Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

​Eindhoven Startup Alliance ondersteunt hightech hardware innovatie

26 mei 2016

Een groep van vooraanstaande Nederlandse bedrijven en organisaties in de publieke sector in de Brainportregio gaan de Eindhoven Startup Alliance oprichten. Deze alliantie heeft als doel startup-accelerator HighTechXL te steunen in zijn missie om ten minste 20 snelgroeiende hardwarebedrijven te creëren tegen het einde van het decennium. Dat is 25 mei, tijdens de Dutch Technology Week, bekendgemaakt.

De leden van de alliantie zijn ABN AMRO, ASML, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Brainport Development, EY en HVG, gemeente Eindhoven, High Tech Campus Eindhoven, NTS Groep en Philips. Ze zullen de incubatie- en acceleratorprogramma's van HighTechXL voor de komende vijf jaar financieren en/of ondersteunen.

Incubatieruimte

HighTechXL richt een incubatieruimte in voor ‘early-stage’ startups, in nauwe samenwerking met Bright Move – een vroegefase-incubator van de Technische Universiteit Eindhoven, Brainport Development en de BOM. Daarnaast voert het een reeks van acceleratorprogramma’s van zes maanden uit, die de fase van prototype tot toegang tot de markt dekken, gevolgd door additionele ondersteuning tijdens de scale-up fase.

Benchmark

HighTechXL kan dit allemaal doen vanuit een toplocatie op de High Tech Campus Eindhoven - het kloppend hart van de Nederlandse hightech en een wereldwijde benchmark voor Nederlandse innovatie. De campus is wel de 'slimste vierkante kilometer in Europa’ genoemd en is de thuisbasis van meer dan 140 bedrijven en 10.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor bijna 40 procent van alle Nederlandse patentaanvragen.

Snelle groei

HighTechXL is van plan om ten minste 100 hightech-hardwarebedrijven versneld te hebben in 2020. Van die 100 bedrijven is het de bedoeling dat 20 tot 30 een snelle groei laten zien en de volgende original equipment manufacturers (OEM's) worden. Daarmee hoopt het honderden of zelfs duizenden nieuwe banen te creëren in de regio Eindhoven en daarbuiten.

Mentoring

De alliantieleden willen startups ondersteunen in het programma, bijvoorbeeld door mentoring. Ze kunnen ook rechtstreeks werken met startups door ze te helpen met het oplossen van een aantal van hun uitdagingen, ze te koppelen aan andere bedrijven in hun leveringsketen of door ‘launching customer’ te worden.

Samenwerken

Guus Frericks, oprichter en CEO van HighTechXL, licht toe: “We moeten actiever jonge technologiebedrijven helpen in hun ontwikkeling door de gehele keten heen: van ‘idee’ tot ‘startup’ naar ‘snelle groeier’. Een acceleratieprogramma alleen is niet genoeg; we moeten alle relevante lokale initiatieven nog intensiever laten samenwerken om ons gezamenlijke doel te bereiken. Ik ben dan ook zeer verheugd dat we naast de grote bekende OEM´s ook een partij als de NTS Group aan boord hebben“. Marc Hendrikse, CEO van NTS Group voegt daaraan toe: “De NTS-Group heeft al diverse hightech start-ups ondersteund. Succesvolle regionale voorbeelden zijn Phenom World, SoLayTec en Additive Industries. Vanuit de wens om meer hightech OEM's in de regio te laten ontstaan, ondersteunt NTS dan ook van harte het High Tech XL initiatief."

Bron van ideeën

Peter Wennink, CEO van ASML: "In zijn turbulente beginjaren heeft ASML uit de eerste hand ervaren hoe belangrijk een ondersteuningssysteem is voor een jong bedrijf. Het steunen van HighTechXL is onze manier om iets terug te geven aan de gemeenschap. Bovendien is onze ervaring dat deze jonge bedrijven een bijdrage kunnen leveren: startups zijn een grote bron van ideeën. Versterking van het hightech hardware-ecosysteem is uiteindelijk in ons belang, want we rekenen op een netwerk van innovatieve leveranciers en technologiepartners om ons leiderschap in technologie voort te zetten. "

Impuls

"125 jaar geleden was Philips zelf een startup. Wij staan voor innovatie en ondernemerschap. De toekomst van succesvol innoveren en groeien ligt in samenwerking. HighTechXL biedt een prima platform om Start-Ups vanuit grote bedrijven te helpen met groei maar ook om op gebied van ondernemerschap van elkaar te leren. Samen met de andere leden van de Eindhoven Startup Alliance kunnen wij een impuls geven aan innovatiekracht en daarmee de verdere groei van de regio." aldus Hans de Jong, CEO van Philips Benelux.