BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Brainport met VDL bussen naar zero emissie

17 december 2015


Brainport gaat voortvarend te werk om duurzame mobiliteit te realiseren. Met de levering van circa veertig elektrische bussen door VDL Bus & Coach wordt een belangrijke stap genomen. Het is de eerste fase om het openbaar vervoer in Eindhoven in 2020 volledig elektrisch te laten verlopen. De bussen worden december 2016 afgeleverd.

De aanbesteding voor de concessie Zuidoost-Brabant werd uitgeschreven door de provincie Noord-Brabant met als doel om in de periode 2016-2025 een overgang te realiseren naar volledig zero emissie openbaar vervoer. Personenvervoersbedrijf Hermes heeft de concessie Zuidoost-Brabant gewonnen en gaat gezamenlijk met de provincie en diverse partners uit Brainport, waaronder VDL, Tu/e, Fontys, Eindhoven Airport, Stichting Zet en Storeplay, deze ontwikkelconcessie verder vormgeven. Duurzame en slimme mobiliteit is een van de sectoren waarmee Brainport zich wereldwijd profileert.

Futuristisch

Behalve zero emissie omvat de concessie ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, innovatie en mobiliteit. Hiermee is het een van de meest vooruitstrevende concessies in Europa. Bij de veertig bussen die in de eerste fase worden afgeleverd, gaat het om het typeVDL Citea SLFA Electric. Dat is een elektrisch gelede bus met een lengte van 18,1 meter, uitgevoerd in een vernieuwd futuristisch BRT (Bus Rapid Transit) design.

‘Show up and go’

Met de levering van deze bussen beschikt Zuidoost-Brabant in één klap over een van de grootste zero emissie bus-vloten van Europa. Onder de naam ‘Evolans’ zullen de bussen op bepaalde lijnen zo vaak rijden dat een tramachtig systeem ontstaat. Deze hoogfrequent lijnen gaan naar de belangrijkste bestemmingen in Eindhoven zoals Eindhoven Airport en de High Tech Campus. Op deze verbindingen hoeven reizigers niet lang meer te wachten op de volgende bus, want er wordt gereden op een volwaardig ‘show up and go’ systeem.

Laatste stand der techniek

De vervanging van het wagenpark in Brainport zal in fases uitgevoerd worden. Gedurende de concessieperiode zal de technologie, inclusief de laadinfrastructuur, continu verder worden ontwikkeld. Hierdoor zal het systeem optimaal functioneren en economisch renderen. Deze manier van vormgeven van het openbaar vervoer is, qua duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en toepassing van innovaties, revolutionair te noemen.

Euro 6

Behalve de order van de elektrische bussen heeft Hermes voor de invoering van de eerste fase ook 65 Citea’s SLE bij VDL besteld. Deze bussen zijn nodig om een gedeelte van het huidige dieselwagenpark om te zetten naar Euro 6 uitvoeringen om zo de overbrugging naar zero emissie nog schoner te laten verlopen. VDL Bus & Coach maakt deel uit van de VDL Groep, met het hoofdkantoor in Eindhoven,en bestaat uit meerdere werkmaatschappijen die gezamenlijk actief zijn op de wereldmarkt. De productie vindt plaats in Nederland en België. VDL Bus & Coach is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste busproducenten in Europa.