BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

DDW breekt record met ruim 295.000 bezoekers

31 oktober 2016

  • 94 SECTIEC IRISRIJSKAMP-3460.jpg 1200
  • DDA expo Nick Bookelaar-8309.jpg 1200
  • Design Academy div-┬® Sjoerd Eickmans 07.jpg 1200
  • Ketelhuisplein div-┬® Sjoerd Eickmans 21.jpg 1200
  • VDMA Maarten-Baas-Makes-Time ┬®-Nick Bookelaar-2.jpg 1200
  • VDMA Maarten-Baas-Makes-Time ┬®-Nick Bookelaar-8847.jpg 1200
  • Veem expo Nick Bookelaar-8134.jpg 1200
  • Veem expo Nick Bookelaar-8164.jpg 1200
  • Bezoek-Koning-Maxima 25-okt ┬® DDW 2016 Jeroen van der Wielen 49A7520 HR.jpg 1200

Dutch Design Week (DDW) kijkt terug op een geslaagde, vijftiende editie. Met meer dan 295.000 bezoekers schrijft DDW een nieuwe record in de boeken. Brainport, met Eindhoven als hart, manifesteerde zich opnieuw negen dagen lang als middelpunt van design en de toekomst met 2500 ontwerpers. Onder de vlag van het thema ‘The making of’ stond deze jubileumeditie in het teken van het maakproces en de makers.

De ideeën en oplossingen die de makers en ontwerpers aanreiken, laat het publiek met andere ogen kijken naar actuele thema’s en vraagstukken. Hierdoor heeft Brainport met DDW een evenement in huis met wereldwijde impact. Mede door het uitgebreide avondprogramma van talkshows, debatten en livemuziek konden bezoekers tot lang na sluitingstijd van de tentoonstellingen nagenieten.

Experiment

DDW toonde veel werk van gerenommeerde ontwerpers, maar gaf zoals elk jaar ook alle ruimte aan jong talent en het experiment. Dat gebeurde onder meer in 430 gecureerde exposities en presentaties verspreid over honderd locaties in de stad. Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation: “Design is vandaag de dag zowel een cultureel als ondernemend fenomeen waar brede aandacht en interesse naar uitgaat. DDW maakt duidelijk dat we de 'oude' krappe definitie van design moeten loslaten en het moeten benaderen als een creatieve mentaliteit met een impact die exponentieel toeneemt.”

Máxima

Koningin Máxima verraste dinsdag 25 oktober de aanwezigen met een bezoek. Ze bekeek onder meer de tentoonstellingen The Making of Your World en Mind the Step van de drie Nederlandse Technische Universiteiten in het Klokgebouw. Ook sprak ze met een tiental ontwerpers over de stand van Dutch design en de ontwikkeling van een nieuwe, hybride praktijk waarin (onder meer) vormgeving, kunst, architectuur, communicatie en gaming nauwelijks meer van elkaar gescheiden zijn.

Dutch Design Awards

De jaarlijkse Dutch Design Awards werden op zaterdag 29 oktober uitgereikt. Ontwerper Christien Meindertsma overtuigde de internationale jury op alle fronten. Ze won met haar FLAX Chair in de categorie Product en sleepte ook de Future Award in de wacht (de prijs voor het meest belovende ontwerp voor de toekomst). Er werden prijzen toegekend in zes categorieën. De stimuleringsprijs voor jong talent (Young Designer Award) was voor Tom van Soest. Brabantia ontving de Best Client Award en Crystal Houses van MVRDV won de Public Award. Alle prijswinnaars staan gepubliceerd op de website van Dutch Design Awards.

Best of DDW 2016

Extra waardering voor de ontwerpers die DDW tot een succes maken, kwam dit jaar voor de tweede keer tot uitdrukking met de Best of Dutch Design Week (het meest verrassende project of de meest indrukwekkende presentatie). Gedurende de week stelde een panel van zeven ontwerpers met bezoekers een lijst van zestien projecten samen. DDW-ambassadeurs Maarten Baas en Bas van Abel kenden uit deze uitgelichte projecten bovendien zondag 30 oktober een stimuleringsprijs toe aan Forest Wool van Tamara Orjola (Design Academy Eindhoven). Zij ontving onder meer een geldbedrag van 2500 euro door een particuliere gift en een presentatieplek tijdens de volgende editie van DDW.

Kickstarter

Nieuw dit jaar was de samenwerking tussen Kickstarter en Dutch Design Foundation. De twee lanceerden de allereerste crowdfundpagina voor Dutch design, waarop onlangs wervingscampagnes voor elf designprojecten werden gestart. Alle concepten waren tijdens DDW te zien in een speciale overzichtsexpositie bij Kazerne. De eerste wethouder design van Nederland, Mary-Ann Schreurs, stelde het lettertype speciaal voor mensen met dyslexie (ontwikkeld door Christian Boer) veilig voor alle Eindhovense scholen en inwoners op de afsluitende veiling.

Meer informatie is te vinden op de website van DDW