BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

CosTa leidt tot 345 innovatieprojecten van corporates met start-ups

02 juli 2018

Enkele jaren geleden initieerde Brainport Development CoSta: een programma dat is gefocust op het versterken van samenwerking tussen corporates en startups. De opbrengsten van het programma in het afgelopen jaar zijn 345 projecten van nieuwe innovatieve start-ups die tot stand gebracht zijn samen met grote Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit de jaarresultaten van VNO-NCW en MKB-Nederland en partners die het stokje hebben overgenomen voor de uitvoering van het programma. “Dit soort projecten geven veel start-ups net dat zetje in de rug dat ze nodig hebben voor verdere groei”, aldus Leendert Jan Visser, directeur van MKB-Nederland. 

De projecten variëren van een startup als nieuwe leverancier, een investering in een startup of projectmatige samenwerking en gezamenlijke productontwikkeling. Zo ging KPN de samenwerking aan met de innovatieve startup Tessares. Zij helpen KPN met het realiseren van aansluitingen in buitengebieden. Dit doen zij door het ‘stapelen’ van vaste en mobiele infra met een unieke technologie.

Makkelijker entree via CoSta
CoSta is een netwerk van ‘innovation/startup officers’ bij grote bedrijven waardoor de entree van start-ups daar soepel verloopt. Met nieuwe tools als https://readytoteamup.com/ kunnen bedrijven daarnaast testen wat aandachtpunten zijn om te komen tot een succesvolle samenwerking. Wanneer start-ups en corporates samenwerken, kan innovatie in Nederland worden versneld, kunnen start-ups versneld groeien en kunnen nieuwe businessmodellen worden ontwikkeld die -voor onder meer de grote transities waar ons land voor staat- van groot belang zijn.

Metaalunie en grote MKB’ers
CoSta wordt uitgevoerd door VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met AkzoNobel, ANWB, ASML, DSM, Eneco, IBM, ING, KLM, KPN, NS, Philips, Port of Rotterdam, Port XL, Rabobank, Shell, Thales Nederland BV, Unilever, Sabic, Bilfinger en EY. Doel is samenwerking tussen grote bedrijven en innovatieve startups te stimuleren. Voor de periode was mei 2017 – mei 2018 was het doel 300 projecten. “Dit hebben we dus ruimschoots gehaald en laat wel zien hoeveel belangstelling er is. We gaan nu samen met de partners aan de slag om een nieuw doel af te spreken voor komend jaar. Een verdubbeling zou daarbij een gezonde ambitie zijn. Ook zijn we begonnen om samen met Metaalunie startups aan grote mkb-bedrijven te koppelen”, aldus Leendert Jan Visser.