Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Brainport in bedrijf: van Dongen engineering

27 januari 2017

  • Van-Dongen-Engineering-1
  • Van-Dongen-Engineering-2
  • Van-Dongen-Engineering-3
  • Van-Dongen-Engineering-4
  • Van-Dongen-Engineering-5
  • Van-Dongen-Engineering-6

Maatwerk leveren. Dat is letterlijk wat Van Dongen Engineering uit Someren doet voor met name de automotive industrie. Met high precision meettechnieken en op maat gebouwde machines maakt het bedrijf serieproductie van complexe onderdelen mogelijk.

Raadsleden en wethouders uit Someren streken op vrijdag 20 januari neer in het hoofdkantoor van Van Dongen Engineering. Bij binnenkomst vallen direct de glazen wanden tussen de verschillende ruimtes op. “Bewust zo ontworpen”, aldus directeur Gerhard van Meurs. “Het idee is om het kantoor met de werkvloer op een transparante manier met elkaar te verbinden.”

En dat is inspirerend én praktisch tegelijk. Engineers kijken vanuit hun bureaustoel uit op de hagelwitte werkvloer waar monteurs op maat gemaakte machines bouwen voor klanten als Mercedes, Opel, Volkswagen en Audi.

Versnellingsbakken

Van Dongen Engineering is in 25 jaar uitgegroeid tot een bekende naam in de automobielindustrie. Of het nou machineonderdelen van versnellingsbakken, remschijven of ABS-systemen zijn; door de meetexpertise van het Somerense bedrijf zijn autofabrikanten in staat om deze componenten in grote aantallen te produceren. Meurs: “Wij faciliteren simpelweg dat serieproductie mogelijk is. Hierdoor daalt de kostprijs per onderdeel. Bovendien zijn onze klanten er zo zeker van dat elk product dat in serie wordt gemaakt, precies dezelfde afmetingen heeft.”

Gedeelde meetkamer

Een innovatieve meettechniek, waarbij door middel van luchtdruk zeer nauwkeurig gemeten wordt, onderscheidt Van Dongen Engineering van concurrenten. Door bijvoorbeeld op twee punten van een krukas de weerkaatsing van lucht te meten, en deze te ‘vertalen’ in elektrische energie, stellen engineers vast of het onderdeel overal gelijk is.

Als extra service heeft het bedrijf in 2015 een speciale meetkamer ontwikkeld waarin het ‘high precision meten’ van machineonderdelen mogelijk is. “We willen graag ook als dienstverlener optreden”, vertelt Meurs. Het achterliggende idee is om andere bedrijven gebruik te laten maken van de meetkamer. “Zo kunnen we samen tot nieuwe, creatieve oplossingen komen.”

Gouden handjes

Op dit moment bestaat het bedrijf uit 23 medewerkers, waarvan zeven monteurs. Hoewel de zaken goed gaan, ziet Meurs wel een grote uitdaging voor de toekomst. Zo is het aanwerven van het juiste personeel niet altijd gemakkelijk. “Zonder gouden handjes lukt het niet. We hebben echte vakkrachten nodig die machines kunnen bouwen. Ik merk dat er een zware behoefte uit het bedrijfsleven is om die vakkrachten in de praktijk op te leiden.”

Dit was de laatste editie van Brainport in Bedrijf. Voorbeelden van vorige artikelen zijn:

Brainport in Bedrijf: Heras
Brainport in Bedrijf: Impreglon
Brainport in Bedrijf: Brabant Engineering