BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Traineeship Program helpt MKB’ers bij aantrekken buitenlands tech en IT talent

11 september 2017

Het Brainport Traineeship Program helpt MKB-bedrijven bij het aantrekken van schaars tech en IT talent uit het buitenland. Iets waar kleine en middelgrote bedrijven niet altijd even ervaren in zijn. De afgelopen jaren kwamen in totaal 165 Spaanse trainees naar Nederland en 40% van deze pas afgestudeerde techneuten en IT’ers bleef ook na afloop bij de bedrijven werken.

“Voor MKB-bedrijven is het aantrekken van talent uit het buitenland niet altijd even voor de hand liggend,” vertelt projectleider van het Brainport Talent Attraction Program bij Brainport Development; Richard Kerste. “Ze hebben vaak geen ervaring met werven in het buitenland en wat erbij komt kijken als het gaat om wet- en regelgeving. Het Brainport Traineeship Program regelt dit voor deze bedrijven.”

Samenwerking met de Spaanse regering
Het Traineeship Program betreft een samenwerkingsverband van Brainport Eindhoven met de Spaanse regering. Het programma richt zich op het plaatsen van bijna en pas afgestudeerde techneuten en IT-ers bij bedrijven voor een traineeship van 3 tot 6 maanden door middel van een Europese Erasmus+ beurs. “Brainport werkt al langer samen met Spaans Baskenland,” licht Richard toe: “en vorig jaar hebben we een overeenkomst getekend met het Spaanse Ministerie van Onderwijs om ook in andere delen van Spanje met het Traineeship Programma te gaan werken.”

Laagdrempelige manier van aantrekken buitenlands talent
Bedrijven en organisaties in Brainport Eindhoven die eerder deelnamen aan het programma zijn enthousiast over de aanpak. “Techneuten en IT’ers zijn schaars en de vraag naar dit type talent is groot,” aldus Kerste: “wanneer je je dan richt op buitenlands talent zijn de Spaanse trainees een relatief laagdrempelige eerste stap om internationaal talent aan te trekken. Brainport helpt bij het werven, selecteren en plaatsen en bovendien integreren Spanjaarden relatief eenvoudig. Goede Engelse taalvaardigheid is een standaard onderdeel van het selectieproces.”

Trainees verrijken bedrijfscultuur
3D-printing bedrijf Shapeways neemt al meerdere jaren deel aan het programma. Tot grote tevredenheid van Manager of Manufacturing Europe bij Shapeways: Maarten van Dijk “met de trainees krijgen we niet alleen extra talent en betrokkenheid, ze verrijken ook de cultuur van Shapeways.”

Meer informatie of deelnemen?
Heeft uw bedrijf te maken met een tekort aan medewerkers met een technische- of IT-achtergrond? En overweegt u om buitenlandse techneuten of IT’ers te werven? Dan zou deelname aan het  Brainport Traineeship Program interessant kunnen zijn. Wilt u deelnemen of zoekt u meer informatie? Neem dan contact op met:

Richard Kerste
Projectleider Talent Attraction Program
r.kerste@brainportdevelopment.nl
06-34738800