BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

DIFFER officieel van start

20 november 2015

Onderzoeksinstituut DIFFER is donderdag 19 november officieel geopend. Het gebouw op het TU/e Science Park herbergt 140 medewerkers die zich bezighouden met fundamenteel energieonderzoek. Het doel is nieuwe technologieën te ontwikkelen voor duurzame energie. Met DIFFER heeft Brainport een kennisinstelling erbij van internationale allure.

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW en Ellen Williams, directeur van het Amerikaanse instituut voor energieonderzoek Arpa-E, mochten de aftrap verrichten. Maar in feite zijn de onderzoekers al sinds mei 2015 aan de slag. De openingsceremonie werd vooral gebruikt om het gebouw, ontworpen door Ector Hoogstad Architecten, en de werkwijze nog eens over het voetlicht te brengen.

DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) zat tot voor kort op het landgoed Rijnhuizen in Nieuwegein. Met de verhuizing naar Eindhoven wordt een intensievere samenwerking mogelijk met de onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De link tussen het onderzoeksinstituut en de TU/e wordt fysiek gevormd door een loopbrug die het gebouw van DIFFER direct verbindt met de omliggende faculteiten. Verder telt de nieuwbouw zeer specifieke labs en experimenteerruimten. De afwerking met LED-verlichting, 900 zonnepanelen en driedubbel isolatieglas maakt van het nieuwe laboratoriumgebouw het meest duurzame van Nederland. Tijdens de opening ontving DIFFER-directeur Richard van de Sande hiervoor het zogenoemde BREEAM-Excellent certificaat.

Vestigingsplek

Dat DIFFER voor Brainport als vestigingsplek heeft gekozen, ligt enigszins voor de hand. Er zijn verschillende DIFFER-onderzoekers die al jaren ook deeltijd TU/e-hoogleraar zijn. Onder hen fusie-experts Marco de Baar en Tony Donné. Medewerkers van DIFFER kunnen na de verhuizing op dezelfde manier gebruik maken van TU/e-diensten als een reguliere faculteit. Omgekeerd krijgen onderzoekers van de TU/e toegang tot de onderzoeksfaciliteiten van DIFFER. Daartoe behoort onder meer het grootschalige plasma-experiment Magnum-PSI voor onderzoek naar wandmaterialen van fusiereactoren. DIFFER is in dat kader bezig met het ontwikkelen van een reactorwand voor het kernfusieproject ITER in Zuid-Frankrijk.

Een tweede onderzoekslijn binnen DIFFER richt zich op het gebied van zonnebrandstoffen. TU/e-hoogleraar René Janssen staat aan het hoofd van deze onderzoeksgroep. Janssen, Spinozawinnaar 2015, was bij de opening een van de gastsprekers op een symposium, samen met Ellen Williams en Ambrogio Fasoli, directeur Swiss Plasma Center. Hun voordrachten zijn via deze link terug te zien.

Foto: Bram Lamers