BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Design maakt bewust van de keerzijde van de Industriële Revolutie

30 maart 2017

Het oogt als een fraai, tijdloos tafelservies. Maar in deze mooie producten zitten afvalstoffen verwerkt die te boek staan als schadelijk. Ontwerper Agne Kucerenkaite toverde vervuilende elementen om tot bruikbare toevoegingen voor eigentijds design. Zo wil ze ons bewust maken van de keerzijde van de ongeremde industriële massaproductie uit het verleden.

Onder de titel ‘Made in Brainport’ zijn bij Brainport Development, in het gebouw De Admirant aan de Emmasingel 11 in Eindhoven, telkens wisselende exposities te zien met werk van jonge ontwerpers uit deze regio. Curator van deze tentoonstellingen is Yksi Connect.

Van 17 maart tot 18 juni toont Agne Kucerenkaite het project Ignorance is bliss, de Engelse vertaling van het gezegde ‘Wat niet weet dat niet deert’. Deze uit Vilnius, Litouwen, afkomstige ontwerper studeerde hiermee af aan de Design Academy Eindhoven in 2016. Haar drijfveren zijn met name maatschappelijke thema’s en culturele verschillen. Momenteel heeft ze haar studio in Den Bosch.

Kucerenkaite verzamelde grondmonsters en afvalstoffen op een zestal locaties, waaronder een zinkfabriek in Budel, een bedrijf voor sanering en recycling van grondstoffen in Weert en bedrijven die drinkwater reinigen. Zij mengde de verontreinigde afvalstoffen met porselein, klei, glazuur, glas en textiel. Een van de resultaten van deze experimenten met materialen is een tijdloos tafelservies. Ironisch genoeg leverden de materialen met het hoogste niveau van vervuiling (onder andere met zware metalen) de beste uitkomsten op voor dit type onderzoek en gebruik.

Agne Kucerenkaite wil ons op deze manier bewust maken van de keerzijde van het tijdperk van de Industriële Revolutie, waarin de mogelijkheden van wat men kon maken grenzeloos leken. Het tafelservies herinnert ons aan de fouten die gemaakt zijn in het verleden en de lessen die we eruit moeten leren. Tegelijkertijd laat het project zien dat recycling veel mogelijkheden biedt en producten op kan leveren die de tand des tijds kunnen doorstaan.

Mede mogelijk gemaakt door: Yksi Expo, Yksi Connect, Brainport Development