BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Brainport in Bedrijf: Brabant Engineering

08 maart 2016

De naam Brabant Engineering klopt als een bus: dit multidisciplinaire ingenieursbureau ‘doet aan engineering’ en zit in Brabant. In Best wel te verstaan, waar het zich een vlaggendrager toont van de slogan ‘Goed, Beter Best’. En Brainport Industries heeft in Brabant Engineering een partner die de kracht van de regio helpt uit te dragen. Alle reden voor een gecombineerd bezoek op 22 februari vanuit Brainport Development en B&W van Best in de persoon van burgemeester Anton van Aert en wethouder economie Peet van de Loo.

Directeur Sjef van de Laak neemt zijn gasten graag mee in de wereld van Brabant Engineering dat ASML, VDL, Nutricia, Brabantia, Nedtrain en Philips tot zijn klanten kan rekenen. Diensten strekken zich uit over tal van sectoren, van automotive, health care, machinebouw en nanotechnologie, tot offshore, railtechniek en de voedingsindustrie. “Nee, het ligt niet aan ons als treinen niet op tijd rijden”, grapt Van de Laak. Wel bedient zijn bedrijf de treinreiziger met biologisch afbreekbare toiletten en een luchtcirculatiesysteem. “Overigens maken we niets zelf, we leveren kennis en ontwikkelen.”

Geen ‘dat kan niet’
Brabant Engineering biedt een totaalpakket aan engineering, van concept tot productie. Was het vroeger een bureau dat op het einde van een ontwikkeltraject nog even wat mocht uittekenen, nu innoveert het mee al vooraan in het proces. “Wij ontwikkelen wat er nog niet is”. Een voorbeeld is de nieuwe versie van de Heineken beer tender die zich eenvoudiger, beter en goedkoper laat produceren. “Waar wij voor staan, is ontzorgen.” Zo vond Nutricia in Brabant Engineering een partij voor de complete herinrichting van een productielijn. “En ‘dat kan niet’ hoor je ons nooit zeggen. Wij bedenken innovatieve oplossingen.”

Vacatures te over

Er staan behoorlijk wat vacatures open. Het is moeilijk om voldoende technisch geschoolde talenten te vinden, geeft Van de Laak aan. “Er werken bij ons zo’n 60 mensen, maar daar kunnen collega’s bij. Voor wel 80 tot 90 mensen hebben we plek.” Er komen te weinig afgestudeerden van technische opleidingen af. “Techniek lijkt nog steeds niet ‘fancy’ genoeg.” Brabant Engineering rekruteert daarom ook in het buitenland, zoals Ierland, Polen, Spanje en Duitsland. “We missen nog een goede partner voor bemiddeling naar en integratie van expats in Nederland. Een taak die we het liefst uit handen geven.”

LEGO voor peuters
Van de Laak pleit voor techniekpromotie en het al op jonge leeftijd interesseren van kinderen voor techniek. “Voorlichting op de middelbare school is eigenlijk al te laat. Peuters kunnen tegenwoordig alles met een iPad, maar blokken stapelen - ho maar!” Om de daad bij het woord te voegen gaf Brabant Engineering een grote kist LEGO cadeau aan een peuterspeelzaal. Ook geeft het bureau beroepsvoorlichting op het Heerbeeck College in Best en het Strabrecht College in Geldrop.

  • IMG 7161.jpg 1000
  • IMG 7169.jpg 1000
  • IMG 7170.jpg 1000