Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Deens instituut voor sportstudies en Sport eXperience samen op de bres voor fair play

25 april 2017

Een stevige delegatie van ruim vijftig afgevaardigden van het Deense instituut voor sportstudies (IDAN) was maandag 24 april te gast bij het Eindhovense Sport eXperience. In het SX gebouw op Strijp – S (centrum voor sport, marketing en media) tekenden de twee Europese organisaties voor sportinnovatie en -acceleratie een samenwerkingsovereenkomst om dit jaar in ten minste vier initiatieven samen op te trekken. ‘A proposition in sports innovation that is unique in the world’, aldus directeur Henrik Brandt van IDAN.

Arno Hermans (l) en Henrik Brandt tekenen de overeenkomst in het SX-gebouw.

Play the Game
De samenwerking tussen IDAN en Sport eXperience heeft betrekking op de Idan Forum studytour Eindhoven, Idan Sport eXperience Copenhagen accelerator, Idan Sports Innovation Day (9 oktober in Kopenhagen) en de Play the Game conference (van 26 tot 30 november in Eindhoven). Met name dat laatste event is exemplarisch voor de reden waarom juist Nederland en Denemarken de handen ineen slaan op sportgebied: “Tegenwoordig spelen veel integriteitskwesties binnen de professionele sportwereld. Het fair play concept staat onder druk. Er moet echt iets veranderen. Dat besef staat ook in Nederland op de agenda, vandaar dat het een logische keuze is om met dit land zulke kwesties aan te pakken”, licht Brandt toe. “Maar we willen meer dan alleen maar een discussie aanzwengelen, we willen ook laten zien hoe het anders kan. Bijvoorbeeld door middel van technologische innovaties. Daarom is Eindhoven de juiste plek in Nederland om de samenwerkingsovereenkomst tussen onze landen te bekrachtigen én om in november de Play the Game conferentie te houden.”Start-ups
Ook op andere gebieden kunnen Denemarken en Brainport Eindhoven een meerwaarde voor elkaar betekenen. “We kunnen van elkaar leren en kennis delen in plaats van beide hetzelfde te doen langs elkaar heen. Misschien kunnen we zelfs wel samen bedrijfjes opzetten”, vertelt Arno Hermans, oprichter van Sport eXperience Eindhoven tijdens zijn presentatie aan het Deense gezelschap. “Ook biedt deze brugfunctie een uitgelezen mogelijkheid voor Nederlandse sport start-ups om de Scandinavische markt te betreden. En die brugfunctie werkt twee kanten op, aangezien twee Deense start-ups, Boblberg en Wannasport, aanwezig waren tijdens het bezoek omdat zij Brainport Eindhoven zien als een ideale plek om hun innovaties te laten landen.” Na de ondertekening volgde dan ook een tweedaagse tour door de regio. “Daarna weten we ongetwijfeld meer over wat we samen nog meer kunnen doen.”