BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Brainport Industries sluit ‘huwelijk’ met Baden-Württemberg

15 april 2015

¨Het ja-woord is gevallen, maar de huwelijkse voorwaarden moeten we nog bespreken¨, zegt John Blankendaal. De directeur van Brainport Industries sloot dinsdag 14 april op de Hannover Messe een overeenkomst met de deelstaat Baden-Württemberg en het Nederlandse ministerie van Economische Zaken om de handelsbetrekkingen aan te halen. De focus ligt daarbij op Medische Technologie.

De handtekeningen werden gezet in bijzijn van minister Henk Kamp en zijn collega van de Duitse deelstaat, Nils Schmid. Het geeft aan dat de overeenkomst op het hoogste niveau steun krijgt. Blankendaal: ¨De grootste winst voor Brainport Industries is dat we drie jaar lang een structurele aanpak creëren om de handel met een andere technologische regio te stimuleren. We krijgen daarbij support van de Nederlandse ambassadeur, het Nederlandse consulaat en kunnen rekenen op de capaciteit en inzet van alle andere Nederlandse posten in Duitsland. Het is geweldig om te merken hoe enthousiast ze allemaal reageren op dit plan.¨

Marktonderzoek

Blankendaal heeft al langere tijd zijn zinnen gezet op Baden-Württemberg. De Duitse deelstaat is groter dan Nederland en kent een krachtige hightechindustrie. Na gedegen marktonderzoek bleek medische technologie de meest aantrekkelijke Duitse sector te zijn om mee in het huwelijksbootje te stappen. Zeker na de tip van de Nederlandse ambassadeur Monique van Daalen dat er nog geen gebruik werd gemaakt van subsidie uit het fonds Partner International Business, kortweg PIB genoemd. In samenwerking met de Nederlandse posten in Duitsland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft Blankendaal vervolgens een plan van aanpak geschreven en een PIB voor High Tech Systems and Materials (HTSM) in de wacht gesleept.

Om welk budget het gaat, is volgens de directeur van Brainport Industries nog niet helemaal duidelijk. ¨Dat zal komende maanden nader worden uitgewerkt en is voor de zomer klaar¨, verzekert hij. ¨We hebben de bruiloft aangekondigd maar moeten de huwelijkse voorwaarden nog even op papier zetten. Welke partij brengt wat in bij het huwelijk¨, aldus Blankendaal vanuit Hannover. Uit het PIB zullen activiteiten worden betaald die de handelsbetrekkingen tussen Brainportregio en hightechbedrijven uit Baden-Württemberg moeten stimuleren. Ook over de aard van de activiteiten kan Blankendaal momenteel niets vertellen omdat ze nog nadere uitwerking verdienen.

Toenadering

Hoewel een PIB een duidelijk exportprogramma is met het doel om de omzet van Nederlandse bedrijven te vergroten, ziet Blankendaal de overeenkomst met Baden-Württemberg vooral als een tweezijdige relatie. ¨Het gaat mij om de samenwerking met de Duitse bedrijven. We willen graag kennis en vaardigheden uitwisselen, dus ik verwacht ook van Duitse zijde toenadering tot de Brainportregio.¨

Brainport Industries telt ruim tachtig bedrijven als lid. Daarvan zijn veertien partners die leidend zullen zijn binnen de nieuwe overeenkomst. Het gaat om bedrijven zoals Sioux, NTS, Contour en Demcon.