BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Brainport prima leerschool voor StartupDelta

04 februari 2015

Neelie Kroes wil Nederland binnen anderhalf jaar naar de top drie stuwen van Europese ecosystemen met de meeste startup's. Dat kondigde ze woensdag 4 februari aan tijdens haar werkbezoek aan Brainport Regio Eindhoven. De voormalige Eurocommissaris is sinds kort door het kabinet gevraagd als 'special envoy' van StartupDelta. Een initiatief van het ministerie van Economische Zaken om de beste voedingsbodem te creëren zodat meer startups ontstaan in Nederland.

Kroes bezocht Brainport Regio Eindhoven tijdens haar kennismakingsronde langs diverse startup regio's in Nederland. Ze gaat voor StartupDelta verkennen hoe de onderlinge samenwerking tussen tien topregio's kan worden bevorderd. Hierdoor zullen meer startup's een kans krijgen om uit te groeien tot sterke bedrijven die banen opleveren. Met het oog op de lagere aardgasbaten in de toekomst, beschouwt de overheid deze jonge, vaak innovatieve, bedrijven als een van de belangrijkste motoren om de Nederlandse economie te laten groeien.

Kroes heef ambitieuze plannen. Zo wil ze minimaal vijf grote internationale Venture Capitalist bedrijven naar Nederland halen. Verder speelt ze met de gedachte om een fiscaal vriendelijker beleid door te voeren en wil ze een landelijk evenement organiseren waar investeerders en ondernemers nader tot elkaar komen. Kijkend naar metropolen als Londen en Berlijn waar startups als paddestoelen uit de grond schieten, beseft ze dat de Nederlandse regio’s samen een vuist moet maken. "We spelen een belangrijke rol in de wereld, maar Nederland heeft mondiaal de omvang van een postzegel. Alleen door samen te werken, bereiken we iets. Ik heb hier in Brainport Eindhoven gezien welke mooie resultaten je zo kunt boeken."

Strijp-S
Kroes ging op bezoek op Strijp-S waar in de leegstaande fabrieksgebouwen Philips tegenwoordig nieuwe creatieve en hightech startup's tot bloei komen. Ze bezocht FOUNDED BY ALL en sprak met verschillende ondernemers van deze coöperatie voor creatieve ondernemers. Ook nam ze een kijkje op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Daar gaven vier startup's een presentatie, Effect Photonics, Xeltis, Ioniqa en Smart Photonics. Kroes was zeer te spreken over de beloftevolle projecten van de jonge ondernemingen die variëren van slimme, schone recycling van PET plastic tot een nieuw soort hartkleppen waardoor het aantal chirurgische ingrepen fors zal verminderen. Ook de soms moeizame financiering van de startup's kwam ter sprake. Opmerkelijk was dat een hightechbedrijf als Smart Photonics haar beginkapitaal bij toeval via de boekhouder kon vergaren. De man had in zijn klantenbestand een slager, een hovenier, bakker en wat kruideniers die na een presentatie wel wat zagen in de hightech van Smart Photonics. Samen brachten ze ruim een miljoen bij elkaar voor deze startup die aan de vooravond van een wereldwijde doorbraak lijkt te staan.

Complementair
Het boegbeeld van Startupdelta ging hierna door naar de High Tech Campus Eindhoven. Daar werd ze ontvangen door investeerder Marcel Boekhoorn van Ramphostos, Bert Kip van Brightlands Chemelot Campus en diverse internationale startups die deelnemen aan Startupbootcamp HighTechXL en Smart Materials.

Kroes was vol lof over de complementaire kracht van High Tech Campus Eindhoven en Brightlands Chemelot Campus ten opzichte van de overige hotspots in Nederland . Ze was geïnteresseerd in de manier waarop beide succesvol internationale partijen aan zich weten te binden.

Stijn Stumpel van Manus Machina presenteerde haar de Manus, een slimme handschoen die het gamen een totaal andere ervaring zal geven. Maikel Beerens van Xilloc had een menselijke schedel bij zich met een 3D geprinte implantaat ter vervanging van het ontbrekende gedeelte.

Cross Overs
Het zijn deze verhalen die Kroes verzamelt en zal gebruiken om de juiste strategie uit te stippelen voor StartupDelta. De gesprekken beperken zich niet alleen tot de jonge ondernemers. Ook investeerders, kennisinstellingen en overheden zullen hun steentje hierin bijdragen. Daarom was er op Strijp-S ook een onderhoud met burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven, burgemeester Elly Blanksma van Helmond, Nienke Meijer bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen, Jan Mengelers bestuursvoorzitter van de TU/e en Imke Carsouw directeur van Brainport Development. Zij gaven unaniem te kennen dat er in Brainport Regio Eindhoven veel committent is om van StartupDelta een succes te maken. Het is dan wel noodzakelijk om cross overs te realiseren met de andere regio's in Nederland zodat ieders sterkte en specialisme na worden benut.

‘Zero to One’
Aan het einde van haar werkbezoek had Neelie Kroes het slotwoord op de Global Governement Venturing Summit. Op deze tweedaagse internationale topconferentie traden gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland voor het voetlicht om te vertellen hoe zij investeringen en innovatie stimuleren. “Geloven in jezelf en je doel, dat is cruciaal. Dan gaan we binnen anderhalf jaar van zero to one”, zo vertelde Kroes, verwijzend naar het boek van Peter Thiel over startups.