BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

​Eerste editie Young Brainport Summer School groot succes

07 september 2016

Een week die mijn leven heeft veranderd’

De eerste editie van de Young Brainport Summer School werd afgelopen week gehouden in de Brainport regio. Veertig slimme jongeren met een passie voor natuurkunde en technologie van over de hele wereld in de leeftijd van 15 tot 18 jaar namen deel aan een ambitieus programma dat bestond uit diepgaande theorie, bedrijfsbezoeken en een groot aantal sociale activiteiten. Volgens de deelnemende bedrijven en organisaties, jongeren en de organisatoren was de summer school een groot succes. Tijdens de certificaat uitreiking noemde één van de deelnemers de summer school zelfs ‘een week die mijn leven heeft veranderd.’

De Young Brainport Summer School vond plaats van zaterdag 27 augustus tot en met zaterdag 3 september. Het was een bruisende week waaraan veertig jonge toptalenten deelnamen. De week bestond uit een mix van natuurkundige theorie op hoog niveau en het bezoeken van state-of-the-art high tech bedrijven en organisaties van wereldklasse om daar in de praktijk te ervaren wat zij doen. Bovendien werden de jongeren in de gelegenheid gesteld om gelijkgestemde bollebozen van over de hele wereld te ontmoeten. Iets wat resulteerde in een groot aantal nieuwe vriendschappen. Kortom: een week die in het teken stond van serious fun!


Opwarmen voor de week

De studenten arriveerden op zaterdagavond 27 augustus bij het Blue Collar hotel op Strijp-S. Na een korte introductie door Programma manager bij Brainport Development, Yvonne van Hest, kregen zij een kans om elkaar beter te leren kennen tijdens een barbecue op het terras van het hotel. “Het was fascinerend om te zien hoe snel zij integreerden,” zei Van Hest. “Na een paar minuten waren ze al volop met elkaar aan het praten, lachen en kaarten.” Op zondag trokken de deelnemers hun sportkleding aan voor een spannende en intensieve zeskamp en ‘s avonds bezochten zijn het muzikale food festival ‘Eindhoven Kookt’ op Strijp-S.

Draadloze communicatie en hernieuwbare energie @Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

Op maandag- en dinsdagochtend was het tijd voor wat diepgaande theorie. Op de TU/e volgden de jongeren colleges over draadloze communicatie en
duurzame en hernieuwbare energy (DIFFER). Ze bezochten het CWTe-lab en het PlasmaLAB, mochten een kijkje nemen in de Faraday cage and the Anechoic Room.

Fenomenale lezing over X-ray tubes @ PANalytical

Maarten van Andel, Director X-ray tubes at PANalytical, had een actieve bijdrage aan het programma. Na een bezoek van de jongeren aan het CWTe lab, gaf hij op de TU/e een fenomenaal college op hoog niveau over de theorie achter X-rays. Daarna werden de jongeren rondgeleid door de onderzoeksfaciliteiten en clean rooms van PANalytical. Ten slotte liet Van Andel de leerlingen complexe opdrachten maken.Een unieke manier van vragen stellen
Van Andel had diverse redenen om deel te nemen aan de summer school. “Een college geven aan dit type talenten die zo jong zijn was ten eerste een hele mooie nieuwe persoonlijke ervaring voor mij,” licht hij toe. “Het was heel uitdagend en erg leerzaam om met deze whizzkids om te gaan. Ze hebben een unieke manier van vragen stellen, heel goed doordacht. De dag vloog ook voorbij. Ik heb er echt van genoten. Het is heel goed voor PANalytical om in contact te komen met dit soort talent.”

Draagbare technologie Holst Centre

Sywert Brongersma is Senior Principal Researcher bij Holst Centre. Hij gaf de jongeren een presentatie over het natuurkundig en technologisch onderzoek dat Holst Centre uitvoert. Brongersma vertelde de jongeren van alles over draadloze autonome sensor technologieën en de flexibele elektronica die zij ontwikkelen voor allerlei soorten toepassingen voor zeer diverse gebieden. Hij gaf hen ook inzicht in het ecosysteem van (high tech) bedrijven en (onderzoeks-) organisaties waarmee Holst Centre samenwerkt voor prototyping. Verder stelde hij relevante ontwikkelingen aan de orde die deze technologieën raken of beïnvloeden zoals het Intuïtieve Internet of Things dat enkel relevante informatie toont, afgestemd op de persoon en het specifieke moment. Hij noemde ook het groeiende probleem van het immer toenemende energieverbruik van apparaten en het onderzoek dat Holst Centre verricht naar de reductie van stroomverbruik.

Een mix van culturen leidt tot innovatie
“Holst neemt heel actief deel aan allerlei activiteiten die ons in contact brengen met getalenteerde potentiële toekomstige medewerkers,” aldus Brongersma. “Bij Holst Centre werken mensen uit 28 verschillende landen vanuit heel verschillende disciplines samen. Ieder heeft zijn eigen manier om wetenschap te bedrijven. Juist deze mix van culturen en disciplines leidt tot innovatie en dat is waarom deze leerlingen zo interessant zijn voor ons.” Lees meer over het bezoek van de jongeren aan Holst Centre in dit artikel door E52

Wedstrijd 3D-geprinte bruggen bouwen tijdens @TNO

Na een introductie over 3D (food) printing bij TNO namen de jongeren deel aan een wedstrijd waarbij zij in teams 3D-geprinte bruggen moesten maken waarvan zij de draagkracht moesten berekenen. Het team dat de brug bouwde die het meeste water kon dragen zonder te breken was de winnaar.


Grand tour door de fabriek en kennismaking met CEO @Huijbregts Groep

Huijbregts Groep verwerkt poeder ingrediënten voor de voedingsindustrie. De leerlingen kregen een rondleiding door de state-of-the-art fabriek en een presentatie over het type onderzoek dat Huibregts Innovatie Centrum verricht. Carlos Enrique Moguel Lehmer (19, Mexico) was met name erg enthousiast over zijn gesprek met de CEO van Huijbregts: Frans Huijbregts. “Hij was zo warm en aardig en extreem inspirerend. Een echte ondernemer, het type persoon dat moeite doet om zijn doelen te bereiken. We hadden echt uren met hem kunnen praten.”


Laser stralen in de juiste richting buigen @ASML

Twee van ASML’s ingenieurs gaven de studenten een presentatie over de mondiale marktleider in lithografie machines en noemden verbazingwekkende feiten en cijfers. Na het gehad te hebben over Moore’s law en het feit dat dat de chip industrie behouden blijft door de continue behoefte om IC’s kleiner en goedkoper te maken, presenteerden ze cijfers over chips, silicium wafers en laser stralen. Na afloop van de presentatie kregen de jongeren een rondleiding door het ASML experience centre waar zij de laser maze game speelden. Een spel dat de uitdagingen demonstreert die ingenieurs tegenkomen wanneer ze spiegels in lithografie machines moeten plaatsen om de laser stralen hun doel te laten bereiken.


Uitleg over producten van bij het product betrokken ingenieurs en onderzoekers @Philips

Na een algehele introductie over de High Tech Campus (HTCe) door HTCe’s Director Marketing Communications Bert-Jan Woertman namen de leerlingen enthousiast deel aan een aantal workshops bij Philips over diverse onderwerpen zoals Nano technologie, HealthySelfie, Anechoic Room, natuurkunde, foto epilatie, elektrische geleidbaarheidstester en augmented reality voor röntgen. Ieder van deze workshops werd begeleid door ingenieurs en onderzoekers die betrokken waren bij de ontwikkeling van een bepaald product of die actief zijn in het specifieke gebied. De workshops waren mede mogelijk gemaakt door Philips Jet-Net, een samenwerkingsverband van Nederlandse technologie bedrijven dat als doel heeft jonge mensen te interesseren in technologie.

Goedkope producten van de Action gebruiken om natuurkundige principes te demonstreren @Heerbeeck College

Natuurkundedocenten van het Heerbeeck College die het Einstein+ programma hebben gevolgd in Canada boden de jongeren een wel heel speciale uitdaging. Ze vroegen de jongeren natuurkundige principes te demonstreren aan de hand van producten die ze eerder hadden moeten kopen bij de Action met een miniem budget. Daarbij gebruikten zij allerlei soorten materialen zoals ballonnen, peper en zout, knikkers en zelf het deksel van een vuilnisbak.

Echt talent een extra uitdaging bieden
Zowel de studenten als de natuurkunde docenten genoten van de dag. Directeur van het Heerbeeck College, Josette Linssen, was na afloop erg tevreden. “Nadat de organisatoren van de Young Brainport Summer School me vol enthousiasme over het concept vertelden, was ik ervan overtuigd dat het Heerbeeck College zou moeten deelnemen,” zegt ze. “Wat we merken als school is dat je in staat moet zijn om echt talent een extra uitdaging te bieden. Een programma als dit biedt ons de mogelijkheid om jongeren een maatwerk aanpak te bieden. Het is jammer dat het programma maar een beperkte capaciteit heeft, ik zou heel graag meer leerlingen de mogelijkheid willen bieden om te ervaren wat deze jongeren deze week hebben ervaren.”
Bekijk het verslag over YBSS bij Omroep Brabant & Studio 040.

Certicaat uitreiking door burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel

Na zijn afsluitende speech overhandigde burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel, de leerlingen hun certificaten in het SX-gebouw op Strijp-S. Kort daarvoor hadden alle leerlingen in groepjes gepresenteerd wat ze hadden geleerd en ervaren tijdens de week. Dominik Kufel uit Polen (17) eindigde zijn presentatie met de zin: “deze ervaring heeft mijn leven veranderd.” In zijn speech stelde Van Gijzel die statement als een vraag: “Was dit een ervaring die levens verandert?,” En de jongeren riepen unaniem: YES!

Een ongelooflijke en onvergetelijke week

Samengevat was de Young Brainport Summer School –het resultaat van een intensieve samenwerking met de Waterloo regio in Canada- een groot succes. “Het Perimeter Institute for Theoretical Physics in Waterloo, Canada is onze samenwerkingspartner, vertelt Van Hest. “Dat is een prominent onderzoeksinstituut dat jaarlijks een erg succesvol zomer programma organiseert. Het Canadese programma is met name bedoeld om jongeren te laten ervaren hoe leuk natuurkunde is, maar wij wilden met onze summer school net even wat meer bereiken. Wij willen jongeren laten zien en ervaren dat Brainport de plek is waar je je ambities kunt verwezenlijken, de plek waar je kunt bijdragen aan baanbrekende innovaties. En daarin zijn we zeker geslaagd. Deze talenten hebben een ongelooflijke en onvergetelijke week gehad en ik ben ervan overtuigd dat we sommigen van hen gaan terugzien in Brainport voor een studie of een baan en dat iedereen terugkeert naar huis met geweldige verhalen, over hun ervaringen en de regio, die zij met andere gelijkgestemden zullen delen.”

Pers:

Eindhovens Dagblad
E52

Wil je meer weten over Young Brainport Summer School? Bekijk de Engelstalige testimonials van de studenten:
Bekijk testimonial van Maha Hassan (18, Egypt)
Bekijk testimonial van JiYeon Hong (18, 6 jaar geleden van Zuid-Korea naar Eindhoven verhuist)
Bekijk testimonial van Carlos Enrique Moguel Lehmer (19, Mexico)
Bekijk testimonial van Wiecke van de Put (16, Nederland, Waalre)
Bekijk testimonial van Max De Bock (16, Nederland)
Bekijk testimonial van Robert Adragna (18, Toronto, Canada)

Meer weten over de Young Brainport Summer School?

Wij beantwoorden graag uw vraag
Marieke Denissen
Project manager