BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Na vijf jaar ontwikkelen nu oogsten voor EFFECT Photonics

10 maart 2016

EFFECT Photonics brengt zijn eerste fotonische chip naar de markt, gebaseerd op de zogenoemde ´system-on-chip´ technologie. De ontwikkeling van idee naar product heeft vijf jaar geduurd. Volgens Boudewijn Docter, technisch directeur van EFFECT Photonics, zal de innovatieve chip een uitkomst zijn voor providers die steeds meer in de verdrukking raken door de toenemende datastroom op hun netwerken.

EFFECT Photonics is een spin off van de TU/e, heeft een hoofdkantoor in Eindhoven en een vestiging in Zuidwest-Engeland. Het nog jonge bedrijf zal de nieuwe chip in een oplage produceren van enkele honderden stuks. Deze zijn bestemd voor (potentiële) klanten van EFFECT Photonics om uit te proberen.

De fotonische chip maakt het mogelijk om dataverkeer uit te wisselen met veel meer bandbreedte en een zeer laag energiegebruik. Door mobiele zendmasten en datacenters zal naar verwachting het dataverkeer komende vier jaar vertienvoudigen. EFFECT Photonics claimt daarvoor een betaalbare technologische oplossing in huis te hebben.

De toepassing van EFFECT Photonics kan met een snelheid van 100 gigabit per seconde data verzenden via glasvezel tot een afstand van 80 kilometer. Voor het zenden worden tien microlasers gebruikt. Iedere laser voert met uniek gekleurde lichtpulsen 10 megabit per seconde aan data door. Alle signalen worden in de chip samengevoegd en verstuurd. Aan het andere einde van de glasvezelkabel pikt een ontvangstchip voorzien van sensoren alle data op.

Fotonica is gebaseerd op de wisselwerking tussen licht(fotonen) en elektronen(elektronica) en kent allerlei toepassingen voor computers, lasers, leds, zonnecellen en optische chips. Volgens kenners zal fotonica eenzelfde economische revolutie op wereldschaal ontketenen als elektronica enkele decennia eerder. Brainport loopt in de ontwikkeling van geÏntegreerde fotonica jaren voor op de rest van de wereld en wil deze voorsprong nu optimaal benutten door meer bedrijvigheid rond deze technologie te creëren. Hiervoor is door een aantal partijen onder meer Photon Delta opgezet.

Gerelateerd bericht
Gerelateerd bericht