BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Circular Economy Challenge Brainport van start

06 april 2018

Circular Economy Challenge Brainport van start
Tien regionale ondernemers maken circulair businessplan

Circulair ondernemen biedt ondernemers kansen. Het circulaire model is niet alleen een antwoord op toenemende economische schaarste van grondstoffen, maar vooral ook een motor voor innovatie.

Tien bedrijven uit Brainport Eindhoven gaan het komende half jaar aan de slag met een circulaire business case. Hun doel: een toekomstbestendig bedrijfsmodel creëren door minder verbruik van grondstoffen, hergebruik van materialen en samenwerking in de keten.

Door afvalstromen te bundelen en gebruik te maken van elkaars reststromen liggen er in de regio veel circulaire kansen. In nauwe samenwerking met MVO Nederland en KPMG wil initiatiefnemer Rabobank de regionale ontwikkeling naar een circulaire economie versnellen. Ter voorbereiding op de Circular Economy (CE) Challenge Brainport heeft KPMG een regioscan uitgevoerd.

Van start
Tijdens een bijeenkomst op 5 april is de CE Challenge Brainport van start gegaan. Met deze challenge bieden zeven Rabobanken in Zuidoost-Brabant ondernemers de mogelijkheid om een circulair idee om te zetten in een concreet plan. Dit plan komt tot stand op basis van de regioscan, de ambitie van de ondernemer en hun specifieke situatie.

Van idee naar actieplan
De komende maanden gaan de deelnemers hun idee voor circulair ondernemen verder uitwerken en zo mogelijk eerste concrete stappen zetten. Eerst worden met een company scan de energie-, afval- en grondstofstromen van het bedrijf in beeld gebracht. Daarna gaan de deelnemers intensief met elkaar aan de slag om hun idee om te zetten in een concreet actieplan. Tijdens een workshop ‘Pitch je plan’ leren de ondernemers hoe je het plan effectief presenteert aan bijvoorbeeld potentiële investeerders of samenwerkingspartners. De CE Challenge kent op 9 oktober 2018 een belangrijke mijlpaal. Op een symposium, waar ondernemers en stakeholders uit Brainport Eindhoven welkom zijn, presenteren de deelnemende bedrijven hun actieplan. Tijdens dit event wordt ook het volledige KPMG-rapport gepresenteerd en aan de regio aangeboden.

Deelnemers
De volgende bedrijven uit de Brainport Regio gaan met elkaar de uitdaging aan tijdens de Circular Economy Challenge:

  • Heezen Holding, Eindhoven – sloop- en Grondwerken
  • AAA-lux, Eindhoven - LED verlichtingsoplossingen
  • Kuijpers, Helmond – technische dienstverlening
  • Haval Disposables BV, Gemert – fabrikant van disposables en verpakkingen
  • Van Meijs Bedrijven BV, Gemert – vastgoedonderhoud
  • Sneijers Boomkwekerij BV, Beek en Donk – boomkwekerij
  • VB Groep, Eindhoven – ontwikkelen en bouwen
  • Recreatiecentrum Terspegelt, Eersel – recreatiepark
  • Muller Afbouw BV, Eindhoven – afbouw
  • Ortessa BV, Eindhoven - afvalverwerking