BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Brainport in Bedrijf: Heras

13 december 2016

  • IMG 8571.jpg 1200
  • IMG 8562.jpg 1200
  • IMG 8598.jpg 1200

Denk je aan hekwerk, dan denk je al snel aan Heras. Of het nu een bedrijventerrein, vliegveld of spoor is, hekwerken met een Heras-bordje prijken nagenoeg overal. Dat er een wereld van gecompliceerde techniek achter deze hekken schuilgaat, wordt vaak over het hoofd gezien. Dankzij een unieke combinatie van innovatie en design heeft het in Oirschot gevestigde bedrijf zich in bijna 65 jaar opgewerkt tot Europa’s grootste in hekwerken én buitenbeveiliging.

Tijdens Brainport in Bedrijf krijgen raadsleden van de gemeente Oirschot, samen met een kleine delegatie van Brainport Development, een inkijkje in de manier waarop Heras de concurrentie probeert voor te blijven. Al snel wordt duidelijk dat dit veel meer is dan alleen het maken van innovatief hekwerk. In het Experience Center aan de Industrieweg staat een indrukwekkend arsenaal van hekwerken, poorten, camera’s, slagbomen, tourniquets en detectiesystemen klaar om de mogelijkheden van Heras-concepten te demonstreren.

Eye-catchers

Een van de stokpaardjes van Heras is het spijlenhekwerk Grence. Hiervoor heeft het bedrijf een speciale productietechniek ontwikkeld: Heras Stent Technology. Deze techniek maakt lassen overbodig waardoor zichtbare lasnaden tot het verleden behoren. Bovendien is de gehele productie van Grence energiezuinig en vindt er 75 procent minder CO2-uitstoot plaats.

Behalve hekwerk en poorten, is elektronische buitenbeveiliging een belangrijke pijler voor Heras. In het Experience Center zijn de raadsleden van de gemeente Oirschot onder de indruk wanneer rondleider Johan van den Wittenboer de aan de hekken gekoppelde detectiemogelijkheden toont. Slechts een lichte aanraking zorgt er al voor dat allerlei alarmbellen afgaan.

De absolute eye-catcher in het Experience Center is de iGate. Deze schuifpoort heeft een uniek en award winnend design. Het bijzondere is dat je de poort naar eigen smaak kunt aanpassen. Zo kan de iGate – dankzij de gepersonaliseerde LED-verlichting – als persoonlijk visitekaartje dienen van een bedrijf of organisatie.

Uitgebreide klantenkring

Dat Heras uit zou groeien tot een internationale marktleider, zal grondlegger Frans Ruigrok bij de oprichting in 1952 nooit hebben durven dromen. Onder de vleugels van het beursgenoteerde CRH – sinds 1986 het moederbedrijf van Heras – telt de onderneming inmiddels zo’n 1.100 werknemers verspreid over vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Noorwegen en dus Nederland. Het klantenbestand heeft vanzelfsprekend dezelfde groeispurt doorgemaakt. Onder andere ProRail, Schiphol en alle Nederlandse gevangenissen zijn vaste klant bij Heras.

Dit is een artikel in de reeks ‘Brainport in Bedrijf’.