BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Faes Group | Innoveren in de verpakkingswereld

09 april 2017


Faes Group uit Reusel is een begrip in de wereldwijde verpakkingswereld. Het bedrijf bedenkt al dertig jaar lang geavanceerde oplossingen voor de hele verpakkingsketen. Oprichter en CEO Johan Faes steekt veel tijd en energie in technologische innovatie en samenwerking in de Brainportregio.

Wat ooit begon als een in muziekkoffers gespecialiseerde eenmanszaak, groeide in drie decennia uit tot een totaalaanbieder van duurzame verpakkingen en verpakkingsadvies. Grote klanten als ASML, Medtronic, Philips en het Ministerie van Defensie maken inmiddels graag gebruik van deze expertise. Vanuit zijn hoofdkantoor in Reusel legt Johan Faes de lat voor zijn bedrijf hoog. Binnen vijf jaar wil hij doorgroeien naar een omzet van 45 miljoen euro.

Robotisering

Faes is ervan overtuigd dat dit alleen te bereiken is door voortdurende productinnovatie. “We maken hele bewuste keuzes. Technologieën zoals AR (Augmented Reality red.), VR (Virtual Reality red.) en 3D-printen bieden veel mogelijkheden. We gaan er echter alleen mee aan de slag als er een serieuze business case ligt.”

Een van de producten waarmee Faes Group zich onderscheidt in de verpakkingswereld is de speciaal ontwikkelde web applicatie StackAssist. Deze software tool ondersteunt bedrijven bij het zo efficiënt mogelijk stapelen en laden van goederen. “Een techniek als AR zou dit nog verder kunnen verbeteren”, vertelt de Reuselse ondernemer. “Door middel van een AR-bril kunnen magazijnmedewerkers bijvoorbeeld meteen zien welke artikelen gepickt moeten worden.”

De echte game changer is volgens Faes evenwel robotisering. Hiermee wil hij de productietijd van flightcases – nu nog met de hand gemaakt – halveren. “En dat hoeft niet ten koste te gaan van banen”, stelt Faes. “Mensen binnen ons bedrijf helpen met de ontwikkeling en bediening van slimme machines. Prima voorbeeld hoe robotisering juist zorgt voor het behouden van banen en productie in Nederland.”

Vlijtige bedrijfjes

De innovatieve visie van de verpakkingsspecialist gedijt goed in het industriële ecosysteem van Brainport. Faes: “Er zit in een prachtige gelaagdheid in deze regio. OEM’ers, eerste-, tweede- en derdelijns leveranciers zitten allemaal bij elkaar in één regio. Dat is wereldwijd uniek.”

De hoge output van hightech producten vraagt vanzelfsprekend om passende verpakkingsoplossingen. Een rol die Faes maar al te graag op zich neemt: “En wij zijn niet de enige die leveren aan veel OEM’ers in dit gebied. In de Kempen zijn zo’n 750 vlijtige bedrijfjes die producten en diensten leveren aan de hele industrie van Brainport.”

Die samenwerking tussen Kempische bedrijven en de rest van de Brainport regio kan nog beter, aldus de Reuselse ondernemer. Hij zetelt daarom in het bestuur van het Kempisch Ondernemers Platform om een nog sterkere brug te slaan tussen De Kempen en de rest van Zuidoost-Brabant. “De Kempen en de rest van Brainport vullen elkaar aan, en daar wil ik graag aan bijdragen. Samen zorgen we voor een ongekende productiviteit. Iets dat ook steeds vaker wordt opgemerkt in de rest van Nederland.”