Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Eindhoven: nummer 8 van de wereld in het aantrekken en behouden van talent

25 januari 2017

Eindhoven scoort hoog in een internationaal onderzoek naar het aantrekken en behouden van talent. Onderzoekers van INSEAD publiceerde onlangs de Global Talent Competitiveness Index, waar Eindhoven een achtste positie inneemt. Het is voor het eerst dat de onderzoekers, naast landen, ook steden meenemen in de ranking.

Onderzoeker Bruno Lanvin noemt de kwaliteit van het locale ecosysteem als een van de cruciale factoren voor het naar je toehalen en behouden van talent. Opvallend is dat ondanks de aanwezigheid van de grote metropolen zoals Parijs en Los Angeles in de kopgroep, de gemiddelde bevolking van de top 10 steden ongeveer 400.000 is.

De combinatie van een relatief kleine stad met prettige woonomstandigheden samen met de aanwezigheid van een of meerdere grote topbedrijven speelt een belangrijke rol. Het biedt kenniswerkers namelijk het beste van twee werelden: een veilige en prettige omgeving voor het gezin én goede perspectieven voor hun carrière.

Als reden om ook specifiek naar steden te kijken, geven de onderzoekers aan dat getalenteerde mensen de neiging hebben zich minder te richten op het land, maar meer op de stad waar ze willen wonen. De aanvoerders van de stedenindex, Kopenhagen, Zürich en Helsinki, hebben naast het feit dat ze hoog scoren wat betreft leefbaarheid, een sterke fysieke en informatie-infrastructuur en sterke internationale verbindingen.

In het geval van Eindhoven wordt de aanwezigheid van Philips in het bijzonder genoemd. Ook het grote gemak waarmee hier Engels gesproken wordt, is in het voordeel van Eindhoven.

Deze week bleek uit ander internationaal onderzoek zelfs dat Nederland wereldwijd nummer één is als het gaat om kennis van de Engelse taal. Zo’n 950.000 mensen uit 72 landen - waar Engels niet de eerste taal is - deden mee aan de studie.