BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Brainport in Bedrijf: Impreglon

25 februari 2016

  • IMG 1483.jpg 1000
  • IMG 1517.jpg 1000
  • IMG 1560.jpg 10001

In erg veel Duitse auto´s rijdt een stukje Brainport mee. Preciezer gezegd, een verfijnde innovatie uit Deurne. Meestal niet goed zichtbaar met het blote oog, want de technologie ligt vaak verscholen in een stoel, slot of een ander onderdeel. Maar de slimme coatings van Impreglon Surface Technology BV zijn essentieel voor de kwaliteit en functionaliteit waar onder meer Mercedes, BMW, Volkswagen en Audi wereldwijd hun naam mee vestigen. Tijdens de reeks Brainport in Bedrijf wordt duidelijk waarom.

Impreglon is gespecialiseerd in het ontwikkelen en aanbrengen van technisch functionele coatings, met als belangrijkste eigenschappen, het verminderen van wrijving en slijtage in combinatie met corrosiewering. De coatings worden voornamelijk toegepast in de automobielindustrie, de truck-industrie, de landbouwindustrie, de windindustrie en de offshore markt. Om te laten zien hoe dat in zijn werk gaat, opende het bedrijf donderdagavond 18 februari de deur voor de raadsleden van de gemeente Deurne en Nicole Lemlijn, wethouder Economische Zaken. Zij kregen, samen met een kleine delegatie van Brainport Development, een rondleiding in de gloednieuwe vestiging op Vuurijzer 1 in Deurne.

Verhuizing
Impreglon is een goede bekende in Deurne. Na veertig jaar aan de Geijzerstraat zit het bedrijf sinds januari 2016 op een nieuwe locatie op bedrijventerrein Binderen. De verhuizing biedt veel voordelen, meldt Johan Nelissen. Volgens de directeur van Impreglon is de nieuwe werkplek veel duurzamer en arbo-vriendelijker. Door het hergebruik van spoelwater, warmtestralers met sensoren, een overkapte laad- en losruimte en daglichtkoepels met ventilatie, is de spic en span werkruimte een voorbeeld voor ieder modern bedrijf. En hoewel het personeelsbestand met 25 medewerkers gelijk blijft, is de productiecapaciteit verdubbeld dankzij automatisering en slimme robotica.

Financiering
De verhuizing is een miljoeneninvestering geweest. Nelissen: ¨Als relatief klein bedrijf hadden we die lening nooit bij een bank losgekregen. Maar gelukkig maakt de Impreglon groep sinds 2014 deel uit van Aalberts Industries, een wereldwijd concern met 14.500 werknemers. Dat biedt duidelijk meer vertrouwen bij de geldschieters.¨

Nichemarkt
Impreglon bedient met haar technologie een nichemarkt. Met ruim 70 procent van de Europese markt in handen, is 80 procent van de productie bestemd voor de export. Het gaat veelal om kleine metalen onderdelen, waaronder bouten en auto-onderdelen, die worden voorzien van een innovatieve, zeer slijtvaste coating. Om de logistieke afstanden te verkleinen voor klanten in Zuid-Europa, is in 2002 een zusterbedrijf gestart in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg geopend. Maar transporten van en naar een Portugese toeleverancier van Volkswagen blijven desondanks praktijk. Het geeft aan dat de technologie uit Deurne tot in de verste uithoeken van Europa gewild is.

NedSchroef en DAF
Nelissen: ¨We zijn weliswaar geen leerbedrijf volgens de vastgestelde normen maar hebben wel geregeld stagiairs van hbo- en mbo-instellingen over de vloer om onderzoek te verrichten of werkervaring op te doen.
In overleg met klanten en producenten plegen we zelf research naar innovatieve toepassingen van onze coatings. Zo hebben we met NedSchroef en DAF een ontwikkelingsproject opgezet om boutverbindingen te realiseren met meer constante en reproduceerbare klemeigenschappen. Dat is een typisch staaltje van samenwerking in de Brainportregio.¨