24 mei 2016

De gemeente Helmond heeft half mei de ambitie uitgesproken om de slimste wijk van Nederland te gaan bouwen in Brandevoort. De wijk moet ‘slim’ worden in alle opzichten: zowel op het gebied van woningbouw en duurzaamheid, als op het vlak van mobiliteit, gezondheid, veiligheid en sociale samenhang. Het project draagt de titel ‘Brainport Smart District’. Het collegebestuur van Helmond is in gesprek met partners uit de regio over de uitwerking van het plan.

Als alles meezit kan er nog volgend jaar een concrete start gemaakt worden met de bouw van de slimste wijk van Nederland. Hoe die wijk er precies uit komt te zien, is nog niet bekend: dat wordt samen met álle partners bedacht en uitgewerkt. Duidelijk is wel dat het geen doorsnee-wijk gaat worden. De maatschappij van morgen is namelijk fundamenteel anders dan die van gisteren. Opgaven op het gebied van volkshuisvesting, stedenbouw, werkgelegenheid, gezondheid, veiligheid, mobiliteit en duurzaamheid vragen om nieuwe oplossingen. En die ontstaan niet achter de tekentafel van één architect, of in de bestuurskamer van overheid of ontwikkelaar. Ze ontstaan daar waar ruimte wordt geboden aan ideeën en experimenten – bij voorkeur niet in een laboratorium, maar in een levensechte omgeving, , aldus de gemeente Helmond in een toelichting.

Brandpunt

In het hart van de Brainportregio ligt Brandevoort: de Helmondse buitenwijk met haar typische architectuur. Het nog te ontwikkelen deel van Brandevoort – aan de noordzijde van het spoor – is volgens de gemeente dé ideale plek voor een living lab voor de stad van morgen. De grond is klaar om bouwrijp gemaakt te worden, er is ruimte voor 500 tot 1.500 woningen. In een groene omgeving, aan de rand van twee steden, met alle voorzieningen in de buurt. Met een treinstation en flitsfietspaden richting stadscentra. De Automotive Campus, de Food Tech Campus en diverse vooruitstrevende onderwijsinstituten letterlijk om de hoek. Het gebied heeft alles in huis om de toekomst dichtbij te halen. Waar anders zou de slimste wijk van Nederland gebouwd kunnen worden dan in Brandevoort: het brandpunt van de slimste regio?

Slimme wijk

Hoe ziet zo’n slimme wijk eruit? Welke huizen worden gebouwd, hoe verplaatsen de bewoners zich, hoe ziet het alledaagse patroon van leven en werken eruit? In Brandevoort is alle ruimte om daarmee te experimenteren. Integraal bekeken: op het gebied van bouwen, energie, mobiliteit, veiligheid, gezondheid. Helmond gaat hiervoor het gesprek aan met partners uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven, maar ook met huidige en toekomstige bewoners. Om samen de toekomst letterlijk en figuurlijk dichterbij te brengen.

Neem voor meer informatie contact op met Laurens Schwiebert, Program Officer Tue/Smart City Center via info@schwiebert.nl of met Harry Morskate, projectmanager wijkontwikkeling gemeente Helmond via H.Morskate@helmond.nl.