Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

​Er is volop internationaal talent in deze regio voor het MKB

02 december 2016

Hoe vind je de geschikte werknemer mét een internationale achtergrond? Gewoon hier in Eindhoven, zegt Expat Spouses Initiative. In deze regio wonen een paar duizend internationals. Ze wonen hier vanwege het werk van hun partner, zijn hoog opgeleid en zeer gemotiveerd om aan de slag te gaan. Deze week vond daarom de eerste editie van ESI Live plaats. Een innovatief event voor de internationale arbeidsmarkt van Eindhoven. Zowel expat spouses als internationale werkgevers waren aanwezig.

Tegen de achtergrond van een persoonlijke foto (toppen van bergen en mooie stranden komen voorbij) vertellen kandidaten in het kort wie ze zijn en wat hen drijft. Op een Tedx-achtige manieren presenteren de spouses zich aan een publiek van geïnteresseerde bedrijven. De zaal kan na de pitches reageren door bordjes omhoog te houden met ‘Hire now!’ of ‘Let’s catch up for a drink!’. Na afloop wordt er in speeddate-sessies verder kennisgemaakt. “We are turning the recruitment process upside down”, zegt organisator Kavitha Varathan, mede oprichter van het Expat Spouses Initiative.

ESI Live is de eerste editie van dit matchmaking event. Sinds de oprichting in 2014 is Expat Spouses Initiative gegroeid tot een platform waar een paar honderd partners van expats bij zijn aangesloten. Inmiddels hebben veertig spouses daadwerkelijk werk gevonden. ESI ziet haar taak echter breder dan puur matchmaking. Het organiseert bijvoorbeeld activiteiten om ontmoetingen tussen internationals en locals in Eindhoven te stimuleren. En ze traint de spouses voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Hoe kun je je talenten en ervaringen elders opgedaan hier inzetten? Wat mis je nog om in deze regio aan de slag te kunnen? Geregeld zijn er workshops persoonlijke vaardigheden of lessen Nederlands.

Deze middag in de Lichttoren draait dan ook niet alleen om het koppelen van internationals aan bedrijven. Minstens zo interessant is de discussie die ontstaat over het belang van internationalisering van de Eindhovense arbeidsmarkt. De kansen die er liggen en de hobbels die nog genomen moeten worden.

De regio telt een paar duizend hoogopgeleide internationals die met hun partner zijn meegereisd naar Eindhoven en nu thuiszitten. Ze zijn gespecialiseerd in finance, marketing of project management, maar missen tot nu toe de aansluiting. Een van de sprekers merkt op: “Als embedded software engineer vind je hier zo een baan, maar zoek je in een andere discipline dan heb je een probleem.” En toch is er ook in deze high tech regio genoeg vraag naar andersoortige professionals.

Waar vinden spouses tot nu toe werk? Het blijken met name startups en scale-ups te zijn die makkelijk (lokaal) internationaal talent aannemen. Iemand uit het publiek vraagt hoe de slag naar het MKB gemaakt kan worden. Een divers personeelsbestand maakt een organisatie namelijk sterker. Een expat spouse neemt naast relevante kennis ook vaak een internationaal netwerk mee dat interessant kan zijn voor een onderneming.

Ook voor de spouse geldt dat kansen bij het MKB beter onderzocht kunnen worden. “Te vaak wordt nog blindgestaard op vacatures bij grote bedrijven, terwijl juist bij het midden- en kleinbedrijf veel kansen liggen.”

Meer informatie over Expat Spouses Initiative vindt u hier.