BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Energiecentrale Strijp-T wordt Innovation Powerhouse

31 juli 2017

De transformatie van de energiecentrale op Strijp-T (gebouw TR) tot het Innovation Powerhouse is bijna afgerond. Vanaf 1 augustus opereert de hoofdvestiging van designbureau VanBerlo vanuit het iconische gebouw. CEO Thomas Paulen: "De verhuizing naar deze nieuwe locatie is een mijlpaal."

Vijfde fase
Het Innovation Powerhouse (gebouw TR), voorheen eigendom van Philips, is een initiatief van innovatie- en designbureau VanBerlo. De oprichter van VanBerlo, Ad van Berlo, legt uit: "Het gebouw was bedoeld om Philips van energie te voorzien. In deze periode doorliep de energiecentrale verschillende unieke fases. Het gebruikte kolen als energiebron, gevolgd door olie, afval en uiteindelijk gas. Nu hebben we het voorrecht om de vijfde fase van dit historische gebouw in te huldigen, waarbij innovatiekracht de nieuwe bron voor energie wordt die uit de centrale komt."


Het Innovation Powerhouse gevestigd op Strijp-T in Eindhoven. De twee schoorstenen zijn tot mijlenver te zien. Artist impressions door Atelier van Berlo.

Leidraad
Open innovatie wordt de leidraad in het Innovation Powerhouse. Dankzij de architecten Janne van Berlo (Atelier van Berlo), Margriet Eugelink (Eugelink Architectuur) en Stefan de Bever (De Bever Architecten) belichaamt het gebouw precies dat: het is een open ecosysteem gericht op samenwerken. Dwars door het gebouw komt een centrale lichtstraat; een ontmoetingsplek die het kloppend hart van het gebouw vormt en waar zichtlijnen én mensen uit verschillende disciplines samenkomen. Hier wordt gebouwd aan het community-gevoel met events gericht op kennisdeling, tentoonstellingen en de toegang tot het gezamenlijke restaurant. Janne van Berlo van architectenbureau Atelier van Berlo: ‘De lichtstraat brengt levendigheid in de anders donkere kern en zet de zware betonstructuren van de kolenschachten in de spotlights.’


Industriële elementen blijven -daar waar mogelijk- zoveel mogelijk behouden en geven karakter. Zo worden de kolenschachten omgebouwd tot vergaderruimtes. Artist impressions door Atelier van Berlo.

Creatieve energie
VanBerlo was al een aantal jaar op zoek naar een nieuwe basis voor het hoofdkantoor in Eindhoven. Met een studioruimte van 2.300 m2 en een werkplaats van 200 m2, geeft het Innovation Powerhouse de ruimte aan het groeiende aantal medewerkers én de nieuwe manier van werken. VanBerlo’s CEO Thomas Paulen legt uit: ‘Om tot relevante oplossingen te komen is verbinding, het uitwisselen van informatie, creativiteit maar vooral ook innovatiekracht nodig. Om dit te stimuleren worden de ruimtes flexibel ingericht. Denk aan plekken waar samen met klanten, partners en universiteiten intensief aan projecten gewerkt kan worden. Ook zijn er gemeenschappelijke ruimtes voor informele sessies en presentaties en kamers waarin usability tests, hackathons en scrumsessies gehouden kunnen worden. Een passende plek die een enorme boost aan het bedrijf en de mensen geeft en zorgt voor één en al creatieve energie.’

De aanstaande verhuizing van VanBerlo is het startschot voor het Innovation Powerhouse en de verdere ontwikkeling van het gebied Strijp-T.