BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

´Duurzame tegels´ beste idee van Young Brainport Week

18 december 2015

´Duurzame tegels´ beste idee van Young Brainport Week

Gespannen gezichten vulden de ruimte tijdens de Young Brainport week op het Strabrecht College in Geldrop. Leerlingen van VWO 3 werkten aan vernieuwende ideeën die goed aansluiten bij de elementen van de Brainportregio. Op basis van speciale criteria scanden zij hun school op duurzaamheid. De Young Brainport Week werd op 17 december afgesloten met een pitch voor een professionele jury. De prijs werd uiteindelijk uitgereikt aan de groep met de duurzame tegels. ´Het was een origineel, goed bruikbaar idee met potentie´, vertelde een van de juryleden. De leerlingen wonnen in het kader van duurzaamheid een dopper- fles.

Duurzame tegels
De eerste groep trapte af. Zij bedachten duurzame tegels die energie opwekken op het moment dat je erover heen loopt. Volgens de leerlingen zou Philips deze tegels moeten gaan produceren en zou dit plan subliem zijn voor de duurzaamheid in het Strabrecht. ‘Ik hoop dat mensen dan denken, goh ik neem lekker de hoofdtrap’, giechelde een van de deelnemers uit de groep.

Isolerende fietsenstalling
De tweede groep bedacht een oplossing voor het zogenaamde ‘duurzaamheidsprobleem.’ Zij kwamen met het verfrissende idee om op het dak van de school een fietsenstalling te bouwen die energie zou kunnen opwekken. ´Met een dynamo op de fietsen kunnen we ervoor zorgen dat er meer energie wordt opgewekt. Daarnaast kan de fietsenstalling bieden als isolatie. Zo hebben we minder stookkosten,’ vertelt een leerling enthousiast.

Gezonder eten
Bij de derde groep stond gezondheid centraal. Zij toverden alles uit de kast om ervoor te zorgen dat leerlingen gezonder gaan eten. Ideeën als een wortelwand, een rijensysteem of skatende bediening passeerden de revue. ´Bij ons rijensysteem hebben we drie rijen voor gezonde snacks en één voor ongezonde. Zo wordt het aantrekkelijker om gezonder te gaan eten.´, legt een leerling uit.

Verander je houding
Tot slot kwam het idee van de yogaballen. De laatste groep vond dat de houding van hun medestudenten wel kan worden veranderd. Niet in de figuurlijke, maar in de letterlijke zin. ´Door de Yogaballen word je gedwongen in een goede houding te zitten en kun je beter opletten, vertelt een deelnemer uit het groepje.