Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Congres in Den Bosch moet roadmap voor Fotonica gaan bepalen

14 juni 2017

PhotonDelta en AIM Academy zijn de gastheer van het eerste World Technology Mapping Forum dat van 14 t/m 16 juni in Den Bosch plaatsvindt. Doel van het congres is de eerste International Photonic Systems Roadmap op te leveren. Deze roadmap moet vooruit kijken naar de technologische behoeften die na 2030 op ons af komen. Journalistiek platform e52 publiceert een korte serie artikelen ter voorbeschouwing op dit congres. Vandaag de eerste aflevering; een interview met Michael Lebby.

Van 14 tot en met 16 juni vindt in Nederland de eerste wereldwijde conferentie op het gebied van fotonica plaats. Ruim honderd ondernemers en wetenschappers uit vijftien landen (o.a. China, Japan, Taiwan, Nieuw Zeeland, Verenigde Staten, Canada en verschillende Europese landen) komen samen op deze technische conferentie. Brainport Eindhoven is onder meer vertegenwoordigd door deelnemers vanuit TU/e, VDL ETD, ASML en Smart Photonics. De deelnemers aan dit World Technology Mapping Forum spreken over de ontwikkeling van de nieuwste generatie chips op basis van fotonica. Deze chips zijn vele malen sneller, kleiner, energiezuiniger en geavanceerder dan de huidige microchips. Bedrijven in onder meer tele- en datacommunicatie, ruimtevaart en gezondheidszorg verwachten met deze chips grote technologische verbeteringen te kunnen boeken.

Tijdens de conferentie lichten bedrijven in besloten bijeenkomsten toe waar zij in 2030 (en daarna) denken te staan en aan welke producten zij dan willen werken. Wetenschap en de chipindustrie geven aan wat voor onderzoek en investeringen daarvoor nodig zijn en brengen daarmee het bedrijfsleven weer op nieuwe ideeën. Deze zeer competitieve technologiesector spreekt zich zelden uit over haar toekomstplannen. Dat bedrijven daarover nu met elkaar gesprek gaan, maakt deze conferentie bijzonder.

Volgens sommigen in deze sector heeft Nederland – en dan met name Brainport Eindhoven – een voorsprong van ongeveer twee à drie jaar in het ontwikkelen van geïntergreerde fotonica. Maar om deze voorsprong te behouden, zijn de komende jaren grote publieke en private investeringen nodig, zegt een medewerker van gedeputeerde Bert Pauli (Economische Zaken). “De provincies Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant willen de samenwerkende kennisinstellingen en (mkb)-ondernemers op dit gebied zo goed mogelijk ondersteunen. Zij spreken daarom af samen de benodigde financiers te vinden en het belang van de ontwikkeling van fotonica uit te dragen in binnen- en buitenland. Zij leggen dit op de eerste dag van de conferentie vast in een overeenkomst.”

Dit artikel is geschreven door Bart Brouwers en eerder gepubliceerd op e52.