Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Brainstorm over 'slimste wijk' in Helmond

06 april 2017

Wat is er nodig om de slimste woonwijk van Nederland in Helmond te bouwen? Die vraag staat centraal tijdens de vierdaagse bijeenkomst ‘Syntegration’. 42 deskundigen buigen zich tot en met zaterdag 8 april over ‘Brainport Smart District’. Doel van dit project is om in Brandevoort een ‘slim’ stadsdeel te bouwen: zowel op het gebied van woningbouw en duurzaamheid, als op het vlak van mobiliteit, gezondheid, veiligheid en sociale samenhang.

Vorig jaar sprak de gemeente Helmond de ambitie uit om de slimme woonwijk te realiseren in het nog te ontwikkelen deel van Brandevoort – aan de noordzijde van het spoor. Samen met onder andere de Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University, de Provincie Brabant, Fraunhofer en partijen uit het bedrijfsleven worden nu de eerste concrete plannen op papier gezet.

Showcase

De ontwikkeling van een slimme wijk gaat verder dan alleen het toepassen van nieuwe technieken op het gebied van duurzaamheid, verkeer, gezondheid en veiligheid. Behalve technologische hoogstandjes, is het vooral belangrijk dat mensen er prettig kunnen wonen. “Het vraagt daarom ook om een nieuwe manier van besturen”, vertelt de Helmondse wethouder Paul Smeulders. “Bewoners zouden een enorme belangrijke stem moeten hebben.”

De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings vult aan: “Uiteindelijk zijn het de bewoners die de wijk maken. We zoeken dan ook naar innovatieve manieren om mensen in deze wijk met elkaar te verbinden. Zo creëren we ook een beter sociaal vangnet.” ‘Brainport Smart District’ zou op deze manier een ultiem voorbeeld kunnen zijn voor de maatschappij van morgen. “Als we dit voor elkaar krijgen, hebben we een showcase te pakken voor de rest van Nederland. En misschien wel voor de hele wereld.”

Malik

Het Zwitserse adviesbureau Malik is aangesteld om de werkconferentie Syntegration in goede banen te leiden. Deze organisatie heeft een innovatieve manier ontwikkeld om met grote groepen mensen tot concrete plannen te komen. Zo moeten uiteindelijk alle meningen en ideeën van belanghebbenden meegenomen worden in de realisatie van ‘Brainport Smart District’.