BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Drie kinderharten kloppen met vinding van Xeltis

05 oktober 2016Xeltis, gevestigd in hightech bedrijvencentra Catalyst in Eindhoven, is begonnen met een klinische studie met in het lichaam gekweekte nieuwe hartkleppen. Bij drie kinderen is een kunststof mal ingebracht die als hartklep werkt. Deze mal verandert langzaam in een levende hartklep door het opnemen van cellen uit de bloedbaan. De hartkleppen zijn gebaseerd op TU/e-onderzoek en doorontwikkeld bij TU/e- spin off Xeltis.

De ingrepen zijn in de zomer uitgevoerd. De drie patiënten maken het volgens de betrokken arts Dr. Zsolt Prodan goed. Hij presenteert de resultaten deze week op de Annual Meeting of the European Association of Cardio-Thoracic Surgery.

De nieuwe hartkleppen vervangen de zogenaamde pulmonalisklep; de klep tussen de rechter kamer van het hart en de longslagader die ervoor moeten zorgen dat er geen bloed terugstroomt in het hart. Ze zijn vooral van belang voor kinderen waarbij de pulmonalisklep slecht functioneert. Die moeten nu nog meerdere keren in hun leven een ingrijpende operatie ondergaan om nieuwe kunstmatige hartkleppen te krijgen. De Xeltis hartkleppen bestaan uit geavanceerde polymeren, die cellen uit de bloedbaan invangen en stimuleren om nieuw, functionerend weefsel aan te maken.

De nieuwe kleppentechnologie is gebaseerd op jarenlang onderzoek en ontwikkeling bij de faculteiten Biomedische Technologie en Scheikundige Technologie van de TU/e. De vorderingen met het onderzoek in Brainport, trokken de aandacht van het Zwitserse Xeltis dat nu in samenwerking met ziekenhuizen in Zwitserland, Polen en Hongarije werkt aan de commercialisatie van de technologie. De R&D-afdeling van het Zwitsers-Nederlandse bedrijf is gehuisvest in Catalyst op het TU/e-terrein.

Op YouTube is een Engelstalige video te zien die de principes uitlegt.

Foto: de hartklep-mal van Xeltis.