BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Duitse minister Saksen verkent samenwerkingskansen smart mobility en startups

16 oktober 2017

Minister van Economie, arbeid en verkeer van de Duitse deelstaat Saksen, Martin Dulig, is op donderdag 19 en vrijdag 20 oktober in de regio om samenwerkingsmogelijkheden te verkennen op het gebied van slimme mobiliteit. De minister en zijn gevolg bezoeken de neusjes van de zalm in de regio op het vlak van smart en green mobility. Daarnaast benut hij zijn bezoek aan Nederland om het netwerk van startup initiatieven en -hubs in Nederland en Saksen aan elkaar te koppelen met als gevolg een breder bereik voor startups.

Het bezoek start donderdag met een algemene introductie van de regio op de High Tech Campus Eindhoven waarna de delegatie naar NXP Semiconductors vertrekt waar zij worden ingewijd in hoe de chips van NXP worden toegepast in slimme mobiliteitsoplossingen en slimme verkeerssystemen.

TU/e en smart mobility
In de middag staat een bezoek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) op het programma dat smart mobility als strategische pijler heeft. Daar bezichtigt de delegatie de elektrische- en zon aangedreven voertuigen van de TU/e studententeams. Vervolgens wordt ingegaan op de strategische (wetenschappelijke) focus van de TU/e op smart mobility en de werking van TU/e innovatielab, dat de kennis die uit de labs voortkomt vertaalt in business. Ook staat de TU/e stil bij hoe zij de studentenprojecten zoals de auto’s op zonne-energie of gespecialiseerde robots, helpen de markt te betreden met hun product.

Ambities smart mobility cluser
Na het bezoek aan TU/e staat de Automotive Campus in Helmond op het programma. Daar verwelkomen de Helmondse wethouder Van Bree en campus directeur Lex Boon de minister. Zij gaan in op het smart mobility cluster dat zich in Brainport Eindhoven concentreert op de HTAC en de ambities en rol van de Campus daarin. Daarna wordt de Innovatiecentrale bezocht, de publieke real live testomgeving voor slimme mobiliteitstoepassingen. Als laatste staat de start-up Lightyear op de agenda: de elektrische auto die zich zelf oplaadt door zonne-energie.

Contacten start-ups intensiveren
Vrijdag 20 oktober staat in het teken van startups. In de ochtend organiseert Brainport Eindhoven samen met Startup Delta een ronde tafel voor Nederlandse en Duitse startup-hubs, met als doel de contacten te intensiveren, kennis en ervaringen te delen en openingen voor toekomstige samenwerking te definiëren. Vervolgens staat er een kennismaking met het bedrijf Amber Mobility gepland. Dit is een startup die een deelplatform voor zelfrijdende auto’s ontwikkelt.

VDL- elektrische bussen
Hierin komen het thema slimme mobiliteit en start-ups perfect samen. Het bezoek wordt afgesloten bij VDL Bus & Coach (onderdeel VDL Groep). Een onderwerp dat de minister in het bijzonder interesseert is de volledig elektrische Eindhovense bussenvloot, de grootste in Europa. Centraal op de agenda staat daarom de samenwerking tussen VDL en busmaatschappij Hermes rondom de ontwikkeling en invoering van deze elektrische bussen en er wordt een bezoek gebracht aan de busremise van Hermes.

Belang samenwerking Saksen
De Duitse deelstaat Saksen is een sterk opkomende economie in Duitsland. Er liggen interessante aanknopingspunten voor economische samenwerking met deze deelstaat voor Nederland en voor Brainport Eindhoven. Die komen vooral vooruit uit de industriële basis die in beide regio’s aanwezig is in semiconductor industrie en de daaraan gekoppelde opkomende economische markten voor bijvoorbeeld slimme mobiliteitsoplossingen.

Het bezoek van de Minister aan Brainport Eindhoven onderstreept bestaande relaties, zoals de samenwerking in Silicon Europe Alliance, maar is vooral bedoeld om nieuwe relaties en verbindingen tot stand te brengen op economisch vlak. Het is dan ook een goede gelegenheid om de Minister en zijn delegatie te laten zien hoe hier wordt samengewerkt aan slimme mobiliteitsoplossingen en hoe die economisch rendement kunnen opleveren. Ook biedt het de kans om via de Minister Duitse partijen te interesseren om hierop aan te sluiten.