BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

EIB reserveert 150 miljoen euro voor energieneutrale woningen in Eindhoven

20 december 2016

De Europese Investeringsbank (EIB) stelt een bedrag van 150 miljoen euro beschikbaar om nieuwe, grotendeels energieneutrale, woningen te bouwen en bestaande sociale huurwoningen te verduurzamen. De Eindhovense woningcorporatie Sint Trudo en de EIB tekenden gisteren een financieringsovereenkomst.

Woningcoöperatie Sint Trudo speelt met haar investeringsprogramma voor de jaren 2016-2020 in op het tekort aan betaalbare sociale woningen in de regio Eindhoven, waar de bevolking nog steeds groeiende is. Het programma zal ongeveer 1.800 nieuwe, grotendeels energieneutrale wooneenheden opleveren. Ook worden bestaande huurwoningen met een relatief laag energielabel verduurzaamd tot gemiddeld energielabel B. De nieuwbouw vindt op verschillende locaties in Eindhoven plaats, zoals de Kruidenbuurt, Woensel West, Vredeoord, Eikenburg en het voormalige industriegebied Strijp-S.

‘Near Zero Energy Buildings’

Vice-president Pim van Ballekom van de EIB stelt: “Deze operatie met Sint Trudo is een goed voorbeeld van de inzet van de EIB voor de sociale woningsector in Nederland. Betaalbare huizen zijn belangrijk, en moeten steeds meer aan bepaalde eisen voldoen als het op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid aankomt. We zijn blij Trudo te kunnen steunen bij het vullen van een gat in de woningmarkt en dat op een zo energiezuinig mogelijke wijze te kunnen doen.”

CEO van Sint Trudo, Thom Aussems, voegt toe: “Sint Trudo financiert met deze lening een substantieel deel van haar investeringsprogramma met de nadruk op de bouw van nieuwe betaalbare energieneutrale huurwoningen, zogenaamde Near Zero Energy Buildings (NZEBs) en op het energiezuinig maken van bestaande woningen. Dit past goed bij de Europese doelstellingen voor stedelijke vernieuwing en duurzame gemeenschappen.”