Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Burgemeester Jorritsma opent Tech Playgrounds HQ

28 maart 2018

Zoals er een voetbal stadion en trainingscomplex voor voetbaltalenten is, heeft Eindhoven voortaan een hoofdkwartier voor jonge techniek- en technologie-talenten én hun begeleiders. De Lindenlaan vormt in hartje Philipsdorp het HQ van de non-formele Tech Playgrounds community van Dynamo Jeugdwerk.

De Eindhovense burgemeester Jorritsma opent vandaag de werkplaats samen met de jonge techneuten.

 “Het is heel belangrijk om jongeren zo vroeg mogelijk met techniek in aanraking te brengen, zodat ze enthousiast worden en niet bang van techniek. Want we hebben heel veel technici nodig. De Tech Playgrounds zijn een hele mooie aanpak om techniek en technologie daadwerkelijk voor alle kinderen en jongeren in Brainport bereikbaar te maken. Los van school of gezinsachtergrond en vijf dagen per week. In hun eigen wijk!”   

In amper twee jaar tijd weten de Tech Playgrounds wekelijks al zo’n 120 kinderen en jongeren én tientallen vrijwilligers aan zich te binden. Ze komen na schooltijd samen in twaalf trapveldjes: werkplaatsen in jeugdcentra, scholen en bij de GGzE. Leeftijd of schoolniveau zijn ondergeschikt aan passie en talent, vanuit de gedachte en expertise van het jeugdwerk kan iedereen meedoen. Deelname kost een euro per keer.

Burgemeester Jorritsma: “Door de informele aanpak vanuit het jeugdwerk krijgen op dit punt jonge techneuten de vrijheid om hun eigen leertempo en eindresultaat te bepalen. Het is écht Eindhoven dat zo'n project alle belanghebbenden samenbrengt: inwoners, onderwijs en bedrijfsleven. Kortom, heel goed initiatief. De Tech Playgrounds zijn een voorbeeld van slim samenwerken, de infrastructuur gebruiken die er al is, in plaats van het starten van weer een nieuw project.”

De oude werkplaats van maatschappelijke organisatie Lumens is de afgelopen maanden opgeknapt door vrijwilligers, jongeren, medewerkers van ASML en deelnemers aan de Klusserij, waarbij gebruik is gemaakt van de verborgen schat: heel veel bouwmaterialen en gereedschappen die waren achtergebleven toen het pand een opslag werd. Er zijn tools als een lasersnijder tot lasapparaat, soldeerbouten, 3D-printers, schroevendraaiers in alle soorten en maten en allerhande ICT-hardware.

Door Dynamo Jeugdwerk opgeleide tech-docenten, komend uit de doelgroep, geven er inmiddels workshops aan bijvoorbeeld schoolklassen en jeugd uit zorginstellingen en er heeft al een hackaton plaatsgevonden voor lichtfestival Glow. Twee dagen in de week zijn er open werkplaatsen voor kinderen en jongeren: de basis van de Tech Playgrounds. Dynamo Jeugdwerk en Lumens willen het pand zeven dagen in de week openstellen.

Opleiden talent vanuit sociale insteek

Een groeiend netwerk van (regionale) bedrijven en instellingen ondersteunen Dynamo Jeugdwerk bij deze missie om techniek en technologie als hobby net zo normaal te maken als sport of muziek. De Brunel foundation schenkt woensdag een cheque om onder andere de nieuwe, zelf ontwikkelde leerlijn Shitty Robots verder te kunnen uitrollen in de regio. Hiermee leren kinderen en jongeren in twaalf lessen om een eigen robot te bouwen én kunnen begeleiders leren om technieklessen te geven. Ze doen dit aan de hand van oude en nieuwe technieken zoals 3D-ontwerpen en printen. De leerlijn is opgezet volgens het leermeester-gezelschap. 

Directeur Brunel Engineering Sadako Huitema: “Ik omarm Tech Playgrounds zowel professioneel als persoonlijk. Professioneel omdat het in het verlengde ligt van het hart van onze organisatie; mensen met een passie te stimuleren en ondersteunen. Persoonlijk omdat het voor mijn dochter een omgeving is waar ze zich omringd met gelijkgestemden, niet alleen voelt en gestimuleerd wordt om haar interesses verder te ontwikkelen.”

Dankzij financiële ondersteuning van stichting Thomas van Villa Nova en de kennis en het netwerk van Brainport Industries gaat Dynamo Jeugdwerk in de Lindenlaan ook concrete leerwerktrajecten aanbieden aan jongeren, statushouders en jong volwassenen, om hen vanuit de veilige plek bieden om aan te haken bij de technologische kansen die Brainport biedt.