BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

De 10e groep Spaanse trainees gestart bij Brainport bedrijven

10 november 2017

Begin november startten twaalf recent afgestudeerde Spaanse techneuten en ICT-ers met een traineeship bij bedrijven in Brainport Eindhoven. Doel van het traineeshipprogramma is dat de jongeren internationale werkervaring opdoen en na afloop van het traineeship bij de bedrijven blijven werken. Op deze manier draagt het programma bij aan het oplossen van de grote schaarste aan technisch- en ICT-talent in de regio.

Het traineeshipprogramma, dat wordt uitgevoerd door economische ontwikkelingsmaatschappij van de regio Brainport Development, is de afgelopen jaren een succes gebleken. Al zo’n 120 Spaanse trainees gingen aan de slag bij bedrijven in de regio. Daarvan bleef zo’n 40% na het traineeship in de regio voor een baan. De jongeren die na het traineeship terugkeerden naar Spanje, zijn enthousiaste ambassadeurs van Brainport Eindhoven gebleken.

Indienen opdracht voor werving
Bedrijven die deelnemen aan het programma krijgen meerdere keren per jaar de gelegenheid om een opdracht of profiel in te dienen voor het programma. Dit gebruikt Brainport Development om in Spanje, waar banen voor dit type talent niet voor het oprapen liggen, geschikte kandidaten te werven. Een  geselecteerde kandidaat gaat voor zes maanden aan de slag bij een bedrijf en krijgt gedurende het traineeship een beurs, o.a. vanuit het Europese Erasmus+ programma.

Werven schaars personeel en dienen van maatschappelijk belang
Deelnemende bedrijven zijn erg enthousiast over de aanpak. Zo begeleiden Ton Blommers en Chantal Dekkers van Deerns Nederland al jaren trainees vanuit het programma: ‘’Dit is een geweldig initiatief en voor Deerns draagt het bij aan het werven van goed opgeleid personeel. We hebben al diverse trainees mogen verwelkomen en zij hebben een contractverlenging gekregen. Voor ons telt bovendien ook het feit mee dat we op deze manier een maatschappelijk belang dienen, doordat we pas afgestudeerden de gelegenheid bieden om zich te ontwikkelen in een internationale omgeving.’’

Traineeship van enorme waarde voor kandidaten
Bij het bedrijf Profitap is nu ook een trainee gestart. CEO Adrie Alvers: ‘’Profitap is erg blij met Eneko EIrazusta, een master embedded system engineer uit Spanje. We willen ons bedrijf uitbreiden en maken daarom dankbaar gebruik van de mogelijkheden die het traineeshipprogramma ons biedt.’’ 

Daar kan ook trainee Eneko zich in vinden: ‘’ik vind het geweldig dat ik de gelegenheid krijg om bij een High Tech bedrijf te mogen werken. Hiermee kan ik bewijzen dat ik capabel ben om in een internationale omgeving te kunnen functioneren. Alleen al het feit dat ik hiervoor ben geselecteerd maakt voor mij al het verschil. Dit is nu al een pre op mijn CV.’’

Introductie in de regio
Brainport Development verwelkomt elke groep trainees in de regio en zorgt ook voor een sociaal-cultureel introductieprogramma in samenwerking met o.a. het Expat Center en de HUB, het sociale netwerk voor internationals. Zo zien de jongeren gelijk wat Brainport Eindhoven na werktijd te bieden heeft, wat de kans vergroot dat ze na het traineeship in de regio willen blijven werken.

Onderdeel van Talent Attraction Program
Het traineeship programma is onderdeel van het bredere Brainport Talent Attraction Program. Hierin werkt Brainport Development samen met bedrijven aan het aantrekken en behouden van internationale tech- en ICT-kenniswerkers voor de regio.

Meer weten over het traineeship programma?
Neem contact op met Tinus van de Pas of klik hier voor meer informatie.