BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Eindhoven finalist European Capital of Innovation Award

21 januari 2016

De gemeente Eindhoven behoort tot de finalisten voor de European Capital of Innovation Award. Een delegatie uit Eindhoven mag maandag 25 januari haar bidbook ‘Enlightening Tomorrow’s Society’ toelichten voor een jury van iCapital in Brussel. Behalve Eindhoven dingen nog acht andere steden mee. Zij gaan onderling gaan uitmaken wie de prijzen in de wacht sleept. Voor de eerste plaats is er, behalve de platformfunctie om uit te dragen wat de innovatieve steden te bieden hebben, een geldprijs van 950.000 euro. De tweede en derde plaats ontvangen respectievelijk 100.000 en 50.000 euro. Op 8 april wordt bekend wie zich dit jaar tot Europese hoofdstad van innovatie mag kronen.

Via de aanmelding in de vorm van een bidbook (een publicatie die het innovatieve profiel beschrijft en concretiseert) hebben diverse Europese steden zich proberen te nomineren. Lichtstad Eindhoven gaat in haar bidbook‘Enlightening Tomorrow’s Society’ in op de vernieuwende ontwikkeling rondom de Roadmap Stedelijke Verlichting 2030. Hierin staat de realisatie van een ‘slim’ lichtgrid centraal. Dat is een lichtnetwerk dat open innovatie mogelijk maakt en de kwaliteit van leven verbetert. Dat gebeurt in co-creatie met inwoners, een consortium uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente.

iCapital 2016

De wedstrijd is een initiatief van de Europese Commissie om de innovatiekracht van steden te erkennen en stimuleren. Na een succesvolle eerste editie in 2014, met Barcelona als winnaar, krijgt de iCapital Award in 2016 een vervolg. De wedstrijd stimuleert de ontwikkeling van het innovatie ecosysteem in steden waarbij burgers, overheden en maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en bedrijfsleven samenwerken aan een betere kwaliteit van leven voor de inwoners van hun stad. Naast een beoordeling op de vijf i’s (innovative, inspiring, interactive, integrated and impactful city) kijkt de jury vooral naar de wijze waarin inwoners worden betrokken bij innovatie in de stad. De winnaars vormen een ´best practice´ en voorbeeld voor stedelijke innovatie in heel Europa.

Het Eindhovense bidbook is vanaf maandagmiddag 25 januari online te vinden via www.eindhoven.nl.

Meer informatie over iCapital en de totale lijst met finalisten is te vinden op deze website.