Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Eindhovense medicatie-app in trek

03 maart 2016

MedApp, een app voor iOS- en Android-smartphones blijkt erg populair. De toepassing die je helpt met alles rond medicijngebruik, is deze maand voor de 10.000ste keer gedownload en dat aantal stijgt nog steeds. De maker ervan, de Eindhovense start-up PharmIT, helpt met deze app vooral oudere gebruikers én maakt het apothekers makkelijker.

PharmIT, gevestigd in het Innovation Lab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is opgericht door Edwin Hermkens en Pit Jansen, twee voormalig studenten van de TU/e en de Universiteit Utrecht. Voor hen is nu de eerste stap gezet, maar het einde is nog niet in zicht. Hermkens: "De hoeveelheid medicijngebruikers in Nederland is groot, maar er is nog geen totaalplatform om alle zaken die verband houden met medicijnen te omvatten. Daarom zijn we samen met gebruikers begonnen MedApp te ontwikkelen. Hun feedback is leidend om een product neer te zetten waar mensen écht iets aan hebben."

Medicatie
MedApp biedt gebruikers grip op medicatie: direct toegang tot alle informatie over hun medicijnen, zoals bijsluiters, de wettelijke kosten en eigen voorraad. Verder zijn er allerlei slimme functies die het patiënten een stuk makkelijker maken: medicijnwekkers, dagboek, een automatisch medicatieoverzicht voor een (buitenlandse) arts of het doorgeven van bijwerkingen.

Privacy
Medicijnen aan het persoonlijke overzicht toevoegen kan gemakkelijk door de barcode op het doosje te scannen, waardoor het overtypen van productnamen nu ook niet meer hoeft. De app weet dan zelfs hoeveel er in het doosje zit, en waarschuwt als die voorraad op dreigt te raken. Dat gebeurt geheel op basis van lokaal opgeslagen data: privacygevoelige informatie wordt nooit over het internet verstuurd zonder dat de patiënt er toestemming voor geeft. Als de patiënt vervolgens een herhaalrecept wil indienen bij de apotheek dan kan dat met één druk op de knop: die gegevens worden vervolgens versleuteld verstuurd en nergens opgeslagen, om ook zo de privacy te waarborgen.

Epilepsie
Naast features die voor alle medicijngebruikers handig zijn, worden ook de lasten van specifieke groepen patiënten verlicht. In samenwerking met het Nederlands Epilepsiefonds wordt bijvoorbeeld een module gerealiseerd die in staat is aanvallen bij te houden en familie te waarschuwen indien nodig. Ook bouwt MedApp de samenwerking met apotheken en ziekenhuizen uit, zodat patiënten bijvoorbeeld een bericht krijgen wanneer hun bestelling klaarligt.

Downloaden
MedApp is gratis te downloaden in Apple's App Store en de Google Play store voor Android.

Meer informatie over PharmIT

  • slide innamescherm
  • slide medicijndetailscherm