BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Bijzondere samenwerking tussen studenten en bedrijfsleven

19 oktober 2017

Het is altijd bijzonder om iemand te zien die al zo vroeg, zo ondernemend is. Rudie Verweij doet de opleiding game art and animation aan het SintLucas, maar runt daarnaast ook twee bedrijven (een in video marketing, de ander in drones). En hij behoort tot de eerste lichting deelnemers van Creative Lab Brainport. Het project van SintLucas, Baltan Laboratories, Fontys, Avans Hogescholen en Brainport Development om gemixte studententeams (mbo, hbo en wo) voor een opdracht te koppelen aan maakbedrijven in de regio.

Als we Rudie spreken, is hij net terug van zijn eindpresentatie op school. “Het ging goed!” Diploma bijna binnen dus, al zal hij waarschijnlijk nu niet de rest van zijn leven online games gaan ontwerpen. Zijn interesse is breed en daarom was hij er ook snel bij toen begin dit jaar een email voorbij kwam over Creative Lab Brainport. “Dat is iets voor mij, dacht ik. Ik had al vaker opdrachten buiten school gedaan en het levert altijd wat op. Kennis, contacten of een nieuwe klus.”

Creative Lab Brainport is bedoeld voor creatieve studenten van het SintLucas, Fontys Hogescholen en Avans en andere mbo- en hbo-instellingen in deze regio. Onder professionele begeleiding ga je aan de slag met een echte casus van een maakbedrijf. Rudie deed dat samen met zijn team bij Vogel’s. De onderneming uit Noord-Brabant die bekend is van zijn innovatieve tv-beugels.

De vraag van het bedrijf was: hoe kun je de gebruiksaanwijzing van de beugels zo toegankelijk mogelijk maken? Want, en dit zal herkenbaar zijn, zo’n handleiding eerst gronding bestuderen voordat je aan het boren slaat, komt er niet altijd van. Het team van Rudie ging aan de slag en kwam uiteindelijk tot drie mogelijke oplossingen.

Welke dat zijn? Hij kan er nog niet te veel over zeggen, want de ideeën worden op dit moment verder besproken binnen Vogel’s. Wel kreeg hij na afloop van de opdracht al een telefoontje: of hij een van de concepten misschien verder wil gaan uitwerken? Daarmee is de eerste klus dus al binnen voordat Rudie zijn diploma goed en wel in handen heeft.

Heeft de jonge ondernemer nog tips voor studenten die ook wel mee willen doen aan Creative Lab Brainport? “Vooral doen“, zegt Rudie. “Ik heb er super leuk werk aan overgehouden, maar ook het contact met studenten van andere opleidingen was heel leerzaam. We spreken elkaar nog steeds.“

Rudie is een van de sprekers op de Creative Lab bijeenkomst van 26 oktober. Wil je meer weten over Creative Lab? Check de website voor meer informatie.