BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Brainport in 2016: 5 keer hoog bezoek

27 december 2016

Brainport ontving in 2016 hoog bezoek van over de hele wereld. Een duidelijk teken dat de toptechnologieregio definitief op de (internationale) kaart staat. Hier volgt een beknopt overzicht van bijzondere gasten die Brainport aandeden in het afgelopen jaar.

Bondskanselier Angela Merkel

April 2016. Bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte bezoeken de High Tech Campus Eindhoven. Hun komst maakt deel uit van het tweejaarlijkse regeringsoverleg tussen Nederland en Duitsland. De Nederlandse regering heeft de Brainportregio gekozen als ontmoetingsplaats omdat het overleg in het teken staat van innovatie.

Voorafgaand aan de regeringsconsultatie brengt Bondskanselier Merkel op haar eigen verzoek een bezoek aan chipmachinefabrikant ASML. Daar ziet ze onder andere hoe het Nederlandse ASML samenwerkt met de Duitse lenzenfabrikant Zeiss. “De sfeer was uitstekend”, aldus Wolfgang Nickl, de CFO van ASML.

Leuk weetje: Zens ontwikkelde samen met designer Marijn van der Poll een speciale tafel en twee passende Kaiganstoelen waar Merkel en Rutte in alle rust gevoelige zaken door konden nemen.

'Week of Innovative Regions in Europe'

Juni 2016. Vierhonderd vertegenwoordigers van Europese regio’s, EU lidstaten, clusterorganisaties, bedrijven en kennisinstellingen zijn drie dagen te gast in de Brainportregio. Onderwerp van gesprek tijdens de Week of Innovative Regions in Europe (WIRE) is het Europese beleid van innovatiesubsidies voor de komende jaren.

Een uitgelezen kans om Europa kennis te laten maken met het regionale innovatie ecosysteem in Brainport. Behalve lezingen en werksessies in kleinere groepen, zijn er ook uitstapjes naar diverse campussen, een stadswandeling en een rondleiding door Strijp-S.

Corps Diplomatique

Oktober 2016. Brainport Development (samen met diverse partners) leidt ruim vijftig buitenlandse ambassadeurs rond in Brainport. Burgemeesters Jack Mikkers van Veldhoven en John Jorritsma van Eindhoven fungeren als gastheer.

Het internationale gezelschap maakt een tour langs ASML, chipfabrikant NXP en het research centrum Solliance. Daarnaast bezoeken de ambassadeurs de Dutch Design Week in Eindhoven. Op de Graduation Show tonen internationale studenten afstudeerprojecten die je aan het denken zetten.

Clusterconferentie TCI

Begin november 2016. Brainport staat volledig in het teken van economische clusters. Op de TCI Global Conference 2016 discussiëren ruim vierhonderd professionals, wetenschappers en beleidsmakers uit de hele wereld over de voor- en nadelen van clustervorming.

De Brainportregio staat bekend om haar bottom-up initiatieven, zoals regionale clusters. In deze clusters komen groepen bedrijven bij elkaar die het belangrijk vinden om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken. Voorbeelden hiervan zijn Brainport Industries, het High Tech Software Cluster en Sports & Technology.

Koning der Belgen

Eind november 2016. Op de valreep hoog bezoek van onze zuiderburen. De Belgische Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken de High Tech Campus Eindhoven. Hun komst maakt deel uit van een driedaags staatsbezoek aan Nederland waarin de hechte politieke, culturele én economische relaties centraal staan.