BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Eindhovense hoogleraar krijgt internationale erkenning op chemiegebied

06 maart 2017

Bert Meijer, TU/e-hoogleraar Organische Chemie, krijgt dit jaar Japans belangrijkste bekroning voor wetenschappers in de chemie: de Nagoya Gold Medal of Organic Chemistry. Meijer voegt zich daarmee in een rijtje van 22 illustere voorgangers, waaronder meerdere winnaars van Nobelprijzen, Franklin Medals en Wolfprijzen. De prijs wordt op 22 december dit jaar uitgereikt, in Nagoya.

Het onderzoek van Meijer focust op het ontwerp, de synthese, karakterisatie en mogelijke toepassingen van nieuwe supramoleculaire systemen, met bijzondere eigenschappen en functies. Hij werkt vanuit de principes uit de synthetische en de organische chemie om oplossingen te vinden voor kwesties in de materiaalkunde en life sciences. Hij kijkt daarbij naar de zelfassemblage en zelforganisatie van moleculaire architecturen richting functionele supramoleculaire systemen.

Meijer krijgt zijn prijs op de Noyori Conference van Nagoya University. Hij zal daar ook een lezing geven over zijn onderzoek, met daarin ook aandacht voor zijn filosofie erachter, om jonge chemici en studenten aan te moedigen. Behalve de Japanse prijs krijgt Bert Meijer dit jaar ook een prijs in België. Op 31 maart krijgt hij van de universiteit in Mons een eredoctoraat voor zijn werk op gebied van supramoleculaire materialen en systemen.

De internationale erkenning voor Meijer onderstreept de hoge concentratie materialenkennis die in de Brainport regio aanwezig is. Arnold Stokking, directeur Industriële Innovatie bij TNO en bestuurslid van de Stichting Brainport, stipte eerder dit jaar al aan dat chemie een van de onderzoeksgebieden is waar Brainport heel bijzonder in is.

Eindhovens instituut

Bert Meijer is de oprichter van het Eindhovense Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS). Hij won al meerdere hoog aangeschreven prijzen, waaronder de Spinozapremie in 2001, de ACS Award for Polymer Chemistry in 2006, de AkzoNobel Science Award 2010, de International Award van de Society of Polymer Science Japan in 2011, de Cope Scholar Award van de ACS in 2012, en de Prelog Medal van ETH Zürich in 2014. In dat jaar werd hij door de KNAW ook benoemd als Akademiehoogleraar, wat bedoeld is als een oeuvreprijs. Verder is de TU/e-hoogleraar trekker van het Zwaartekracht-programma Functionele Moleculaire Systemen, dat eind 2012 27 miljoen euro subsidie kreeg toegewezen.