BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Innovatief precisiemeetwerk uit Oirschot

08 mei 2017

Razendsnelle precisiemetingen van omgevingen of objecten tot op de duizendste millimeter nauwkeurig. Dat is het handelsmerk van het in Oirschot gevestigde ingenieursbureau Coenradie. Wereldwijd zijn innovatieve meetwerkoplossingen van het bedrijf te vinden.

Van eeuwenoude paleizen tot tandwieltjes en van reusachtige schepen tot bouwpercelen; size doesn’t matter bij Coenradie. Dankzij de laatste lasertechnieken is het bedrijf in staat om bijna elk object of de omgeving haarscherp in kaart te brengen. “En daarmee onderscheiden we ons van andere meetbureaus”, vertelt Sander Schröder, innovatiemanager bij Coenradie. “We schakelen moeiteloos over van klein naar groot, en van groot naar klein.”

Het ingenieursbureau heeft speciale 3D-scanapparatuur tot haar beschikking. Deze meetapparaten projecteren onzichtbare laserlijnen op een fysiek object om vervolgens zowel de hoogte, breedte en diepte te meten. Hieruit ontstaat een zogenaamde ‘puntenwolk’ van miljoenen meetstipjes dat automatisch wordt omgezet naar een virtueel 3D-model. Schröder: “Zo zijn we bij fijnmechanica in staat om metingen te doen tot op een micrometer nauwkeurig.” Ter vergelijking: de dikte van een menselijke haar is ongeveer 50 micrometer.

tekstBehalve het meten van fijnmechanica, brengt Coenradie ook eeuwenoude gebouwen in kaart. Dit is een foto van Paleis het Loo inclusief stukjes felgekleurde 'puntenwolken'.

3D Meetlab

Partijen uit de hightech maakindustrie in Brainport Eindhoven aken graag gebruik van het speciale 3D meetlab van Coenradie. Hier worden controlemetingen uitgevoerd op metalen en kunststof voorwerpen. “Onze klanten hebben behoefte aan een onafhankelijke partij die hun producten heel nauwkeurig meet”, aldus Schröder. “Dit voorkomt afwijkingen in onderdelen die in grote aantallen tegelijk worden geproduceerd.”

Voor het grotere precisiemeetwerk zijn de medewerkers van Coenradie vooral buiten de deur te vinden. Een absolute blikvanger is het meetproject voor Paleis het Loo. Met behulp van 3D-scanapparatuur in combinatie met fotobeeld is de hele binnenkant van het voormalig koninklijk paleis minutieus in kaart gebracht. Schröder: “In 2018 gaan ze daar beginnen aan een grootschalige verbouwing. Dankzij ons meetwerk en het 3D-model kan de architect virtueel door de historische ruimtes ‘lopen’. Hierbij kan de architect direct aantekeningen maken en delen met anderen.”

En ander voorbeeld is het 384 meter lange schip: Pioneering Spirit. Met een lengte van 384 meter ruim vijf keer zo lang als de Sint-Petrusbasiliek in Oirschot. “Dit reusachtige vaartuig is gebouwd in Zuid-Korea en wordt gebruikt om offshore platforms te ontmantelen”, vertelt Schröder. Een zeer precieze klus waar zelfs een kleine afwijking grote gevolgen kan hebben. “Wij werden daarom ingeschakeld voor het meetwerk tijdens de bouw van het schip. Nu is het schip in staat om – zonder ongelukken – enorme stalen constructies van 48 duizend ton te verslepen.”

Het tekent de veelzijdigheid van het ingenieursbureau. Coenradie is in 25 jaar tijd uitgegroeid tot een gevestigde naam in de internationale ‘meetwereld’.


De Pioneering Spirit in actie.

Foto's: Coenradie